Eğer uzatma kablonuz ısınıp yangına sebep olursa veya priz, fiş gibi cihazlarınızın yanması sonucu yangın olursa bu elektrik kaynaklı yangındır.
Fiş prize takıldığında kıvılcımlar oluşabilir, bunun sebebi elektrik akımı geldiğinde temas alanının yetersiz kalmasıdır. Bu sebeple fişte küçük hasar izleri görebilirsiniz. Bu normal bir durumdur.
Binadan çıktıktan sonra yangın kontrol altına alınmadan asla binaya tekrar geri dönülmemeli, Yangın kontrol altına alındıktan hemen sonra uzman bir elektrikçi çağırarak sistemimizi kontrol ettirmeliyiz.
prizin dişi deliklerinde bulunan pirinç madde zamanla ısıdan dolayı yumuşamaktadır. ve deliklerin iç çapı büyümektedir. bu sebeple giren priz uçlarına temasta bulunmayacaktır. 3lüye bağlı olan aktif bir güç tüketimi varsa ark yapacaktır.
Her geçen gün evimize yeni bir elektironik cihaz daha katılıyor. Ve onların elektirik ihtiyacını karşılamak için çoklu prizlere başvuruyoruz. Ancak çoklu prizlerin yanlış kullanımı yangın tehlikesi yaratıyor.
İlgili 26 soru bulundu
Elektrik cihazları ya da tesisatlarında oluşan kaçak ve benzeri durumlardan meydana gelen yangınların söndürülmesi için karbondioksit söndürücüler kullanılmalıdır. Mutlaka su kullanılmaması gereken bu yangınlarda çarpılma riski de oldukça yüksektir.
Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz.
Prizden duman geldiyse ve sigorta atmadıysa, ya tesisat şalterlerden geçmiyor ya da kısa devre olmadı. Kısa devre olmadıysa, fiş-priz arasında bir temassızlık vardır ve ark yaptığı için duman çıkmıştır.
Yüksek voltajdaki akımın geçişi sırasında telin çevresinde oluşan güçlü elektrik alan havadaki moleküllerin iyonlaşmasına ve normalde elektriği iletmeyen havanın kısmen elektriği iletmesine neden olur.
İçini açtığında herhangi bir ıslaklık yoksa hiçbir şey olmaz. Çoklu prize bağlı bir fiş falan varsa ve ona rağmen bir şey olmadıysa ondan sonrada bir şey olmaz. Saç kurutma makinası ile kurutmuşsun zaten. Çok sıkıntı olacağını sanmıyorum.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Akım korumalı prizler, elektronik cihazları koruyan araçlardır. Bu prizler sayesinde cihazlar hasar görmeden uzun süre çalışabilir. Akım korumalı prizler bulaşık makinesi, buzdolabı ve televizyon gibi elektronik aletleri yüksek akıma karşı korur.
Çoklu priz ve uzatma kablosu kullanmayınız. Hasarlı, yırtılmış veya eskimiş kablolu fişi prize sokmayınız. Asla kabloyu çekmeyiniz, bük- meyiniz veya hasar vermeyiniz.
Bir prize en fazla 15A, 3500w.. yüklenilebilir. Bunu 5-6 cihazda yapabilir, 2-3 cihazda yapabilir. Mesela; 1 adet su ısıtıcı 2500w,, birde soba bağladık 1600w , olmadı,, 4000w ı geçti,,, demekki, priz sadece su ısıtıcısını çalıştırır..
Fişe takılı olan cihazlar kapalıyken de elektrik harcıyor. Bunların başında uydu alıcıları, televizyon, bilgisayar, ketıl, çay ve kahve makinası, çamaşır ve bulaşık makinası, klima ve sinema ses sistemleri geliyor. Ayrıca cep telefonu şarj aletleri de fişe takılı olduğu anlarda elektrik tüketiyor.
Prizden gelmesi muhtemel. Evinizdeki sigortanın amper değeri duvardaki kablolardan yüksekse duvarın arkasındaki elektrik kablolarınız yanmış ve kokuyor olabilir. Daha da ilerlerse sonucu yangınla dahi sonuçlanabilir.
Enerji kabloları çeşitli nedenlerle (kısa devre, kaçak akım, aşırı ısınma, mekanik-termik özeliklerinin zayıf olması) yangınlara neden olabilmektedir. Bina içindeki zayıf akım/gerilim, data ve fiber optik kabloları ise, yangına kendileri sebep olmaz iken, alevin yayılmasına neden olabilmektedir.
Elektrik direklerinden gelen cızırtılar genellikle elektrik boşalması nedeniyle oluşur. Bu elektrik boşalması, havanın yüksek gerilim elektrik alanından geçmesi sırasında oluşan bir etki olarak tanımlanabilir.
Yani elektrik akımı, yüksek elektrik potansiyelin olduğu noktadan düşük potansiyelli noktaya doğru akacaktır. Kuşlar genellikle tek bir tele kondukları için zarar görmezler. Çünkü kondukları telde bir potansiyel fark yoktur. Ayrıca elektrik akımı, kuşun vücudundan geçmeyi tercih etmeyecektir.
Priz zarar görebilir ve bir daha ki kullanımda kısa devre yapabilir. Fişteki bir kısa devre, yangına neden olabilir. Fiş kırılıp yakındaki birine çarpabilir. Fiş daha sonra kullanılırken içte bir kısa devre meydana gelebilir ve işçi bir elektrik şoku geçirebilir.
Egzoz borusundan bazı zamanlarda da beyaz duman çıkmasına şahit olabilirsiniz. Eğer bu durum çok soğuk günlerde aracınızı ilk kez çalıştırdığınızda karşınıza çıkıyorsa bir sorun teşkil etmiyor. Ancak aracınız egzozdan beyaz duman atmaya devam ediyorsa bu durum motorun yanma odasına su girdiğini gösteriyor.
Beyaz duman ise aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğuna işaret etmektedir. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışması sonucunda egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman olarak atılması sebebiyle gözlemleyebileceğimiz duman çeşididir.
Oldukça hassas olan bu ürünler, yanlış kullanımda kişilere zarar verebilmektedir. Prizde şarj aleti bırakmak yangın sebebi bile olabilir. Bu noktada eğer bir bataryalı cihazı sürekli prizde kullanırsanız yangın gibi büyük risklerle yüz yüze olabilirsiniz.
Sonuç olarak, prizde şarj aleti bırakmak azımsanamayacak miktarda elektrik tüketimine yol açmaktadır ve bu durumun toplum genelinde büyük bir etkisi vardır. Prize takılı elektronik cihaz bırakmayarak her birimiz küçük adımlarla enerji tasarrufuna katkı sağlayabiliriz.
Şarj Aletini Prizde Bırakmak Ne Kadar Elektrik Harcatır? Prize şarj aleti bırakmak yapılan araştırmalar doğrultusunda aylık 135W güç kullanımına sebep oluyor. Yıllık bu miktar 1,6 kWh'ye karşılık geliyor. Bu veri maliyet açısından değerlendiğinde prizde takılı iPhone şarj cihazı aylık olarak 12 kuruşa mal oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri