Karabük'ün, Hititler döneminde yerleşmeye konu olan İlçesi; Eflani'dir. Hitit metinlerinde kentin en eski adının Haluna (Yün) olarak geçtiği bilinmektedir.
Karabük'ün, Hititler döneminde yerleşmeye konu olan ilçesi; Eflani'dir. Hitit metinlerinde kentin en eski adının Haluna (Yün) olarak geçtiği bilinmektedir.
Karabük, 6 Haziran 1995 gün ve 22305 sayılı Resmi Gazete''de yayınlanan 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çankırı''dan; Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak''tan; Eflani, Safranbolu ve Yenice ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye''nin 78. ili olmuştur.
İl'in yüzölçümü 4.145 km² olup kuzeyinde Bartın, kuzeydoğu ve doğusunda Kastamonu, güneydoğusunda Çankırı, güneybatısında Bolu, batısında ise Zonguldak illeri ile çevrilmiştir.
Bunlardan en ünlüleri, uzun fasulye, dilme fasulye, et yemeği, perohi, yayım, ekşili kelle, yaprak dolması, kuru çörek, sini çöreği, göbü, bükme, zerde, höşmerim, un helvası, delioğlan sarığı, oklava dolaması, çingene baklavası, haluşkadır.
İlgili 16 soru bulundu
Bandırma yemeği, Karabük ilinin Eflani ilçesinin en ünlü yöresel yemeğidir. El açması yufkaların hindi eti, tereyağı ve isteğe bağlı olarak konulan karabiber ile bir araya getirilmesi ile oluşan Bandırma, bölgede bulunan her restoranda bulunabilen bir lezzettir.
Gözleme, Safranbolu bükmesi, kuyu kebabı, kara mancar, yaprak dolması, yayım (ev makarnası), perobi, bandırma, sini çöreği, çullu börek, bazlama, su böreği, ev baklavası, safranlı zerde, höşmerim, haluşka bulunabilecek mahalli yemeklerdendir.
Hububat, baklagil ve yem bitkileri üretiminin ağırlıklı olduğu ilde, Araç, Soğanlı ve Eskipazar çayları boyunca oluşan vadi tabanlarında sebze tarımı da yapılıyor. Karabük'te 2019-2020 üretim yılında 111 bin dekar alanda buğday, 28 bin dekar alanda arpa, 62 bin dekar alanda ise yem bitkisi ekimi yapıldı.
Filyos Plajı
Filyos Çayı'nın batısında, oldukça geniş bir kumsal alan bulunmaktadır. Filyos Plajı'nda, Abacık Mevkii'nden kaleye kadar denize girme imkânı mevcuttur. Plaj, limanın her iki yanında yer alan plaj yaklaşık 2 kilometrelere uzunluktadır. Çevrede otel mevcuttur.
Karabük, hem turizm hem de ilk demir-çelik fabrikasının kurulduğu yer olması sebebiyle sanayi alanında da adından söz ettiren bir şehirdir. Özellikle Safranbolu ilçesi UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alarak şehrin en çok ziyaret edilen tarihi ve kültürel yapılarıyla ünlüdür.
CUMUHURİYET KENTİ KARABÜK DİYORUZ;ÇÜNKÜ BU ŞEHİR, 1937 YILINDA ATATÜRK'ÜN TALİMATI İLE DÖNEMİN BAŞBAKANI İSMET İNÖNÜ TARAFINDAN ATILAN ENTEGRE DEMİR ÇELİK TESİSİ TEMELİ İLE,EKONOMİK KALKINMA İÇİN KURULDU.
Karabük, 6 Haziran 1995 gün ve 22305 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çankırı'dan; Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak'tan; Eflani, Safranbolu ve Yenice ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye'nin 78. ili olmuştur.
Osmanlı zamanında önemli bir kısmı idari olarak Kastamonu'ya bağlı olan Safranbolu Cumhuriyet döneminde Zonguldak'a bağlanmıştır. Daha sonra 1937 yılına kadar Safranbolu'ya bağlı Öğlebeli Köyü'nün bir mahallesi olan, Karabük'ün 6 Haziran 1995'te il olması ile Karabük'ün bir ilçesi durumuna gelmiştir.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 7 İlçe, 7 belediye, bu belediyelerde 80 mahalle ve ayrıca 277 köy vardır.
07 Eylül 1991 tarihinde de 28.08.1991 tarih ve 3760 sayılı yasayla il statüsüne kavuşmuştur.
Yazlar ılık, kısmen sıcak ve yağmurlu, kışlar serin, kısmen soğuk ve kar yağışlı geçer. En yüksek sıcaklık ortalaması 38 derece, en düşük sıcaklık ortalaması -10 derece, yıllık ortalama yağmur 500 mm. ve yıllık ortalama karlı gün sayısı 35'dir. Bitki örtüsü genel olarak ormandır.
Karabük'de konveksiyonel hava hareketleri zayıftır. Bu duruma etrafı yüksek dağ ve tepelerle çevrili olması zemin hazırlamaktadır. Karabük, Türkiye'nin havası en kirli şehirleri arasındadır.
Birinci ürün olarak genellikle hıyar yetiştiriciliği yapılmakta ve iç piyasada tüketilmektedir. Büyük alanlarda çalışanlar, yakın vilayetlere de ürün pazarlamaktadırlar. İkinci ürün olarak, ıspanak, marul, yeşil soğan türlerinden biri yetiştirilmektedir. İlde 425.719 m2 örtü alanı mevcuttur.
Karabük Dağları - Karabük
İlimizin coğrafi yapısında dağlık ve ormanlık alanlar önemli yer kaplamaktadır. Dağlarımız dağ sporları yapmaya uygundur. Önemli dağlarımız Keltepe(1999m.), Tarakçı Tepe(1714m.), Kuyruk Kaya Tepe(1704m.), Kuru Doruk Tepe(1744m.), Mantar Tepe(1736m. )'dir.
Karabük, kurulan demir çelik fabrikası ve yan sanayilerle hızla gelişmiş ve büyük bir kalkınma örneği yaratmıştır. Ayrıca il genelinde tekstil sanayi özellikle hazır giyim sektöründe gelişmiştir.
Zonguldak'tan Karabük'e kadar Filyos nehri boyunca tüm arazilerde Sofralık Zeytin yetişebilmektedir. Bölge zeytin ağacının yetişmesi için gerekli olan iklim şartlarını taşımaktadır.
Tatilcilerin Karabük gezilerinde uğrayabilecekleri doğal güzellikler arasında; Tokatlı Kanyonu, Sırçalı (Düzce) Kanyonu, İncekaya Kanyonu, Sakaralan Kanyonu, Şeker Kanyonu, Sarıçiçek Yaylası, Safranbolu Dipsiz Göl, Hızar Mağarası, Bulak (Mencilis) Mağarası, Ağzıkara Mağarası, Karabük Kent Ormanı, Yenice Kent Ormanı, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri