Propolis yüksek miktarlarda ve uzun süreli olarak kullanılmamalıdır. Yüksek miktarlarda ve alkol ile alındığında bulantı, kusma ve mide yanması yapabilir. Propolis özütünün içeriğindeki kumarin miktarına bağlı olarak kanama riski olan durumlarda ve cerrahiden önce kullanımına ara verilmelidir.
2) Aşırı Tüketimde Mideyi ve Karaciğeri Yorar
Gün içinde yarım çay kaşığı sıvı propolis tüketmek sağlığınız için en iyi ölçü olmaktadır. Çok fazla tüketimde mide ağrısı ve karaciğer ağrısı yaşayabilirsiniz. Sağlıklı beslenmek adına gün içinde sık sık propolis almayınız.
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Propolis damla preparatları için yetişkinlerin günde 20 damla, çocukların ise günde 10 damla kullanması yeterlidir. Suda çözünür formda bulunan propolisleri çeşitli içeceklere karıştırarak kullanmak mümkündür. Bu içecekler su dışında süt, meyve suyu gibi içecekler olabilir.
Bir arı mucizesi olan propolis, antibiyotik özellik göstermektedir. İnsan vücudu için oldukça sağlıklı olan propolis günde en fazla 3 kez kullanılmalıdır. Propolisin fazla kullanımı vücutta yan etkilere sebep olabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Propolis her gün kullanılır mı? Antioksidan özelliği bulunan propolis, vücut sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Propolis tüketimi günde en fazla 3 kez olmalıdır. Tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.
Bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini sağlamak için en az 3 hafta kadar her gün düzenli propolis kullanımı en uygun süredir.
Suda çözünür olanı su, süt, meyve suyu, çay, kahve vb. içeceklerinize damlatarak tüketebilirsiniz. Suda çözünmeyen propolisi de bal, yoğurt, ekmek, pekmez vb. gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz.
Propolisin yapısında birçok bileşik bulunur. Ona en önemli özelliklerinden biri olan antimikrobiyal aktiviteyi flavonoidler, aromatik asitler ve esterlerinin sağladığı düşünülmektedir. Ham halinin bozulması söz konusu değildir. Yapısı itibariyle herhangi bir bakteri,mantarvs oluşamaz ve üreyemez.
Propolis çeşitli şekillerde tüketilebilir. Örneğin propolis damla şeklinde alınmışsa kiloya göre belirten damla sayısı suya karıştırılarak ya da direkt olarak tüketilebilir.
Bağışıklık sistemini ve cilt sağlığını desteklemek için de kullanılan Propolis'in yara iyileştirmeyi hızlandırıcı özelliği yapılan araştırmalarla da ortaya konulmakta. Özellikle sindirim sistemindeki iç yaralara karşı kullanılan Propolis, bu sayede mide-bağırsak sorunlarında destekleyici takviye görevi görülebiliyor.
Propolis; enfeksiyonların, bakterilerin, mantarların oluşumunu önlemeye destek olur. Ayrıca bakteri gelişmesini durdurabilir. Yapılan bilimsel çalışmalar propolisin nar suyundan 70 kat daha fazla antioksidan etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjiye bağlı reaksiyonları azaltmada önemli görevi bulunuyor. Ayrıca propolis solunum yolu hastalıklarını iyileştirmede olumlu sonuç veriyor. Yapılan çalışmalar propolisin özellikle astımın şiddetini azaltmada destekleyici yönünün olduğunu göstermektedir.
Propolisin çeşitli arı kaynaklı ürünler ile karışık biçimleri piyasada yer almaktadır. Bu haldeki ürünlerin ise direkt ya da farklı besinler ile karıştırılarak günde 1 tatlı kaşığı biçiminde tüketilmesi tavsiye edilir.
Propolisin günlük kullanım miktarı: Propolis sıvı şekilde tüketilecekse günlük doz yetişkinlerde 20 damla, çocuklarda ise 10 damla şeklinde önerilmektedir. Propolis tablet şeklinde tüketilecekse yetişkinler için günde en fazla 2 tablet şeklinde önerilir. Çocuklar için tablet kullanımı önerilmez.
Sonucunda propolis alan grupların, almayan gruplara göre, böbrek fonksiyonlarında iyileşme olduğu bulunmuştur. Araştırmacılar böbrek sağlığı için propolis kullanımını önermişlerdir.
Tüketim Önerisi: 4-10 yaş arası çocuklar için günde 10-40 damla arası, 11 yaş ve üzeri yetişkinler için günde 20-80 damla arası su, süt, meyve suyu, bal, pekmez gibi gıdalarla beraber tüketilmesi tavsiye edilir. Örneğin, 20 damla propolisi 1 bardak (yaklaşık 200 ml) su, süt, meyve suyuna karıştırarak tüketebilirsiniz.
Propolisin tek başına tüketilmesinin kilo aldırma üzerine etkisi yoktur.
Uzun süre kullanmayacaksanız buzdolabının kapağında saklayabilirsiniz. Bal propolis karışımını oda sıcaklığında ışık görmeyen yerde saklayınız.
Maalesef hayır. Propolis yapışkan reçinemsi bir ürün. Rengi de açık kahverengiden koyu kahverengiye doğru değişiyor. Gerçek propolisi analiz yapmadan ayırt etmek mümkün değil.
Ayrıca, iştah düzenleyici etki gösterir. Propolis ise, doğada bilenen en güçlü antioksidan olma özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir, çocukların hastalıklara yakalanma sıklığını azaltır.
Propolis yüze sürülür mü? Evet, propolis yüze direkt olarak sürülebilir.
Propolis, arıların iğne yapraklı ağaçlardan, bitkilerin tomurcuk, yaprak, gövde ve salgılarından topladığı maddeleri başlarında bulunan salgı bezlerinden salgıladıkları enzimlerle işleyerek ürettiği, reçine benzeri bir üründür.
Magnezyum, kalsiyum, iyot, potasyum, sodyum, çinko ve demir minerallerinin oldukça iyi kaynağıdır. Propolisin bu bilinen sağlığa olumlu etkilerinin dışında vücudun hayati fonksiyonlarımızın düzenlenmesinde görevi olan karaciğeri koruyucu etki göstermesidir.
Propolis ve Arı Sütünün Ortak Faydaları
Bu faydalar özellikle bilim insanlarının yaptığı çalışmalar doğrultusunda ortaya çıkmış durumda. Bu yüzden pek çok hastalığın önüne geçmek için hala çalışmalar sürdürülüyor. - Sperm sayısını artırmak ve damar yapısını güçlendirme etkisiyle kısırlığa karşı iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri