Kişisel bilgilerinizin çalınması, siber tacize, şantaja ya da herhangi bir bilişim suçu nedeniyle mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız, suç duyurusu ya da şikayet dilekçesi ile bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine şikayette bulunabilirsiniz.
📞0212 636 29 83. 📲Siber suç ihbar hatti⬇️ https://www.cimer.gov.tr/
Karakola ya da jandarmaya giderek suç duyurusunda bulunabileceğiniz gibi doğrudan savcılığa müracaat ederek de suç duyurusunda bulunma imkanınız vardır. Nihayetinde karakol ya da jandarma önünde yapılan tüm şikayetler ve ihbarlar da savcılığa intikal ettiğinden bu noktada birden fazla imkan bulunmaktadır.
‼️ İhbarlarınız için ‼️ 💻 [email protected]. 📞 112.
İlgili 23 soru bulundu
Bilişim suçlarına ilişkin şikayet başvuruları Cumhuriyet Başsavcılıklarına yapılabileceği gibi kolluk birimlerine, mahkemelere ve ilgili diğer kurumlara da yapılabilir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde bu suçlarla mücadele maksadına yönelik olarak Siber Suçlarla Mücadele birimi kurulmuştur.
Verilere Yönelik Suçlar? Yetkisiz ve hukuka aykırı erişimden sonra verilerin sistemdeki verilere eklenmesi, verilerin silinmesi, değiştirilmesi, şifrelenmesi, çalınması verilere erişimin engellenmesi, yeni veri eklenmesi, bu kapsamda değerlendirilir.
Bilişim suçlarında davanın sonuçlanması Adalet Bakanlığının belirlediği süreye göre değişse de genel olarak 300 veya 390 gün aralığında sonuçlanmaktadır.
Ancak Facebook; insan hayatının korunması için önemli olan intihara teşebbüs, öldürmeye teşebbüs, kayıp bir şahsın bulunması veya çocukların cinsel istismarı gibi suçları acil husus kabul ederek adli makamlarımız tarafından doğrudan başvurulduğunda trafik veya IP bilgilerini vermektedir.
E-posta ve internet dolandırıcılığı. Kimlik dolandırıcılığı (kişisel bilgilerin çalınması ve kullanılması). Finans veya kart bilgilerinin çalınması. Kurumsal verilerin çalınması ve satılması.
Suç Duyurusu Nereye Yapılır? Suç duyurusu doğrudan savcılığa yapılabileceği gibi, il ve ilçe merkezlerinde polis karakoluna ve kırsalda jandarma karakoluna müracaat ile de gerçekleştirilebilir. Kolluk birimlerine yapılan suç duyuruları, derhal savcılığa iletilir.
Cimer üzerinden suç duyurusunda bulunulabilmesi mümkündür; CİMER'e üzerinden yapılacak online suç duyurusu neticesinde İletişim Merkezi çalışanları suç duyurunuzu ilgili Savcılığa yönlendirecektir.
Talimata uygun olarak ifade alma işlemi tamamlanacaktır. E - DEVLET ÜZERİNDEN ŞİKAYETİMİ İLETEBİLİR MİYİM? e-devlet ile CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) üzerinden şikayet başvurusu yapılabilir.
söz konusu olduğunda, siber suçların mail üzerinden şikayet edilip edilemeyeceği merak konusudur. Bilişim suçları mail üzerinden şikayet edilemez; Ancak, CİMER'e başvurulabilir. Siber suçlar hakkında CİMER'e başvuran kişinin bu başvurusu savcılığa yönlendirilir.
155 Polis İmdat Hattında olduğu gibi Whatsapp İhbar Hattına yapılacak ihbarlarda da ihbarcının kimliği gizli tutulacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
-IP adresi statik ve bir alan adına tahsis edilmiş ise , IP adresinden alan adına ve whois bilgileri doğru ise kimlik bilgilerine ulaşmak mümkündür.
Artık yaygın şekilde bilinen bir gerçek olarak IP adresleri çeşitli yöntemlerle manipüle edilebilir, yani değiştirilebilir. Bu sebeple, IP adresleri, güvenilir ve değiştirilmemiş oldukları uzman ve bilirkişi mütalaasıyla desteklenmedikçe tek başına delil olarak kullanılamaz.
mümkün değildir. sadece internet hizmeti aldığınız isp'deki abonelik kayıtları doğruysa bulunabilir. ip adresinden adres tespiti diye bir şey yoktur.
Bilişim suçları şikayeti Cumhuriyet Başsavcılıklarına, karakola, valilik ve kaymakamlığa dilekçe veya sözlü olarak beyanda bulunarak şikayet haline getirilmesi ile yapılır.
Siber suç; bilişim araçları ile yani bilgisayar, telefon, tablet, ATM, pos makinesi gibi aygıtlar kullanılarak işlenen suçlardır. Fakat söz konusu tanım dar anlamda bir tanım olup bir bilişim sistemine herhangi bir şekilde hukuka aykırı olacak şekilde girilmesi, orada kalınması suçun işlenmesine yol açacaktır.
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'n 199. maddesi uyarınca elektronik her türlü veri kanunen delil sayılmaktadır. Her ne kadar log kaydı kelimesi düzenlemede özel olarak yer almasa da, yerel ve üst mahkemelerin bu kapsamda değerlendirdiği kararlar bulunmaktadır.
Bu suçlara en yaygın örnekler olarak, haberleşmenin ihlal suçu, hakaret suçu, özel hayatın gizliliğini ihlal suçu, dolandırıcılık suçu, hırsızlık suçu gibi suçlar verilebilir.
Bir bilişim sistemini engelleyen veya bozan kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, değiştirme veya erişilmez kılma suçunun cezasıysa altı aydan üç yıla kadar hapistir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri