3. BALIK KILÇIĞI TEKNİĞİ (SEBEP-SONUÇ DİYAGRAMI) Kişileri sistematik bir şekilde düşünmeye sevk eden balık kılçığı tekniği, problem ile problemin ortaya çıkışına neden olan etmenlerin arasındaki bağın grafiksel bir şekilde analiz edilmesidir.
BALIK KILÇIĞI TEKNİĞİ (Ortalama okuma süresi 1 dakika, 46 saniye.) Belirli problemin ya da olayın olası nedenlerini belirlemek amacıyla kullanılan bir problem çözme tekniğidir. “Ishikawa diyagramı” olarak da bilinen balık kılçığı yöntemi 1943'te Japon Kauro Ishikawa tarafından geliştirilmiştir.
Balık kılçığı tekniği, beyin fırtınası ile bulunan alternatif ve fikirleri değerlendirmek için kullanılan temel problem çözme tekniğidir. İlk defa Japonya'da 1943 yılında Kaoru Ishikawa tarafından kullanılmıştır. Problemin ana kaynağı ve buna bağlı nedenleri tespit ederek sonuca varmak için kullanılır.
En yaygın kullanılan problem çözme teknikleri arasında beyin fırtınası, balık kılçığı diyagramı, Pareto analizi, akış diyagramları, altı şapka Düşünme Tekniği, Veri Toplamak ve Analiz, Karar Diyagramı bulunmaktadır.
Balık kılçığı diyagramı veya Ishikawa diyagramı, bir tür kalite diyagramı. Yedi kalite aracından biridir. İlk defa 1943 yılında Kaoru Ishikawa tarafından kullanılmıştır. İlk zamanlarda Japonya'da büyük kullanım alanlarına yayılmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Balık kılçığı diyagramı, bir problemin olası tüm sebeplerini ve aralarındaki ilişkiyi net bir şekilde belirlemek için kullanılır. Problem belirlendikten sonra oluşturulan ve kullanıcıların problem için genel bir bakış açısı geliştirmesini sağlayan bir tekniktir.
4. Balık Kılçığı Diyagramı (Sebep-Sonuç Diyagramı) Problem çözme tekniklerinden sebep sonuç diyagramı, isminden de anlaşılabileceği gibi önce problemin sebeplerini ve sonucun nasıl ortaya çıktığı araştırır, anlamlandırmaya çalışır.
Balık kılçığında balığın başı, problemi tanımlar. Her kılçık da problemi yaratan sebeplen temsil eder. Sebep-sonuç diyagramının sol tarafında "Sebepler", sağ tarafında da "Problem" yer alır. İncelenecek problem, balığın baş kısmındaki kutu içinde tanımlanır.
Ishikawa diyagramı olarak da bilinen balık kılçığı tekniği, 1943'te Kaoru İshikawa tarafından geliştirilmiştir. Teknik, bir problemin (nükleer patlama, seçim, öğrenme güçlükleri, gençlerin suç işlemesi gibi) nedenlerini ve alt nedenlerini tanımlama sürecini yapılandırmaya yardım edebilir.
BALIK KILÇIĞI YÖNTEMİ
Ishikawa diyagramları (grafiği) veya neden sonuç grafiği olarak da bilinen balık kılçığı grafiği, Tokyo Üniversitesi'nde Dr. Kaoru Ishikawa'nın oluşturduğu sorun çözme araçlarından biri olarak belirtilmektedir (Clary ve Wandersee, 2010).
Problem çözme sürecinde en iyi kararı verebilmek için izlenmesi gereken 6 adım vardır: Problemi Tanımlama Problemi Anlama Problemin Çözümü için Farklı Yol ve Yöntemler Belirleme Farklı Çözüm Yolları Listesinden En İyi Çözümü Seçme Seçilen Çözüm Yolu ile Problemi Çözmek için Gerekli Yönergeleri Oluşturma Çözümü ...
Probleme dayalı öğrenme, öğrencilere, öğrenme deneyimi başlangıcında iyi yapılandırılmamış problemlerle öğrencileri karşılaştıran bir eğitim modelidir. Öğrenciler problem hakkında farklı bakış açılarına göre durumu değerlendirerek daha önceden çok az çözdükleri gerçek hayat problemlerini öğrenirler.
Bu eğitimin amacı katılımcıları problem çözme ve karar alma adımları ile bilgilendirmek, problemler karşısında sistematik bir yaklaşım uygulamalarını sağlayarak etkinliklerini artırmak ve yaratıcı çözümler oluşturma becerilerini geliştirebilmektir.
5 neden analizi, bir problemin temel nedenini bulmak ve problemi araştırmak, adından çözmek çin kullanılan bir temel neden analiz aracıdır. Bir neden i beş kez sormak, bir sorunun temeline inmenize ve bir çözüm üretmenize yardımcı olacak kavrayış bilinci kazanmanıza neden olacaktır.
yöntem süreci farklı sayıda aşamalarla ifade edilmiştir. Ancak hepsinde şu dört ana aşama mutlaka yer almaktadır: (1) problemin tanımlanması, (2) hipotezlerin düzenlenmesi, (3) hipotezlerin test edilmesi, (4) sonuçların çıkarılması (Mandell, 1980). devam etmektedir.
Kılçığın kaçtığı bölgeden emin olunca, bir dilim limonu sıkıp suyunu yavaşça içmeye başlayın. Limon suyu asidik içeriği sayesinde kılçığın çıkmasına yardımcı olur. Aynı zamanda boğazdaki kasları gevşeterek kılçık çıkarma işleminin kolaylaşmasını sağlar.
Balık kılçığı veya balık kemiği, bir balığın herhangi bir kemiğidir. Kemikli balıkların iskeletlerindeki kaburgalar ve yüzgeç kılçıkları gibi kemiksi ve hassas kısımlar ve özellikle kas bölümleri arasında kaburgalara enine eğimli ve omurga ile temas etmeyen bağ dokusunun kemikleşmesi de bu tanımın kapsamındadır.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Balık kılçığı diyagramları yedi temel kalite aracından biri olarak kabul edilir ve Altı Sigma'nın DMAIC (tanımlama, ölçme, analiz etme, iyileştirme, kontrol etme) problem çözme yaklaşımının “analiz” aşamasında kullanılır.
Bir problemi tanımlama, nedenini açıklama, çözümü için alternatif yolları belirleme ve bu yollar arasından en uygun olanı uygulama süreçlerinin tamamı “problem çözme” olarak adlandırılır. Algoritma, bir problemi çözmek için gerekli yolun basit, net ve belirli bir sıraya göre tasarlanmış hâlidir.
Bu yöntem, bir problemin çözümünde genelleme ve sentez yapmada kullanılır. Daha çok araştırma yoluyla öğretme yaklaşımında, bilişsel alanın uygulama düzeyindeki davranışların kazandırılmasında ve bu alanın analiz ve sentez özelliklerini geliştirmede kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri