Kerebiç, tantuniden sonra Mersin'in en bilinen yiyeceği. Tatlı kategorisinde arz-ı endam eden kerebiç hem Antep fıstıklı hem de cevizli olabiliyor. Üzerine dökülen özel köpüğü ise çöven otundan hazırlanıyor.
Et yedikten en az 2 saat sonra tatlıya geçmek gerektiğini söyleyen Didar Yanar ise, etten ve tatlıdan sonra sirke ve limon tüketmenin önemini anlattı. Yapısal olarak hazmı zor bir besin olan et, yüksek protein değerleriyle de dikkat çeker. Bu nedenle sonrasında hazmı kolay olan hafif ve sütlü tatlılar tüketilmelidir.
Sütlaç, irmik tatlısı, etimek tatlısı, muhallebili kadayıf, muhallebili revani ramazan tatlıları sütlü tercih edenlere; kadayıf dolması, şöbiyet, künefe, bal parmak tatlısı, fıstıklı büzme baklava da şerbetli ramazan tatlıları sevenler için birebir ölçülerle her damağa hitap edebilecek şekilde sizler için hazırlandı.
Diyetisyen Aysun İpek, "Hazmı hızlı olan tatlı, ana yemekten kısa süre sonra yenildiğinde midede çürümeye neden olarak gaz, şişkinlik, hazımsızlık problemlerine yol açar. Bu nedenle tatlı ve meyve yemeyi tercih ediyorsak, et yedikten en az 2 saat sonra tüketmeye dikkat etmeliyiz" dedi.
İlgili 16 soru bulundu
Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor. Hazırlanan tepsiler Onikişubat ilçesi Akif İnan Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir pastaneye getirilerek tatlı yapıldı.
YEMEKTEN SONRA TATLI YEMEYİN!
Ayrıca yemeğin üzerine tatlı yemek yükselmekte olan kan şekerini daha hızlı yükselteceğinden uykunuzun gelmesine ve yorgunluk hissetmenize neden olabilir. Tatlı yemek için yemeğin ardından 1-2 saat beklemek kan şekerinizi daha dengeli yükseltir.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyetisyeni Zehra Özgen Arı, Kurban Bayramı'nda sağlık sorunu yaşanmaması için et yedikten sonra mümkünse tatlı tüketilmemesini öneriyor.
Et yedikten sonra çikolata yenir mi? Bayramda etin ve şekerin birarada tüketilmesi biraz tehlikeli olduğu için mümkünse tatlı yenmemeli. En azından tatlıyı sınırlı ölçülerde ve tadımlık olarak tatlı tüketmek gerek. İlla ki tüketilecekse yemekten 2-3 saat sonra tercihen sütlü tatlılar alınmalı.
İftarda sütlü tatlılar elbette çok beğeni topluyor: Güllaç, muhallebi, tavukgöğsü, sütlaç, keşkül gibi ferahlatıcı ve hafif seçeneklerin yanı sıra iftara hangi tatlı yapsam diye düşünenler için enfes etimek tatlısı, revani, muhallebili kadayıf, şekerpare, irmik helvası, sultan sarması, lokma, şöbiyet gibi çok lezzetli ...
Yemek sonrası yenilen tatlı insülin şeker moleküllerinin yağa dönüşümünü sağlar. Früktozun yağa dönüşmesinden çok daha kolaydır. O yüzden yemek sonrası mümkünse bir süre şekerli şeyler tüketilmemelidir. Tatlı yemek sıralamasında ilk önce yerini almalıdır hatta tatlı yoksa önce salata ile başlamalısınız.
Fazla et tüketen kişiler etin vücutta oluşturabileceği hasardan korunmak için her gün düzenli olarak limon tüketmelidir. Limonun suyunu sıkarak yemeklerden sonra içebilir veya kabuğunu rendeleyerek salataya ilave edebilirsiniz. Böylece kurban etinin hazmı kolaylaşır, hipertansif ve kanserojen etkileri azalır.
Özellikle şerbetli tatlılar sonrası protein tüketerek kan şekerini dengeleyebilirsiniz. Tatlının yanında sadece kahve içme, yoğurt yemek, ayran içmek, şekersiz salep tüketmek kan şekerini dengeler.
* Yemeğe genellikle çorba ya da zeytinyağlılarla başlanır. Oysa önce tatlı yenerek başlanması gerekiyor. Çünkü acıktığınız zaman vücudunuz şekere ihtiyaç duyar. Başta tatlı yediğimiz zaman, önce vücudumuzun şeker ihtiyacını karşılamış oluyoruz.
Özellikle de daha çok basit karbonhidratlar tüketen insanlarda, öğünün glisemik endeksi yüksek olduğunda kan şekeri ani bir şekilde yükselmekte ve sonrasında da hızlı bir şekilde düşüş göstermektedir. Kan şekerinde yaşanan bu gibi ani değişimler yemeklerden sonra tatlı yeme isteği doğurmaktadır.
Kan şekerinin gün içerisinde dengeli olması çok önemlidir. Eğer kan şekeri gün içerisinde dengeli değil de dalgalı olarak seyrediyorsa ani kan şekeri düşmesi sonucu vücut tatlı tüketmek ister. Hareketsiz yaşam tarzına vücut adapte olmuşsa ekstra enerji sarfiyatı olduğu günlerde vücut geçici olarak tatlı ister.
Tatlı ve çikolatanın aşırı yenme isteği çeşitli nedenlerle ilişkilendirilebilir. Aşırı tatlı yemeği çinko, magnezyum ve krom eksikliği sebebiyle olabilir. Günlük krom suplementi tüketmek insülin seviyesini dengeler ve aşırı şeker yeme isteğini baskılar. Çikolata yeme isteği özellikle kadınlarda menstrual dönemde artar.
4) Hayır, yemek sonrası tatlı yemek gibi bir sünnet yoktur.
Su canlılığın temel bileşenidir ve tatlı yedikten sonra su tüketmenin hiçbir yan etkisi yoktur. Dikkat edilmesi gereken durum tatlıyı ihtiyacımız kadar tüketmeliyiz.
Kontrolsüz açlıktan sonra vücudumuzun kan glikoz seviyesini tekrar alışkın olduğu seviyesine getirmesi için acil enerji kaynağına ihtiyacı vardır. Bu da tatlılık veren şeker benzeri yapılardır. Benzer şekilde kan glikozunu fazlaca yükseltmek sürekli uyarım da benzer şekilde YOKSUNLUK olarak algılanır.
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır. Başlıca malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir.
Türk Mutfağının Tüm Dünya Mutfaklarını Unutturacak Kadar Nefis 41 Şahane Tatlısı Türk mutfağı... Mis gibi ana yemeklerinden zeytinyağlılarına, mezelerinden şerbetli ya da sütlü tatlılarına, her köşesi hala keşfedilmeyi bekleyen lezzet hazineleriyle dolu, her köşesi damakta uzun süre iz bırakacak kadar iddialı ve nefis!
1. Beyaz Trüf Mantarı Dünyanın en kıymetli mantarlarından olan ve yetişmesi son derece zor bu mantar türünün kilosu yaklaşık olarak 33.000 Türk Lirası. Hatta bazen 65.000 Türk Lirasına kadar fiyatları yükselmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri