Problemin çözümünde ilk aşama, bir güçlüğün olması ve onun hissedilmesidir. Var olduğu hissedilen güçlüğün ne olduğunun tam olarak anlaşılması gereklidir. Eğitim-öğretim sürecinde öğretmen, güçlüğün tam olarak ne olduğu konusunda öğrencilere rehberlik etmeli, yol gösterici olmalıdır.
Problem çözme sürecinde en iyi kararı verebilmek için izlenmesi gereken 6 adım vardır: Problemi Tanımlama Problemi Anlama Problemin Çözümü için Farklı Yol ve Yöntemler Belirleme Farklı Çözüm Yolları Listesinden En İyi Çözümü Seçme Seçilen Çözüm Yolu ile Problemi Çözmek için Gerekli Yönergeleri Oluşturma Çözümü ...
Güdülenme en çok, problem çözmenin başlangıç ve son aşamaları için önemlidir. insanlar birinci aşamada, hazırlıkta, problemi ortaya koyma ve çözüm için gerekli olan bilgileri bir araya toplamaya güdülenmiş olmalıdırlar.
Problem Çözme 4 temel adıma sahiptir; Problemin tanımlanması Alternatif çözümlerin oluşturulması Alternatiflerin seçilmesi ve değerlendirilmesi.
Problem çözülmediği sürece bu rahatsızlık verici durum devam etmektedir. Kişilerin problemi doğru tespit ederek çözüm yollarını bulması problem çözme yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Bu konu ile ilgili değişik kaynaklardan araştırma yapılarak doğru sentezler oluşturulmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Matematikte problem çözme ise, matematiğin yapısı gereği sorunun zihinsel süreçlerle (akıl yürütme) gerekli bilgileri kullanarak ve işlemleri yaparak ortadan kaldırılmasıdır (Altun, 1995:3).
Bir problemi tanımlama, nedenini açıklama, çözümü için alternatif yolları belirleme ve bu yollar arasından en uygun olanı uygulama süreçlerinin tamamı “problem çözme” olarak adlandırılır. Algoritma, bir problemi çözmek için gerekli yolun basit, net ve belirli bir sıraya göre tasarlanmış hâlidir.
3.Problem Türleri
Problemlerin her zaman sıradan çözümleri olmaz. Kek yapmak ya da araba kullanmak gibi problemleri çözmek için bir dizi eylem gerekir. Adım adım yönergelere dayalı olan bu çözümlere “algoritmik çözümler” denir.
Problem çözmeye ilişkin öğretim ise, öğretmenin öğrencilerine problem çözmenin doğasından bahset- mesidir. Bu yaklaşımda problem çözme bir süreç olarak ele alınır ve amaç sadece problemi çözmek değil problemin nasıl çözüldüğüne odaklanmaktır. becerisinin gelişmesine katkı sağlar.
5 neden analizi, bir problemin temel nedenini bulmak ve problemi araştırmak, adından çözmek çin kullanılan bir temel neden analiz aracıdır. Bir neden i beş kez sormak, bir sorunun temeline inmenize ve bir çözüm üretmenize yardımcı olacak kavrayış bilinci kazanmanıza neden olacaktır.
Problem çözme, hedefe yönelik (goal-directed) davranıştır. Hamlelerin uygulanmasını mümkün kılan alt hedefleri içerir. Problem çözmenin temel özelliklerini şunlardır: (1) hedefe yönelik olması, (2) alt hedeflere ayrıştırılması (subgoal decomposition), (3) hamlelerin (operatör) uygulanması.
Doğrudan işlem adımları ile ulaşılamayan sonuçlara “keşfe dayalı çözümler” denir.
Yapılan araştırmalarda problem çözücü düşünme becerisi kazandırılmış çocukların, bireyler arası problem çözme, farklı şekillerde çözüm üretme, ilişki kurma, etkili düşünme ve öğrenme gibi becerilerin daha iyi düzeyde olabileceği gözlemlenmiştir.
Bu eğitimin amacı katılımcıları problem çözme ve karar alma adımları ile bilgilendirmek, problemler karşısında sistematik bir yaklaşım uygulamalarını sağlayarak etkinliklerini artırmak ve yaratıcı çözümler oluşturma becerilerini geliştirebilmektir.
Problem çözme yönteminin sınırlılıkları:
Öğrenmenin değerlendirilmesi güçtür. Problem oluşturma bazen yöneticilerle, velilerle veya diğer ilgililerle anlaşmazlığa neden olabilir. Fazla zaman alıcı olmasıdır. Önemli sosyal problemleri anlayacak olgunluğa erişmemiş öğrencilerle bu yöntemi uygulamak güçtür.
Yaratıcı problem Çözme hayâl gücünü kullanarak bir probleme yaklaşma sürecidir ve bir aksiyonla son bulur. Bu süreç her sınıf düzeyinde, okulda ve okul dışında olmak üzere her koşulda her konuya uygulanabilir.
PROBLEM ÇÖZME BELLI BIR DURUM KARŞISINDA DÜŞÜNEBILME, NE YAPILACAĞINA VE NASIL YAPILACAĞINA KARAR VEREBILME, ELDEKI IMKANLARI KULLANABILME VE BU YOLLA ÇÖZÜME ULAŞMAKTIR.
En yaygın kullanılan problem çözme teknikleri arasında beyin fırtınası, balık kılçığı diyagramı, Pareto analizi, akış diyagramları, altı şapka Düşünme Tekniği, Veri Toplamak ve Analiz, Karar Diyagramı bulunmaktadır.
Algoritmik Çözüm: Adım adım yönergelere dayalı olan çözümlere denir. Kek yapmak gibi. Keşfe Dayalı Çözümler: Doğrudan işlem adımları ile ulaşılamayan, bilgi ve deneyim gerektiren, bir dizi deneme ve yanılma süreci sonucunda ulaşılan çözümlere denir. Doğru yatırım yapmak gibi.
Algoritmalar bir programlama dili vasıtasıyla bilgisayarlar tarafından işletilebilirler. Algoritmaları daha kolay anlatabilmek için akış şemaları kullanılır. İlk algoritma, el-Hârizmî tarafından "Hisab el-cebir ve el-mukabala" kitabında sunulmuştur.
Problem çözmenin ön koşulu ise problemi çözülebilir olarak görmektir. Ulaşılmaz olarak gördüğümüz problemi çözemeyiz.
Bilimsel düşünmeye yönelik tutum ve beceriler, bilimsel yöntem süreciyle kazandırılır. Bilimsel yöntem ise problem çözme yöntemiyle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır(Kalaycı,2001: 2). Bir kimsenin istenilen bir amaca varmak maksadıyla topladığı mevcut güçlerinin karşısına dikilen engele problem denir.
Problem Çözmenin Doğası
Önce problemin matematik ifadesi elde edilmekte daha sonra problemin matematiksel çözümü yapılmakta son olarak bu çözüm gerçek hayat için yorumlanmaktadır. Her gerçek hayat problemi için bu döngü geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri