Bir kişinin özgürlüğünün kısıtlanması olarak tabir edilen denetimli serbestlik uygulamasında denetimli serbestlik hükmü alan bir kişi adres değişikliği yapmak istediği durumlarda bir dilekçe vererek adres değişikliği talebinde bulunabilir.
Yanıt: İkametgahınızın bulunduğu yer Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
Yükümlü, hakkında belirlenen yükümlülükleri etkisiz kılacak ya da aksatacak şekilde müdürlüğün yetki alanı dışına izinsiz olarak çıkamaz.
Yeni Adreste İmza Atma Sorumluluğu: Bildirimler yeni adresin bulunduğu kolluk birimine ulaşana kadar eski adresin bulunduğu kollukta imza atma sorumluluğu devam eder. Yeni adresin kolluk birimine ulaşmasının ardından, artık yeni adresin bulunduğu kolluk birimine müracaat etmek gerekecektir.
İlgili 31 soru bulundu
Hükümlünün işlemiş olduğu suçlar nedeniyle almış olduğu cezalar ve miktarları adli sicil kaydında belirtilmektedir. Bu nedenle denetimli serbestlik konusunda adli sicil kaydında herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Bu tür bilgiler genellikle hükümlünün infaz dosyasında yer almaktadır.
Kişiler, haklarında infaz hâkimliğince verilen denetimli serbestlik kararına https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/giris.jsp adresinden dosya sorgulama işlemi yaparak erişim sağlayabilirler.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nda sayılan adli kontrol yükümlülükleri şunlardır: Yurt dışına çıkamamak. Hâkim tarafından belirlenen yerlere, belirtilen süreler içinde düzenli olarak başvurmak.
İmza atmaya gitmeme denetimli serbestliğin ilahidir. Üst üste iki defa imza ihlali yapan hükümlülerin denetimli serbestlik kararı geri alınır.
Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şüpheli veya sanık , adli kontrol gereği uyması gereken (imza atma, belli bir yerde ikamet etme, elektronik kelepçe takma vs.) yükümlülüklere uymadığı takdirde de tutuklanabilir (CMK md.112/1).
Kişi hakkında başka bir suçtan dolayı mahkeme veya hâkim tarafından yurt dışına çıkamama adli kontrol tedbiri verilmediyse ve denetimli serbestlik kararı kapsamında belirlenen yükümlülüklerini aksatmaması koşuluyla kişinin yurt dışına çıkmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Madde 92- (1) Hükümlü; izin, hastaneye, Cumhuriyet Başsavcılığına veya duruşmaya sevk, eğitim, öğretim, işyurdu, cezanın ertelenmesi, salıverilme, nakil, deprem, sel gibi doğal afet ve yangın hâlleri dışında ve yetkili makamca verilmiş yazılı bir emir olmadıkça kapalı kurumun dışına çıkarılamaz. (Ek cümle: 15/8/2016- ...
Şüpheli sevk tarihinden itibaren 5 gün içinde sağlık kurumuna başvurmaması veya başvurduktan sonra yükümlülüğe uyulmadığının sağlık kurumu tarafından bildirilmesi veya tespit edilmesi halinde durum Cumhuriyet başsavcılığına bildirilerek evrak sağlık kurumundan istenir ve denetimli serbestlik kaydı kapatılır.
Kişilerin oturdukları konuttan bir diğer konuta taşındığında güncel adreslerini belirtmek için adres değişikliği işlemini yapmaktadırlar. Söz konusu işlem yeni konutta yaşayacak olan bütün ev sahipleri için yapılmalıdır. Adres değişikliği bildirim süresi 20 gündür.
Gerçekleştirilen adres değişikliği 20 gün içerisinde bildirilmediği takdirde 285 TL ceza uygulanmaktadır. Eğer bu cezadan kurtulmak için asılsız şekilde adres beyanı yapıldığında, 5.958 TL gibi bir ceza ile karşı karşıya kalınmaktadır.
Adres Beyanında Bulunmama Cezası
Adres bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen kişilere 285,00 TL, Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunan kişilere ise 5958,00 TL.
Yükümlünün gelmemesi durumunda daha önce yapılmış olan yazılı uyarı yeterli sayılır. (3) Denetimli serbestlik kararlarının infazında, yükümlülüğün bir yıl içerisinde iki defa ihlal edilmesi yükümlülüğe uymamada ısrar etme sayılır.
👉Denetimli Serbestlik İmza Kaç Günde Bir Atılır? Denetimli serbestlik hakkını elde etmiş olan hükümlüler, haftada bir gün olmak üzere imza atmak durumundadırlar.
Adli kontrol imza ihlali yapan kişi hakkında adli kontrol kararı kararı veren yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilecektir.
Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
Adli kontrol tedbiri, kesinleşmiş bir mahkeme kararı, ceza mahkumiyeti kararı ya da herhangi başka bir hüküm çeşidi değildir. Bu sebeple, adli kontrol kararları adli sicile işlemez.
Aşağıdaki adres değişikliği dilekçesini, dava dosyanızın bulunduğu mahkemeye sunabilirsiniz. Dilekçedeki ilgili yerleri kendinize uygun doldurup, Üst kısımdaki verilecek mahkemeye ise; dava dosyanızın bulunduğu mahkemenin ismini yazınız.
Re: Denetimdeyken gelen ceza
Bütün cezalar toplanır, infazda ve denetimde geçen süreler düşüldükten sonra yeniden hesaplama yapılır. İNfazı biraz karışık olduğundan doğru bilgiyi infaz bürosundan söylerler.
Hükümlü denetimli serbestlik yasası ile getirilen kurallara uyacağını taahhüt ettiği için tahliye edilmektedir. Denetimli serbestliğe uymama halinde kişinin yararlandığı infaz şekli ortadan kalkar. Denetimli serbestlik uygulamasının ihlali halinde hükümle tekrar cezaevine alınır.
Hükümlü ikinci kez suç işledikten sonra tekrar suç işlerse ikinci defa tekerrür söz konusu olacaktır. İlk kez tekerrür hükümleri ortaya çıktığında hükümlü denetimli serbestlik yasasından yararlanabilmektedir. Hükümlü için ikinci kez tekerrür hükümleri uygulandığında ise denetimli serbestlik hakkı ortadan kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri