Elmas ve pırlanta iki farklı taş değil, dünyanın en değerli ve en sert madeni elmasın (İngilizce'de diamond) farklı kesim türlerine verilen isimdir. Pırlanta, 1919'da Marcel Tolkowsky tarafından yaratılan bir kesim türüdür.
Elmasın ışıltılı gösterişini ortaya çıkaran en iyi kesim biçimi pırlanta olduğu için zamanla elmastan öne çıkmıştır. Manevi ve maddi olarak pırlanta daha değerli olarak kabul edilir. Kısaca açıklamak gerekirse elmas pırlantanın işlenmemiş ham hali pırlanta ise sadece kesimin ismidir.
Pırlantanın doğadaki ham haline elmas denilmektedir. Elmas kesim işlemine tabi tutulduğunda adı pırlanta olmaktadır. Elmasa içine giren ışık sadece yüzeyden yansıdığı için pırlanta kesimdeki kadar müthiş bir parlaklık ve ışık yansıması olmayacaktır.
Ayrıca, elmasın yüksek ışık kırılması indeksi sayesinde, daha parlak bir ışıltıya sahiptir. Pırlanta ise, elmasa göre daha yumuşak bir yapıya sahiptir ve çizilme riski daha yüksektir. Ancak, pırlanta da yüksek ışık kırılma indeksi sayesinde, elmas kadar parlaktır ve ayrıca rengi de çok güzel görünür.
Pırlanta elmas madeninin belirli bir formda işlenmiş halidir. Bir başka deyişle elmas, doğandan çıktığı haliyle pırlantanın hammaddesidir. Elmas kıymetli taşlar arasında en eski olanıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Ancak elmas ile pırlanta, hammadde olarak aynıdır. Elmas, pırlantanın doğada bulunan ham halidir, madenin ismidir. Pırlanta ise elmasın zaman içerisinde oldukça popüler hale gelen kesim şekline verilen addır. Çoğu yabancı kaynakta pırlanta sözcüğü “brilliant cut diamond” yani “pırlanta kesim elmas” tanımını karşılar.
"Görünümü neredeyse pırlanta ile aynı olan mozanit taş, son zamanlarda tercih edilen takılar arasında yer alıyor. Mozanit taş, pırlantanın aksine laboratuvar ortamında yapılıyor. Safir, yakut, zümrüt gibi parlak ve ılıştılı olan mozanit taş, pırlantadan sonra en dayanıklı ikinci taş sınıfında kabul ediliyor.
Mücevher sektöründe kullanılan taşlar arasında, pırlantadan sonra en değerli taş zümrüttür denilebilir. En üst kalitedeki zümrütler, orta kalite bir elmastan dahi daha yüksek değerde olabilmektedir.
Pırlantanın sivri ucuyla kağıda bakılır. Taşın içinde dairesel bir yansıma görülürse pırlanta sahtedir. Taştaki noktayı veya yansımayı göremezseniz, o zaman elmas gerçektir. Gerçek bir pırlantanın güçlü kırılma nitelikleri olduğu için, ışık düz bir çizgi yerine farklı yönlere doğru uzayacaktır.
Pembe, mavi, turuncu, yeşil, kırmızı örnek verilebilecek renklerdir. Beyaz ve sarının tonları çokça görülürken mavinin ya da kırmızının tonlarına nadir rastlanır (The Loupe, Summer, 2007). Dolayısı ile mavi ya da kırmızı bir elmas beyaz ya da sarı bir elmasa göre çok daha pahalıdır.
Bununla birlikte pırlanta, satın alındığından itibaren fiyatta değer kaybına uğrar. Ayrıca pırlantanın kullanımdan kaynaklı ne kadar yıprandığı da pırlanta satarken değerinin düşmesine sebep olmaktadır.
Elmas suya karşı oldukça dayanıklıdır. Suya temas etmesi halinde paslanma ve solma yapmayan pırlanta yüzükler, yağ gibi maddelere karşı oldukça dirençsizdir. Yağ gibi maddeler pırlanta yüzüklerin üzerine kolayca yapışır.
Pırlanta yüzüklerinin altın ayarı genelikle 14 (585) ve 18 (750) ayardır, elmas ürünler de ise genellikle 8 (333) ayar altın kullanılır.
De Beers Grubu'na ait Forevermark ise, dünyadaki tek pırlanta markasıdır. Bir pırlantanın Forevermark olabilmesi için yüksek Forevermark standartlarına sahip olması gereklidir. Bu çok özel pırlantalar dünyadaki pırlantaların ancak %1'ini oluşturmaktadır.
Pırlanta gibi kıymetli taşlar ve kıymetli mücevherler kaliteli olduğu sürece değer kazanmaya devam eder. Şayet pırlanta taşı kalite bakımından yetersizse, taşların kusurları, berraklığı ve rengi bozuk ise bu noktada pırlanta yüzük değer kaybedecektir.
Değerli taşlar (mücevher taşları) arasındaki en değerli taş olarak kabul edilen elmaslar, aynı zamanda dünyada en sert maden olarak da biliniyor. Elmaslar Mohs Sertlik Skalasındaki 1'den 10'a kadar olan sertlik sıralamasında 10 değerini alıyor.
Gerçek Pırlanta Karanlıkta Parlar mı? Pırlantanızın gerçek olup olmadığını anlamak için pek çok test yapabilirsiniz. Yapılan testler içerisinde pırlantaların karanlıkta parlayıp parlamadığıdır. Öncelikli olarak bilinmesi gerekir ki pırlantalar kendi ışıklarını üretme yeteneğine sahip olan taşlardan değildir.
9 Ayar altın daha çok yüzük, küpe, bileklik, kolye ve hızma yapımında kullanılır. Ayarı yüksek ürünlere göre daha uygun fiyatlı olduğu için çok tercih edilir. Alacağınız takı altının tüm avantajlarına sahip olacaktır. Ürününde herhangi bir kararma ya da solma olmayacak, suyla etkileşime girse bile bozulmayacaktır.
Pırlanta mücevherler, bazı kozmetik ve temizlik ürünlerine yoğun bir şekilde maruz kalmaları durumunda sararabilir. Ayrıca kimyasal bileşenler ve bazı durumlarda vücudun salgıladığı kimyasallar, pırlanta mücevherlerin kararmasına neden olarak, pırlantanın muhteşem ışıltısını kusursuzlukla yansıtmasını engelleyebilir.
Safir taşlar dünyanın en değerli taşları arasında kabul edilir. Bunun sebebi ise elmastan daha nadir bulunmalıdır. Safir pırlanta yüzük modellerinde temel renk mavidir. Mavi rengin safirle buluşması ise büyüleyicidir.
En değerli pırlantalar genel olarak en renksiz olanlarıdır. Tamamen renksiz bir pırlanta en değerli ve en nadir olanıdır. Renksiz pırlanta bulmak neredeyse imkansıza yakındır. Aynı zamanda çok belirgin bir renge sahip pırlanta da yok denecek kadar azdır.
Pırlantaların değerini 4C olarak adlandırılan, kesim, berraklık renk ve karat ağırlığı belirler. Eğer satın alınan pırlanta, bu kriterler arasında düşük değerlere sahipse değeri de zamanla düşer.
Pırlanta 57 fasetten oluştuğundan ışığı kıran eşsiz bir ışıltıya sahiptir. Aynı ışıltıyı Swarovski taşta göremezsiniz. Pırlanta ile Swarovski taşı ayırt etmek için yansıma testi de çok net cevap verebilecek bir yöntemdir. Işığa tuttuğunuzda çok farklı birçok renk görüyorsanız bu taş Swarovskidir.
Swarovski, Avusturya'da camdan yapılmış bir kristaldir. Doğal olarak oluşmaz ve bu nedenle doğal bir değerli taş değildir.
Kırılması güçtür, kolay kolay çizilmez veya bozulmaz. Çok ender bulunması da değerli olmasının bir başka nedenidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri