Tıraş kelimesinin hem tıraş hem de traş şeklinde yazımı ile karşılaşıyoruz. Ancak bu kelimenin iki farklı şekilde yazılabileceği anlamına gelmemektedir. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
Traş olarak yazımı hatalı yazım olarak kabul edilmektedir. Doğru yazımı ise tıraş olarak kabul edilip kullanılmaktadır. Bu örnekte tıraş kelimesi sakal ve bıyıkların kesilmesi anlamında kullanılmıştır. Bu anlam kelimenin birinci anlamı olarak bilinmektedir.
"Tıraş," Türkçe'de "t-ı-r-a-ş" harfleriyle yazılır. Bu kelime, sakal veya saç gibi vücut kıllarını kesmek veya düzeltmek için yapılan işlemi veya bu işlem sonucunda elde edilen durumu ifade eder. Türk Dil Kurumu (TDK)'ya göre "Tıraş" kelimesi "Tıraş" şeklinde yazılır.
İlk iki sesi ünsüz olan kelimelerden; -Tıraş -Kılavuz -Kulüp araya "ünlü" alır.
Günlük konuşma dilinde en sık kullanılan kelimelerden biri olan tıraş kelimesinin yazımında çoğu zaman yanlışa düşülür. Genel olarak yanlış kullanıldığı şekli ile traş TDK Sözlük sayfasında doğru biçimi olan tıraş olarak yazılmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Tıraş etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bıkkınlık verecek kadar uzun ve gereksiz konuşmak.
TDK'ya göre yalnız kelimesinin doğru yazılışı "yalnız" şeklindedir. Kişiler bu kelimeyi "yanlız" şekilde yanlış yazabiliyor.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre maydanoz kelimesinin doğru yazılışı "maydanoz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Farklı amaçlar altında cümle içerisinde kullanırken bu iki kelimeyi bir bütün olarak ele almak ve değerlendirmek gerekir. Yeşil Zeytin Nasıl Yazılır? Bu iki kelime bir araya gelerek bitecek şekilde ele alınır ve yazılır. Yani doğru şekilde yazılışı yeşilzeytin olarak bütün şekilde değerlendirilir.
Espri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "espri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise espiri şeklindedir.
Türkçe'de bazı kelimelerin anlamları ve yazılış biçimleri sık sık bu sözlük üzerinde sorgulanmaktadır. ASGARİ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "asgari mi, askari mi" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı Asgari şeklinde olmalıdır.
Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.
Gazete kelimesinin doğru yazımının "gazete" mi, "gazate" mi, "gaste" mi yoksa "gazte" mi olduğu konusunda son sözü Türk Dil Kurumu Sözlüğü söyleyebilir. Sözlüğe göre kelimenin doğru yazılışı "gazete" olmalıdır.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde “herşey” değil “her şey” şeklinde bir kelime bizleri karşılıyor. “Her şey” kelimesi TDK sözlüğüne göre ayrı yazılır.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, teneffüs şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "tenefüs, teneffus" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"teneffüs"tür.
TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Kelime birçok kişi tarafından ayrı yazılsa da aslında doğru olanı birleşik olarak yazmaktır. Türk Dil Kurumu da bu karışıklığa bir son vermiş ve kelimenin doğru yazımının birleşik olarak yazılması gerektiğini vurgulamaktadır. Kelimenin doğru yazılmış halı "kuruyemiş" şeklinde yazılmış olanıdır.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır. c.
TDK'ya göre aferin kelimesinin doğru yazılışı "aferin"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Başhekimler hastanelerin yönetici konumunda bulunan kişilerdir. Türkçe üzerinden yazın eşliğinde ayrı mı bitişik mi yazılıp yazılmayacağı merak konusudur. Genel olarak baş kelimesi ile oluşturulan kelime grupları bitişik yazılmaktadır. Bu doğrultuda sıfat tamlaması olan başhekim kelimesi bitişim olarak yazılmalıdır.
TDK'ya göre asfalt kelimesinin doğru yazılışı "asfalt"dır.
TDK'ya göre aşçı kelimesinin doğru yazılışı "aşçı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre meyve kelimesinin doğru yazılışı "meyve"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri