Bu süreçte İngiltere, Dünya Siyonist Organizasyonu Başkanı Chaim Weizmann ve Arapları temsilen Şerif Hüseyin ailesini kendisine müttefik ilan etmiştir. 11 Aralık 1917'de İngiliz General Allenby'in Kudüs'ü işgal etmesiyle Filistin'de İngiliz askeri yönetimi başlamıştır.
Filistin, 1516'dan 1917'ye kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçasıydı. 1917'de, I. Dünya Savaşı sırasında, İngilizler Kudüs'ü ele geçirdi ve Filistin'in Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılmasına yol açtı.
I. Dünya Savaşı sırasında General Edmund Allenby komutasındaki Mısır Seferi Kuvvetleri, Türk kuvvetlerini yenerek Filistin'i ele geçirdi.
Filistin 1516'dan I. Dünya Savaşı sonuna kadar Osmanlı Devleti'ne bağ- lı bir bölge olarak kalmıştır. 1917'de İngiliz ordularının işgaline uğrayan Filistin toprakları bu tarihten itibaren General Allenby'ın yönetimindeki askeri idarenin eline geçti1.
İngilizler Mandayı 14 Mayıs 1948 gece yarısı sona erdirdi. O gün, kalan son İngiliz birlikleri ve personeli Hayfa şehrinden ayrıldı ve Filistin'deki Yahudi liderliği İsrail Bağımsızlık Bildirgesi İsrail Devleti'nin kurulduğunu ilan etti.
İlgili 45 soru bulundu
31 Ekim akşamı Albay İsmet bey (İnönü) yenilmiş ve Birüssebi İngilizlerin eline geçmişti. Böylelikle Osmanlı cephesi tehlikeli bir duruma girmişti. Bunun için 5 Kasım'da Gazze boşaltıldı ve 7 Kasım'da İngilizler Gazze'yi ele geçirdiler.
Bu süreçte İngiltere, Dünya Siyonist Organizasyonu Başkanı Chaim Weizmann ve Arapları temsilen Şerif Hüseyin ailesini kendisine müttefik ilan etmiştir. 11 Aralık 1917'de İngiliz General Allenby'in Kudüs'ü işgal etmesiyle Filistin'de İngiliz askeri yönetimi başlamıştır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk'e atfedilen ancak onun söylemediği “Filistin'e el sürülemez” sözünü kullandı.
Hatıralarından ve diğer kaynaklardan anlaşıldığı üzere Cemal Paşa, Filistin cephesinde çok büyük fedakarlıklar göstermiştir. Mahkeme kararına dayanmadan hiçbir idam kararı uygulamadı. Savaşın en kritik anında Şerif Hüseyin isyan ve ihaneti, çok büyük zararlara ve günümüze kadar uzanan felaketlere neden oldu.
Melikşah'ın kardeşi Tutuş 1079'da Suriye-Filistin Selçuklu Devleti'ni kurmuştur (Karaman,1996). Filistin, 1516 tarihinde Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında Osmanlı hakimiyetine girdi ve 1917 Aralık ayına kadar Osmanlı idaresi altında kaldı (Karaman, 1996).
İsrail ve Mısır, Hamas'a silah sevkiyatını engellemek için Gazze sınırlarını sıkı bir şekilde kontrol altında tutuyor. Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinliler İsrail'in eylemleri ve kısıtlamaları nedeniyle sorun yaşıyor. İsrail ise kendisini Filistinlilerin şiddetinden korumaya çalıştığını söylüyor.
Hatta Osmanlı Devleti, Filistin topraklarında planlanan Yahudi yerleşimini engellemek için 1871'de İrade-i Seniyye ile Filistin topraklarını miri araziye çevirdi ve II. Abdülhamid, Filistin toprakları da dahil olmak üzere bütün Osmanlı topraklarında Yahudilere toprak ve mülk satışını yasakladı.
Filistin bölgesi, Haçlı Seferlerinin ardından yaklaşık iki asır boyunca Memlük hakimiyetinde kaldı. Yavuz Sultan Selim döneminde, Mercidabık Savaşı'ndaki Osmanlı galibiyeti sonucu 24 Ağustos 1516'da bir kısmı Osmanlı topraklarına katıldı. Bölgenin tamamı ise Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlı hakimiyetine geçti.
Yıldırım Ordular Grubu'na (4., 7. ve 8. Osmanlı Ordusu) karşı savaşan General Sir Edmund Allenby komutasındaki İngilizler Filistin içlerine girdikten sonra 9 Aralık 1917'de Kudüs düşmüştü. 1918 yazında Filistin'de Osmanlı-İngiliz Cephesi, Ürdün'den Yafa'ya kadar uzanıyordu.
Osmanlının gerileme döneminde, Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa, Filistin'in tamamını ele geçirdi. Filistin 1840 yılına kadar Mısır'ın yönetimi altında kaldı. Ancak daha sonra tekrar Osmanlı idaresine geçti. 1877 tarihinde Kudüs Osmanlı merkezine bağlı bir Mutasarrıflık oldu.
Dört asır idaremiz altında bulunan Kudüs'ü 9 Kasım 1917'de İngilizler'e terket- mek zorunda kalmıştık ama aslında biz, Mes- cid-i Aksa'yı bekleyen son Osmanlı askeri Dâr-ı Bekaya göçtüğünde Kudüs'ü zaten kaybetmiştik. Kudüs, yani Mescid'ül Aksa, Müslümanların namusudur.
Filistin toprakları 1948'den önce Mısır ve Ürdün tarafından işgal edilirken 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra ise İsrail tarafından işgal edilmiştir. Şubat 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur. (172.)
2 Mayıs 1918'de 15 bin Osmanlı Askeri esir alınarak Filistinli halk tarafından kör edilerek öldürüldü.
Müteakiben, Mekke Emiri Şerif Hüseyin ile oğulları, Ali, Faysal, Abdullah ve Zeyd tarafından Hicaz (Mekke ve Medine)'da çıkartılan Arap İsyanı'yla koordineli olarak yürütülen İngiliz taarruzu, Sina Yarımadası'nı geçerek Filistin'e intikal etmiştir.
İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.
Ancak, 7 Kasım 1918'de Yıldırım Orduları Grup Kumandanlığı ve 7.Ordu lâğvedildi. Bunun üzerine de Mustafa Kemal Paşa İstanbul'a çağrıldı. Böylece İngilizlerin önündeki engel de kalkmış oldu. 9 Kasım 1918 tarihinde İngilizler, İskenderun şehrini mukavemetsiz olarak teslim almışlardır.
Bizanslılar, Negev, Sina ve Arap Yarımadasının batısını kapsayan bölgeye Palaestina Salutaris veya bazen Palaestina III demekteydi. Arapçada Filistin (فلسطين) kelimesi için Filistin, Filastin veya Falastin denir.
Bilinen devletler tarihi ve dinler açısında bitişik kıtalar yani Asya-Afrika-Avrupa'nın merkezinde yer alan Ön Asya her zaman stratejik bir konuma sahip olmuştur. Ön Asya'nın Asya-Afrika geçinin en elverişli mevkide bulunan Filistin, tarihin her döneminde jeostratejik açıdan çok önemli bir statüde olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri