Hatay mutfağının en sevilen sokak lezzetlerinden biridir Hatay dürüm. Özel sosuyla hazırlanan tavuk dürüm, lavaşa sarılıp afiyetle yenir.
Lavaşın üstüne tavuk dönerin eklenmesi ile birlikte, tam olarak Hatay usulü tavuk döner yapmak için patates ve diğer malzemeleri ekleyerek döneri tamamlamanız istenecektir. Bu şeklide döner tamamlanarak, direkt olarak hazır hale gelecektir.
Antakya Döneri'nde başlıca fark ekmeğin türüdür, ekmeği ultra ince (bazı yörelerde yapılan yufka ekmeğe benzer) bir ekmektir bunun dışında içerisinde ise; kızarmış patates, turşu, ketçap veya mayonez (Hatay'da pek hazır kullanılmaz, el yapımı kullanılır ve mayonez sarımsaklı olur.)
iskenderun dönerinin içerisine normal pişmiş tavuk eti, çiğ domates, ince kıyılmış maydonozla ovulmuş çiğ soğan -ki domates, maydonoz ve soğan kırmızı ete yakışan zerzevatlardır ve kebapta kullanılır- koyulur.
Derin bir kabın içine salçayı, zeytinyağını, yoğurt ve baharatları alıp karıştırın. Tavuk butlarının derilerini çıkarın ve sosun içine ilave edin. Kabın üzerini örtün ve tavuk dilimlerini bu şekilde bir gün dinlendirin. Ertesi gün tavukları az yağlı tavada pişirin.
İlgili 19 soru bulundu
Hatay mutfağının en sevilen sokak lezzetlerinden biridir Hatay dürüm. Özel sosuyla hazırlanan tavuk dürüm, lavaşa sarılıp afiyetle yenir. Yanında bol köpüklü ayranla leziz mi leziz bir tavuk dürüm tarifi olur.
Döneri tavadan almadan hemen önce lavaşı tavada ısıtalım sıcak lavaşa domates sosu sürelim üzerine tavuk döneri, turşu, patates kızartması, marul, domates koyup ,ketçap mayonez sıkalım. Lavaşı düzgünce ve sıkı sıkı sarıp sıcacık ikram edebiliriz.
KATIK DÖNER
Gıda sektöründeki yaşantımıza 1988 yılında İskenderun'da açtığımız ilk şubemiz ile başladık.
Patates kızartması, maydanoz, domates, mayonez ve salatalık turşusu, kişi sayısınca lavaş ekmeği.
Tanım: Hatay'ın meşhur Harbiye kebap'ı dışı kırmızı ekmeğe sarılan dürüm şeklinde sunulan bir dürüm türüdür..
bol acılı, turşulu, kıtırlaşmış ekmekli bir döner çeşididir. iskenderun usülünde ise ekmek yumuşak, sos turşu salataya ilaveten soğan vardır.
Bol soslu ve bol malzemeli Hatay usulü dönerin kalori bilgisini duymaya hazırsanız işte bilgileri: 1 adet Hatay usulü tavuk döner: 490 kalori. 1 adet Hatay usulü et döner: Yaklaşık 510 kalori.
Sos için tereyağını bir tencereye ekleyin ve üzerine salçaları ekleyin. Salçaların kokusu çıktıktan sonra tuz ve karabiberi ekleyin, karıştırın. Sıcak suyu ekleyip karıştırdıktan sonra kısık ateşe alın ve kapağını kapatın. Sosun kıvamının geldiğini gördüğünüzde altını kapatın.
Yayık ya da katık ayranı, veya çalkama Türkiye'nin yayık ile tereyağı yapılan (yayık dövülen) bölgelerinde üretilen ve günümüzde tüketilen ayrandan farklı bir fermente süt ürünüdür.
Kurutulmuş kuru süzme veya keş elde etmek için, haşlanmış süt 6-10 saat boyunca sıcak bir yerde fermente edilir. Kurutulmuş kuru süzme veya keş genellikle mermer ebatlı toplara dönüştürülür.
KATIK ETMEK KELİME ANLAMI NEDİR? Katık etmek sözcüğünün TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı, 'ekmeğin çok, yemeğin az olduğu durumlarda yemeği ölçülü yemek' anlamına gelmektedir.
Hatay'ın Antakya ilçesinde yapılan dönerdir. Dönerin içerisinde turşu,sarımsaklı mayonez,kızarmış patates,tavuk/et döner vardır.
Hatay Soslu Tavuk Döner Dürüm (35 cm.) + Coca-Cola (33 cl.)
Sosu yapmak için;
-Sos tavanıza yağ, kıydığınız sarımsakları alıp 1 dakika kadar kavurun. -Daha sonra domates salçasını ilave edip 2 dakika kadar da bu şekilde kavurun ve suyunu, şekerini, karabiberini ekleyip kısık ateşte kıvam almasını bekleyin. -Pişen etler ve sostan sonra iki adet döner ekmeğini alın.
Döner eti iyi pişmiş ama yanmamış, az yağlı ve de 1 porsiyonda 150 gramı geçmeden servis edildiğinde hem sağlıklı hem de kilo vermeye yardımcıdır. Döner yerken pita ekmeğe sandviç veya tabakta porsiyon olarak tercih etmek önemlidir.
Bol soslu ve bol malzemeli Hatay usulü dönerin kalori bilgisini duymaya hazırsanız işte bilgileri: 1 adet Hatay usulü tavuk döner: 490 kalori. 1 adet Hatay usulü et döner: Yaklaşık 510 kalori.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri