Proaktif yani öngörücü değişim, çevre koşullarının izlenerek örgütün iş, faaliyet ve süreçlerinin değiştirilmesini ve öngörülen şartlar gerçekleştiğinde örgütün hazır olmasını ifade etmektedir.
Proaktif olmak, önleyici ve öngörülü bir tutum sergilemek anlamına gelir. İş hayatında proaktif olmak, sorunları önceden fark etmek ve çözüm yolları üretmek demektir. Kişisel hayatta ise proaktif olmak, hedefler belirlemek ve bu hedeflere doğru adımlar atmak anlamına gelir.
Proaktif yaklaşım, bir kişinin veya bir kurumun gelecekteki olayları tahmin edebilme yeteneğini ve bu olaylara önceden hazırlıklı olma eğilimini ifade eder. Proaktif yaklaşım, kişinin veya kurumun geleceğe yönelik planlarını ve stratejilerini belirleyebilme yeteneğini de kapsar.
Proaktif davranış için bilgiyi elde etmek, analiz etmek ve analiz edilen bilgiye paralel planlar oluşturmak oldukça önemlidir. Proaktif kişilerde analitik düşünme, kararlılık, duygu kontrolü ve gerektiğinde inisiyatif kullanma özellikleri ortak karakteristikler olarak karşımıza çıkar.
Proaktif yaklaşım, bir kişinin olaylara veya sorunlara önceden müdahale etmeyi tercih ettiği bir davranış biçimidir. Bu yaklaşım, tepki vermektense önceden harekete geçmeyi içerir. Proaktif insanlar, gelecekte oluşabilecek sorunları önlemek veya olası fırsatları değerlendirmek için planlama yaparlar.
İlgili 28 soru bulundu
Proaktif kelimesi, bir durumu etkileme veya kontrol etme amacıyla önceden belirlenmiş veya planlanmış eylemler anlamına gelir. Bu, genellikle bir durumun sonuçlarını tahmin etme ve bu tahminlere göre hareket etme yeteneğini içerir.
Proaktif olmak; "koşul ve duygulara dayanan tepkiler yerine, değerlere ve prensiplere dayanan davranış yeterliğine sahip olmak" demektir.
Proaktif davranış, stres yaratacak herhangi bir olayın gerçekleşmesi anında otokontrolü kaybetmeden tepki vermek yerine, tepkiden önce kontrol mekanizması oluşturarak, koşulları geliştirici şekilde inisiyatif alarak, insanların ruh ve düşünce halini anlayarak hareket edebilmek ve etken davranabilmektir.
Proaktif yaklaşım, bir kişinin ya da kurumun gelecekteki olayları tahmin edebilme becerisini gösterir. Ayrıca bireylerin ve işletmelerin bu sorunlara önceden hazırlıklı olma yeteneğini ifade eder. Bu yaklaşıma sahip olanlar, geleceğe yönelik planlarını ve stratejilerini daha kolay belirleyebilir.
Olaylardan etkilenen olmak yerine, olayları etkileyen yönünde adım atan, olaylardan şikayet etme yerine harekete geçip çözüm yaratmaya çalışan davranış biçimidir.
Proaktif kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğü anlam karşılığı; “Bilinçli ya da bilinçsiz, olumlu ya da olumsuz mevcut koşulların sonucunu değiştirmek için inisiyatif kullanmak” olarak tanımlanmıştır.
canlı, hareketli, aktif, dinamik s.
Etkileşimli Proaktif Denge, kabaca bu birimlerin , alt işletmelerin ve insanların birbirlerini seviye atlatarak güç ve mutluluk vererek bir adım sonrasını inşa etmesidir. Etkileşimli Proaktif Dengede önemli olan, basit gibi görünen bu eylemi gerçekleştirebilmek ve sonrasında ise sistemik hale getirebilmektir.
Proaktif iletişim, fırsatlar yaratmaya yönelik ve olumsuz durumlar olmadan harekete geçirilebilen bir süreci ifade eder. Reaktif iletişim ise, olumsuz bir duruma ya da olaya karşı gösterilmesi zorunlu olan tepkiyi ifade eder.
Proaktif yaklaşıma sahip olan insanlar olaylar olmadan önce; bilgi toplar, düşünür, analiz eder, karar verir, planlar, hazırlanır ve harekete geçer. Kendisiyle barışık, özgüveni yerindedir. Olaylara realist yaklaşır.
Proaktiflik: Düşünme şekli olarak, eylemleri ve sonuçlarını öngörerek, kriz yönetiminde bir adım önde olmak, planlı ve programlı bir hayatın sonucu olarak, etkilere değil, etkileri yöneten inisiyatiflere yönelen yaşam algısı, öngörü ve sonucu olan yaratıcı çözümler.
Eğitimin Amacı:
Proaktivite veya proaktif davranış, bir sorunu oluşmadan önce çözmeye çalışan kendi kendine başlatılan davranış anlamına gelir. Proaktif davranış, tepki vermek yerine gelecekteki bir durum için önceden hareket etmeyi içerir.
Kısaca reaktif yaklaşım, süregelen zaman içinde bir problem gerçekleştikten sonra, olayın neden ve sonuçlarını incelemeyi ve aksaklıkların giderilmesi adına işin yeniden düzenlenmesini ifade etmektedir. Tabir-i caizse, iş işten geçtikten sonra önlem almaktır.
Proaktif yaklaşım; mevcut veya meydana gelmiş bir durumla ilgilenmek, uyum sağlamak, bu duruma dair süreçleri kontrol etmek ve yönetmekle değil, henüz gerçekleşmemiş ancak gerçekleşmesi muhtemel olay veya durumları rakiplerden önce görerek önlemler alarak pozisyon belirlemektir.
kelimesi sıfat olarak "zamanından önce değişiklik yapılarak önlem alınan; önceden davranılan" anlamına gelmektedir. sergilenir. Proaktif bireyler, davranışa yön veren, geleceğe odaklanan, gerektiğinde eylemlere değişiklik getiren veya kendisini değiştiren kimselerdir (Bindl ve Parker, 2010).
En basit haliyle proaktif yaklaşım anlamı olumsuz bir durum yaşanmadan önce düşünebilmek, karar verebilmek ve bunları uygulayabilmektir. Bu şekilde ortaya çıkması beklenen olumsuz durumdan en az etkilenme amaçlanır. Aksi takdirde öyle durumlar yaşanabilir ki, işletme tamamen ortadan yok olabilir.
Reaktif olmak, Kimya terimidir ve her hangi bir kimyasalla reaksiyona girmek demektir. Reaktif olmak, Kimyasal tepkimeye uğradığında harcanarak farklı bir ürüne dönüşmek demektir.
Proaktif kişilik, risk analizi yapan, kontrolü elden bırakmayan, yerinde ve zamanında risk alabilen, başarısızlıklarından dahi bir yaşam dersi çıkarabilen kişilik yapılanmasıyla tanımlanır.
Proaktif saldırganlık ise bir akranını etkilemek ya da zorlamak için kasıtlı olarak sergilenen, provoke edilmemiş, amaç yönelimli bir davranıştır (Hubbard, Dodge, Cillessen, Coie, 2001). Proaktif saldırganlığın kuramsal temeli sosyal öğrenme kuramına dayanmaktadır.
Proaktif kişinin bir hedefi vardır ve bu hedef doğrultusunda kendi sorumluluklarında farkında olur. Olaylar yaşanmadan önce bilgi toplar, düşünür, analiz eder, karar verir, planlar, hazırlanır ve harekete geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri