Bilgilerin işlenmemiş ham haline veri denir. Veri, Ücretli-ücretsiz, statik-dinamik-yapılandırılmış-yapılandırılmamış, açık veri, büyük veri, açık hükümet verisi şeklinde gruplandırılabilir. Örneğin, bir sporcunun yaşı (yıl), 100 m mesafeyi koşma süresi (sn), bir bireyin tutumları, görüşleri, vb. birer veridir.
Öyle ki veriyi şu şekilde gruplandırabiliriz: Ücretli-ücretsiz, statik-dinamik-yapılandırılmış-yapılandırılmamış, açık veri, büyük veri, açık hükümet verisi. Veri tipleri ise şöyledir: Sürekli nicel (boy, kilo gibi ondalıklı değerler), nicel, kesikli nicel (öğrenci sayısı vb.).
Data, işletmelerin ve bireylerin hayatında önemli bir role sahip olan, anlamlı bilgiler içeren sayısal veya elektronik bilgilerdir. Data, birçok farklı kaynaktan gelir ve birçok farklı formatta olabilir, örneğin metin, görüntü, ses, video veya sayılar.
Şirketlerin sahip olduğu verilerin yanı sıra akıllı sayaçlar, internete bağlı kamyonlar, uçak motorları, akıllı saatler, buzdolapları ve daha fazlası günümüzde veri üretir. Bu gerçek zamanlı verilere IoT büyük veri denir, çünkü büyük miktarda işlenmemiş veri içerirler.
Nicel veriler kesikli ve sürekli olmak üzere iki şekilde incelenmektedir : Discrete (Kesikli) Sayısal Veriler: Sonlu veya sayılabilir bir şekilde sonsuz değerler dizisine sahiptir. Gözlemlere ait özelliklerin tam sayılarla ifade edildiği veri kümeleridir. 0, 1, 2, 3 vb. tam sayı değerler…
İlgili 40 soru bulundu
veri: bir araştırmada, bir tartışmada, bir akıl yürütmede sonuca ulaşabilmek için gereken ilk bilgi. Veri, en basit tanımıyla “küçük bir bilgi” demektir. Hatta daha yalın haliyle, veri için “bilgi parçacığı” diyebiliriz. Bilgi ise; düşüncelerimiz ve davranışlarımız için temel oluşturan, algılanabilen olgulardır.
Bilgisayar ortamında bulunan bilgilerin, programlar tarafından işlenebilmesini sağlamak amacı ile derlenmiş ve formüle edilmiş şekline veri denir. Bu kavram genellikle enformasyon alanında kullanılan bir terimi ifade etmek için kullanılır. Tek başına anlam ifade etmez ve kullanılmaz.
Verinin Taşıması Gereken Özellikler
Hizmetlerin uygun bir biçimde planlanabilmesi, doğru kararlar verilebilmesi ve uygulamalarda başarılı olunabilmesi için toplanan verilerin bazı özellikler taşımalıdır. Veri doğru olmalıdır. Veri güvenilir olmalıdır. Veri kullanılabilir olmalıdır.
VERİ KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Bir romanın verileri. İstatistik veriler. Eldeki tüm veriler, sızmadan önce gene dayanamayıp onu aradığımı gösteriyor.
Veri veya İngilizce adıyla data, üzerinde işlem yapılmamış enformasyon parçacığına verilen addır. Veriler, araştırmalardan, deneylerden, gözlemlerden ve internet gibi ortamlardan elde edilen her türlü değerdir.
Veri, olguların harf, sayı, renk gibi sembollerle ifade edilmesi iken, bilgi, herhangi bir konu ile ilgili verilerin bir araya gelmesi ile oluşan açıklayıcı ifadeler bütünüdür.
Bunlar; kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileridir.
Değişkenler farklı biçimlerde sınıflandırılır: Nicel Değişken: Sayısal değerlerin matematiksel anlamıyla temsil edilebilen değişkenlerdir. Örneğin; yaş, sınav notu, aylık gelir, nüfus büyüklüğü, vs. Nitel Değişken: Kategorize edilebilen değişkenlerdir.
Nitel Veri : Bir deneğin niteliklerini belirten verilerdir. gibi. Araştırma yaparken elde ettiğimiz veriler (nitel veya nicel) aynı zamanda araştırmamızın değişkenlerini oluşturur. Örneğin; yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi özellikler, bireyin benlik saygısı, tükenmişlik düzeyi araştırmanın değişkenleridir.
İnternet ortamında yaptığınız her hareket datalar sayesinde oluşturulmaktadır. Veriler ,genellikle analiz olmak üzere bir amaç için toplanan ve çevrilen herhangi bir karakter kümesidir . Veriler bağlama oturtulmazsa, insan veya bilgisayar için hiçbir şey yapmaz.
Apache Hadoop, Cloudera, Cassandra, MongoDB, Apache Storm ve Apache Spark en yaygın kullanılan büyük veri araçları arasında yer alır.
Bilgisayar verileri, bir bilgisayar tarafından işlenen veya saklanan verilerdir. Kullandığınız telefon, bilgisayar gibi neredeyse bütün akıllı cihazlar yaptığınız bütün işlemleri arka tarafta saklar ve bunlara veri denir. Bu veriler ses, metin, resim gibi birçok türde olabilir.
Veriler, kendi başına, yararlı olması için işlenmesi gereken “gerçeklerin” bir derlemesidir. Örneğin, bir kuruluşun yıllık satış rakamları verileridir. Veriler belirli bir şekilde işlendiğinde yararlı bir şekilde yorumlanabilir. Bu işlenmiş ve organize edilmişler veri topluluğuna “bilgi” denir.
Veri işleyen ise, Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde “Veri sorumlusunun verdiği yetkiye dayanarak onun adına kişisel verileri işleyen gerçek veya tüzel kişi” olarak tanımlanmıştır.
Sabit, önceden tanımlanmış bir değer içeren adlandırılmış bir veri öğesidir; değişken, program yürütme sırasında değeri değişebilen adlandırılmış bir veri öğesidir. Değişkenler genel ya da yerel olabilir.
Kartografya ABD. Veri yapısı (Data Structure), verinin veya bilginin bellekte tutulma şeklini veya düzenini gösterir. Tüm programlama dillerinin, genel olarak, tamsayı, kesirli sayı, karakter ve sözcük saklanması için temel veri yapıları vardır. Bir program değişkeni bile basit bir veri yapısı olarak kabul edilebilir.
Veriler iki yerden toplanabilir: iç ve dış kaynaklar. İç kaynaklardan toplanan bilgiler “birincil veri” olarak adlandırılırken, dış kaynaklardan toplanan bilgiler “ikincil veri” olarak adlandırılır. Veri analizi için tüm verilerin birincil veya ikincil araştırma yoluyla toplanması gerekir.
Özel Veri Tipi: Tarih, saat, adres, banka hesap numarası gibi verileri temsil eder. Sabit: İlk biçimiyle kalan, değişmeyen ifade ya da nesnelerdir. Değişken: İlk biçimiyle kalmayıp yeni değerler ya da biçimler alabilen ifade ya da nesnelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri