Yatmadan önce içilen ıhlamur, kekik, sarı kantaron otu ve papatya çiçeği gibi çayların uykuya geçiş süresini kısaltığı ve dalmayı kolaylaştırdığı belirtildi.
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
UYKUSUZLUĞA İYİ GELEN BİTKİ ÇAYLARI VE TARİFLERİ
Uyku getiren çaylar rezene, anason, çarkıfelek, melisa, papatya, kediotu, limon otu ve manolya kabuğudur.
Özellikle uyku probleminin giderilmesi için akşamları yatmadan önce melisa çayının aç karnına içilmesi tavsiye edilir. Melisa otu sarı kantaron ile birlikte demlenerek çay şeklinde tüketildiğinde uykusuzluk ve huzursuzluk problemi üzerinde çok daha etkili olur.
İlgili 44 soru bulundu
Gece kızı çayı içerisinde kiraz sapı, ıhlamur, tarçın, yeşil limon kurusu ve avokado yaprakları bulunuyor. Bu karışım sindirim sistemini aktif hale getirirken, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve ödemin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.
Akşam saat 19.00 sonrası yemek yenmemeli, uyku öncesi çay ve kahve gibi uyarıcılardan uzak durulmalıdır. Kaliteli uyku için haftada 3 gün spor yapılması faydalı olabilir. Akşam yemeğinden önce gerçekleştirilen kardiyo tarzı yapılan hafif spor uykusuzluk sorununa iyi gelebilmektedir.
Üzerinizdeki baskı arttığında sizi rahatlatacak bir şarkı dinlemek, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Diğer yandan uzun bir yürüyüş de strese iyi gelebilir. Strese sebep olan sorundan uzaklaşmak da üzerinizdeki baskıyı azaltacağından film izlemek ya da oyun oynamak gibi aktiviteler de fayda gösterebilir.
Kaygı ve endişe hissedilen anlarda taze mate çayı içmeniz tavsiye edilir. Mate çayı sizi kısa sürede sakinleştirebilir. Antioksidan maddeler bakımından zengin olan mate çayı sayesinde, panik atak krizlerini sağlıklı şekilde önleyebilirsiniz.
Uzmanlara göre uyku saatinden 2 saat önce şekerle ilişkinin kesilmesi gerekiyor; meyveler de dahil. Uyuma koşullarınızın aynı kalması önemli. Yatak odasının ısısının sabit kalması ve uyumadan önce yatak odasının belirli bir süre havalandırılması önemli. Ayrıca rutini bozmamak için aynı saatlerde uyumaya özen gösterin.
Gece yatmadan önce içilen yeşil çay açlık hissiyatını yatıştırma konusunda etkilidir. Açlık hissiyatını yatıştırması dışında ise gün boyu vücutta biriken ödemin direkt olarak vücut dışına atılmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur.
Barındırdığı kafein maddesi sebebiyle yatmadan hemen önce içimi önerilmiyor. Kafein içermesi ve uykuyu kaçırması ihtimali ile uyumadan en geç iki saat önce içilmesi tercih ediliyor.
Lavanta, gerginliği azaltan ve sinir sisteminin aktivitesini dengeleyen doğal bir sakinleştiricidir. 2 yemek kaşığı kurutulmuş lavanta,1 litre su, 1 adet limonun suyu. Bir litre suyu kaynatın ve lavantayı ilave edin. 10-15 dakika bekletin ve isteğe göre limon suyunu ilave edin. Günde 2-3 bardak için.
Nefes egzersizleri yapın
Kısa ve derin olmayan nefesler gerginliğin ve stresin belirtilerindendir. Diğer taraftan, bilinçli olarak aldığınız uzun ve derin nefesler beyne rahatlama mesajları gönderir ve bu da gerginliği ve stresi ortadan kaldırmasına yardımcı olur.
Kedi otu kökünün endişe ve korkuların yarattığı huzursuzluğa karşı uyku ilacı görevi gören bitkisel bir yatıştırıcı olmasının yanı sıra kimyasal uyku ilaçları gibi negatif etkilerinin olmadığını belirten İbrahim Saraçoğlu, "Kediotu bitkisi, bağımlılık yapmadan, kişiyi güvenli bir şekilde sakinleştirir.
Melisa otunun etkili bir sakinleştirici etkisi vardır. Genelde limon tadında hoş bir çay olarak tüketilir. Bu çayı kaynayan suya 2 yemek kaşığı kuru melisa otu katarak elde edebilirsiniz. Çayı 10 dakika demleyin, süzün ve yatmadan hemen önce için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri