Proforma fatura düzenlenirken alıcı ve satıcının ürün ya da hizmet üzerinden oluşacak fiyat ve şartları konusunda anlaşabilmesi için tüm bilgiler detaylı olarak verilmelidir. KDV de buna dahildir. Proforma faturada Katma Değer Vergisi (KDV) teklif edilen fiyata dahil ya da hariç ise açıkça belirtilmelidir.
Proforma Faturada KDV Olur Mu? “Proforma faturada KDV olur mu?” sorusunun cevabı hem evet hem de hayırdır. Bu durumun sebebini ise detaylandırarak açıklayalım. Proforma bir fatura hazırlanırken alıcının ve satıcının bir hizmet ya da ürün üzerinde bulunan şartları ve de fiyatı hususunda anlaşması gerekmektedir.
Proforma fatura ile normal fatura arasındaki temel fark, proforma faturaların ödeme bilgilerini içermemesidir. Proforma faturalar, siparişi tamamlamadan önce tahmini bir maliyet sağlamak için kullanılır. Bu nedenle, genellikle banka hesabı veya kredi kartı bilgileri gibi herhangi bir ödeme bilgisi içermez.
Sağ üst köşeye proforma numarası ve tarih yazmalısınız. Sol üst köşede ise önce, satıcı bilgileri (Ad soyadı, unvan sve adres), altına da alıcı bilgileri (Müşteri adı, unvan, adresi) yer almalıdır. Sayfanın orta kısmında ise, satılacak ürün ve ürüne dair detaylar bulunur.
Bu fatura, satıcı tarafından alıcı adına düzenlenen ve yapılan anlaşma ile ilgili her türlü detayı gösteren ön faturadır. Malın cinsi, miktarı, birim fiyatı, toplam tutarı, döviz cinsi, son yükleme tarihi, teslim şekli, ödeme şekli gibi her türlü detay gösterebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Yasal düzenleme zorunluluğu olmayan proforma faturanın bir bağlayıcılığı yoktur.
Proforma fatura, satışın gerçekleşmesinden önce düzenlenir ve satışın gerçekleşmesine kadar geçerlidir. Proforma fatura, bir ürün veya hizmetin fiyatının ne kadar olacağını gösterir ve satış işlemini önceden planlamaya yardımcı olur. Proforma fatura bir zorunluluk değildir.
Örneğin, bir alıcı belirli bir miktarda araba lastiği almak istesin. Araba lastiğini satan taraf alıcı tarafın ürünler ve fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilmesi için proforma fatura düzenler ve bu faturayı alıcı tarafa iletir.
Proforma fatura bir ön fatura olarak da bilinir. Bu faturalar, alıcılar ve satıcılar arasında hazırlanır. Daha sonra ise alışverişin hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleşmesi için kullanılır. Proforma fatura, özellikle yurtdışı ticari alışverişlerinde çeşitli kolaylıklar sağladığı için sıklıkla tercih edilir.
İşletmeler proforma faturayı bir satış sözleşmesi olarak düzenler. Bu sebepten dolayı faturanın alt kısmında firmaya ait kaşe ve imza işlemi yer alır. Firma bu sözleşmeyi yanı faturayı imzaladığında ilgili ürün ile ilgili sözleşmeyi kabul etmiş anlamına gelmektedir.
Tüm bu sürecin kapsamında, proforma faturada, satıcı tarafından belirtilen satış koşullarının, alıcı tarafından uygun bulunması durumunda ise iş veya hizmet verilmesi gerçekleşir ve ardından da ticari fatura kesilmesi yapılacaktır.
Proforma fatura; genellikle fiyat teklifi sunma amacı ile satıcı tarafından hazırlanıp alıcıya verilen, mali bir değeri bulunmayan, karşılığında ürün sevkiyatı yapılmayan ve ödeme alınmayan bir belgedir. Yani adında fatura ibaresi geçiyor olsa da aslında bir fatura değildir.
Yasal karşılığı bulunmayan proforma fatura, herhangi bir ürün ya da hizmetin hakkında ön bilgi sahibi olmak istenildiği zamanlarda alınır.
Eğer bir fatura, KDV'sinin 0 olduğu bir ürüne sahipse, bu ürün faturadan istisna edilir. Buna da istisna fatura adı verilir.
Proforma Fatura Kesildikten Sonra Fiyat Değişir mi? Satış öncesi verilen fiyat teklifi, fatura kesildikten sonra aynı şekilde gerçekleştirilir. Yani müşteriler, olası bir fiyat değişikliğiyle karşı karşıya kalmaz.
Proforma fatura oluşturma konusunda da herhangi bir yasal düzenleme yoktur. Şirketler kendi tercihlerine göre bu işlemi, elle ya da bilgisayar üzerinde yapabilir. Proforma ve e-fatura arasındaki farklardan biri de budur.
Özellikle dış ticarette kullanılan bir ticari doküman olduğunu da söyleyebiliriz. İngilizcede “Proforma Invoice” olarak adlandırılıyor. Uluslararası satış sözleşmesi olarak da görülebilir. Şirketlerin büyük bölümü, gündelik yaşantılarında satış sözleşmesi yerine proforma fatura kullanıyor.
Türkçe-Türkçe
şekil/formalite icabı, formaliteye uygun şekilde. önceden belirli bir şekil ve düzene göre hazırlanmış, proforma.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
Proforma fatura ile kullandırım yapılabilir.
Proforma fatura, ithalat ve ihracat işlemlerinde sıklıkla kullanılır. Genellikle ihracatçı tarafından ithalatçı tarafa karşı bir proforma fatura hazırlanır. Bu taraflar arasında sevk ya da yükleme öncesi hazırlık aşamalarında kullanılır. Bu fatura türü en çok dış ticaret alanında tercih edilir.
Proforma fatura kesildikten sonra, proforma faturaya konu olan satış ya da hizmetin gerçekleştirilmesi zorunluluğu yoktur. Şirketler kendi aralarında konuştuktan sonra ilk proforma fatura iptal edilip yerine yenisi de kesilebilir.
Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir.
Commercial Invoice Türkçe'ye ticari fatura olarak çevrilebilir. Ticari fatura satıcı tarafından düzenlenen ve satıcı ile alıcı arasındaki ticari işlemi belirleyen, ayrıca satıcının ödeme talebini içeren bir belgedir. Dış ticarette kullanılan en temel belgelerden birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri