Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, arpa, kuskus, bulgur, yulaf ve kahvaltılık tahılları içermektedir. Türkiye'de en çok kullanılan tahıl grubunun buğday ve buğday mamulleri olduğu bilinmektedir.
Tahıl grubu yulaf, arpa, makarna, pirinç, ekmek, kuskus, bulgur ve erişte gibi tahıllardır. Bu yiyecekler mısır, çavdar, pirinç, yulaf ve buğday gibi tahıllardan yapılır.
Günlük hayatta ekmek ve ürünlerinin yapımlarında un halinde kullanılırlar. Bununla beraber kullanım alanları geniş olan ürünledir. Bu Familyanın 400 civarında cins ve 4500 civarında tür içerdiği bilinmektedir. Tahılların dünyada 614 milyon hektar üzerinde işlendiği bilinmektedir.
Diğer bir adı Hububat olan Tahıllar Buğday,Arpa,Mısır,Yulaf,Çavdar ve Pirinç benzeri bitki ürünleri ile hasat edilen bu ürünlerin tohumlarının genel adıdır.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
İlgili 38 soru bulundu
Besin gruplarına göre hazırlanan sağlıklı tabak modelinde süt ve ürünleri, et ve ürünleri, taze sebze ve meyvelerin yanında ekmek ve tahıllar da yer almaktadır. Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, arpa, kuskus, bulgur, yulaf ve kahvaltılık tahılları içermektedir.
Kahvaltılık tahıllar, tüketime hazır hale getirmek amacı ile tahıl tanelerinin işlenmesi sonucu elde edilen ürünler olarak tanımlanmaktadır. Kahvaltılık tahıl ürünlerinin üretiminde çoğunlukla mısır, pirinç, buğday, yulaf ve arpa gibi tahıllar kullanılmaktadır.
TAHILLAR hangileridir: Başta tam buğday olmak üzere, arpa, yulaf, çavdar, pirinç grubu tahıldır, GLUTEN yüklüdürler. BAKLAGİLLERİ hatırlayalım: Başta yeşil, sarı, kırmızı mercimek olmak üzere, kuru fasulye, böğrülce, adı da üstünde bakla, barbunya gibi besinler BAKLAGİLLER BESİN GRUBUNDANDIRLAR.
Pirinç, yulaf, arpa, çavdar, tam buğday, darı, mısır olmak üzere içerdiği 7 farklı tahıl ile lezzetli ve doyurucu bir yapıya sahiptir.
En çok tüketilen tahıl ürünleri arasında buğday, arpa, çavdar, mısır, pirinç, darı ve yulaf yer almaktadır. Bu ürünlerden elde edilen ürünler de tahıl ürünleri arasında sayılmaktadır.
Hububat, Poaceae Monocot familyasında bulunan ve nişasta bakımından yoğun içeriğe sahip otlardır. Bakliyat ise tohumlarında bakla üreten bitkilerdir. Barbunya, börülce, bulgur, kırmızı mercimek, kuru bakla ve kuru fasulye bakliyatlar arasında sayılabilir.
Aslında haksız sayılmazsın patates temel olarak sebze grubunda yer alır. Ama besin değeri açısından değerlendirildiğinde biz beslenme uzmanları patatesi ekmek ve tahıl grubuna dâhil ederiz.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar. Tahıl tüketimi başlıca un şeklinde olur.
Tahıl Grubunda Yer Alan Besinler
Buğday, çavdar, yulaf, pirinç, kalori/misir-pismis">mısır gibi tahıllar ve bunlardan yapılan un, yarma, bulgur, makarna, gevrek, unlu mamuller ve benzeri gıdalar tahıl grubunda yer alır.
Bakliyat; yemeklik kurubaklagil veya baklagil olarak adlandırılan fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve börülce gibi adlarla bilinen yaş sebzelerin kurutularak meyvelerinden ayrılmış tohumlarına verilen genel addır.
Tahıl grubu, beslenme piramidinin tabanında yer alan mineral bakımından zengin önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Bulgur da tahıl grubu içerisinde yer alan değerli bir besindir.
Tahıllar; Pirinç, tam buğday, arpa, yulaf, çavdar olarak gluten yüklüdür. Baklagiller ise kuru fasulye, börülce, nohut, barbunya, sarı, kırmızı, yeşil mercimektir.
Tahılların içerisinde en önemli ana kaynak karbonhidrat ama bunların içinde bitkisel protein de var. Ayrıca vitamin ve mineraller açısından da zengin. Mesela tiamin, liasin gibi B grubu vitaminlerden zengin.
Bol miktarda lif içeren, mümkün olduğunca şekersiz gevrekleri tercih etmelisiniz. Çikolatalı mısır gevreği ve renkli mısır gevreklerinden, bu nedenle uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca içerisinde tuz ve şeker bulunduran, sağlığınıza katkısı bulunmayan pirinç patlaklarından da uzak durmanızı öneriyoruz.
Bilimsel adı “avena sativa” olan yulaf, çoğunlukla hayvan yemi olarak kullanılan ancak aynı zamanda içerdiği vitamin, mineral, antioksidan ve lif zenginliği bakımından insanların beslenmesinde de kullanılan bir tahıl çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri