Kadın sağlığı için probiyotikler Belirli probiyotik suşları, vajinadaki yararlı bakteri düzeyini koruyarak vajina florasında sağlıklı bir dengenin sürdürülmesine yardımcı olabilir.
Eğer pamukçuk, bakteriyel vajinoz veya sistit gibi vajinal veya ürogenital sistem enfeksiyonları bir problemse, iyi araştırılmış Lactobacillus rhamnosus ve Lactobacillus reuteri probiyotik suşlarını içeren probiyotik ürünler seçilebilir.
Vajinal Sağlık İçin Ne Zaman Probiyotik Takviyesi Kullanılmalı? Bir vajinal enfeksiyon ya da sağlık sorunu yaşıyorsanız, probiyotik almayı düşünebilirsiniz. Probiyotikler, mantar ve diğer vajinal enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir ve tedavi sürecini hızlandırabilir.
Yapılan çalışmalarda probiyotik kullanımı, özellikle laktobasiller, Candida enfeksiyon oluşumunu vajina ve vulvada yavaşlatabileceği görülmüştür. Aynı etki ağızda, yemek borusu ve bağırsakta da tespit edilmiştir. Aynı zamanda bakteriyel vajinozisde probiyotik kullanımı etkili olduğu kanısına varılmıştır.
Sağlıklı bir kadının vajen florası bakteri kaynaklı vajinozis, fungal enfeksiyonlar (vulvovajinal kandidiazis) ve diğer muhtemel problemleri önlemeye yardımcı olmak için çoğunlukla Lactobacilli içermektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Kapsülü kolay yerleştirmek için önce 1-2 saniye su ile ıslatınız. Sonrasında vajina içine derine doğru yerleştiriniz. Kapsüller yerleştirildikten sonra, dağılır ve ürünü serbestler. Vagi-flora® Vajinal Kapsül kokusuzdur ve leke bırakmaz.
En az 2 hafta düzenli kullanılmalı
Doğru ve etkili probiyotik tüketimi için mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğinin de altını çizen Karaca, şu önerilerde bulundu: “Probiyotikler hemen etki göstermezler, etkilerini görebilmek için en az 2 hafta düzenli kullanılmalı.
Vajinit gelişen hastalarda görülebilecek klinik belirtiler şunlardır: Vajinal akıntı; adet döngüsü sırasında gelişebilen renksiz, kokusuz veya koyu kıvamda akıntıdan farklı olarak balık kokusu ya da kötü koku içeren, yeşil, sarı, gri ya da beyaz renkli, yoğun akıntı izlenmesi. Vajinal kaşıntı veya hassasiyet.
Daha önce cinsel birliktelik yaşamamış ise vajinal mantar hapı olarak adlandırılan ağızdan alınan ilaç tedavisi kullanmak gerekir. Tedaviye destek olarak vajinal mantar kremleri kullanılır. Ayrıca vajinal mantar doğal ve bitkisel tedavi seçenekleri de tedaviye destek olarak kullanılabilir.
Candida albicans tedavisinde kullanılan bitkisel tedavi yöntemleri arasında probiyotikler, özellikle de Lactobacillus türleri, oldukça etkilidir. Probiyotikler, vücuttaki doğal bakteri dengesini koruyarak, Candida mantarının gelişimini kısıtlayabilmektedir.
Vajinal mantar enfeksiyonları genellikle stres, hamilelik, antibiyotik kullanımı, şeker hastalığı, bağışıklık sistemi zayıflığı gibi faktörlerle tetiklenebilir. Tedavi genellikle antifungal ilaçlarla (vajinal kremler, tabletler veya fitiller) yapılır ve genellikle semptomlar 1-7 gün içinde düzelir.
Hormonal değişiklikler, sıcak nedeni ile genital bölgenin nemli ve havasız olması, adet kanaması veya sık cinsel ilişki, yaz aylarında ev dışında ortamlarda vakit geçirilmesi, hijyenik olmayan tuvaletler kullanılması, sık sık denize veya havuza girilmesi, ıslak mayo bikini ile kalınması, susuzluk, uykusuzluk, ...
Korucuyu bağırsak bariyerini sağlamlaştıran probiyotikler, sindirim sistemi yanı sıra, bağışıklık fonksiyonuna destek olur ve iltihaplanmayı kontrol altında tutarak vücut sağlığını korurlar.
Probiyotikler bağırsaklarda yer alan zararlı bakterilerin azalmasını sağlayarak, dış etkenlere ve zararlı bakterilere yönelik savunmayı artıracak iyi bakterileri artırır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve vücudun hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. Vücutta enfeksiyon oluşumu riskini azaltır.
- Bol yoğurt tüketmek, - Vajinal bölgeyi suyla seyreltilmiş üzüm sirkesiyle temizlemek, - Kekik ve adaçayının banyo suyuna eklenmesi olarak sıralanabilir. Ancak bu yöntemlerin bir hekime danışılması da bireyin sağlığı açısından önemli olacaktır.
Basit Mantar Enfeksiyonu Tedavisi
Maya enfeksiyonları sıklıkla vajinal yoldan kullanılan kremler, merhemler veya fitiller (klotrimazol veya mikonazol ile) tedavi edilirler. Bunlar 1 ila 7 gün arasında sürebilir. Ayrıca flukonazol gibi bir ağızdan ilaç da kullanılabilir.
Geçmeyen vajinal enfeksiyon problemleri için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidilmelidir. Yapılan jinekolojik muayenenin ve vajinal kültür testinin sonuçlarına göre vajinal mantar tanısı konulur ve tedavi planlaması yapılır. Vajinal mantar tedavisi kişiye özeldir ve hastalığın şiddetine göre belirlenir.
Vajinal Mantardan Korunma
Vajinal mantar riskini azaltmak için, pamuklu ve sıkı olmayan iç çamaşırları tercih edilmelidir. Ayrıca, aşağıdakilerden kaçınmak da mantar enfeksiyonu riskini azaltmaya yardımcı olabilir: Dar külotlu çorap, tayt ve kot pantolonlar. Köpük banyosu, ped ve tampon gibi parfümlü ürünler.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Bakteriyel vajinozda etken maddesi metronidazol olan antibiyotiklerden yararlanılıyor ve tedaviler bir hafta sürebiliyor. Kadınlarda sık rastlanan diğer bir vajinal enfeksiyon, kandida türü mantarlar oluyor.
Pek çok enfeksiyon rahatsızlığında olduğu üzere bireyin bağışıklık sistemi oldukça güçlüyse ve vajinal mantara sebep olan durum ortadan kalkmış ise, bu rahatsızlık kendi kendine geçebilmektedir.
Probiyotik takviyeler için en az 2-3 haftalık kullanım önerilebilir. Bununla birlikte, düzenli bir şekilde probiyotik alınmaması durumunda, zararlı bakterilerin florada etkinliğini artırması söz konusu olabilir. Bu nedenle, 6 aydan uzun bir süre de kullanım önerilebilir.
Probiyotik: 2011 yılında yapılan bir çalışma probiyotik takviyesinin regl dönemi sancılarını hafiflettiğini söylemektedir. Çalışmaya göre özellikle Lactobacillus gasseri OLL2809 türünü menstrual ağrılara karşı olumlu etki gösteriyor!
Bilinçsiz kullanımlarda bağırsaklarda 'disbiyozis' dediğimiz denge bozukluğu oluşabilir. Aşırı miktarda bilinçsizce probiyotik kullanımı, ince bağırsaklarda da aşırı bakteri çoğalmasına (SİBO) neden oluyor. Bu da özellikle hazımsızlık, karın şişliği, kabızlık gibi sorunlara neden olabiliyor." bilgisini paylaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri