Propolis; cilt tahrişini, iltihabını ve yanıklarını giderir, cildi yeniler ve genç bir görünüme kavuşturur, cildi nemlendirir, serbest radikallerle savaşır, antimikrobiyal ve antiviral etkileri sivilceyi önleyebilir ve bakterileri öldürebilir. Topikal yani dışarıdan uygulandığı zaman yaraları tedavi eder.
Propolis sindirim dostu bir besindir. Düzenli kullanıldığında sindirim sistemini düzenler ve kabızlığa iyi gelir. Böylelikle midede meydana gelen sorunlara karşı da faydalıdır. Bu nedenle gastrit sorunu yaşayan kişiler propolis kullanabilir.
Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjiye bağlı reaksiyonları azaltmada önemli görevi bulunuyor. Ayrıca propolis solunum yolu hastalıklarını iyileştirmede olumlu sonuç veriyor. Yapılan çalışmalar propolisin özellikle astımın şiddetini azaltmada destekleyici yönünün olduğunu göstermektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Propolis içerisinde bulunan antioksidanlar artrit (eklem iltihabı) gibi hastalıkların sebep olduğu inflamasyonu azaltmaktadır. Yapılan çalışmalarda propolisin artritin neden olduğu inflamasyona bağlı oluşan şişliği azalttığı ve inflamasyon oluşumuna etki ettiği görülmüştür.
Magnezyum, kalsiyum, iyot, potasyum, sodyum, çinko ve demir minerallerinin oldukça iyi kaynağıdır. Propolisin bu bilinen sağlığa olumlu etkilerinin dışında vücudun hayati fonksiyonlarımızın düzenlenmesinde görevi olan karaciğeri koruyucu etki göstermesidir.
Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların kullanması uygun görülmez.
Bağışıklık sistemini ve cilt sağlığını desteklemek için de kullanılan Propolis'in yara iyileştirmeyi hızlandırıcı özelliği yapılan araştırmalarla da ortaya konulmakta. Özellikle sindirim sistemindeki iç yaralara karşı kullanılan Propolis, bu sayede mide-bağırsak sorunlarında destekleyici takviye görevi görülebiliyor.
Propolis, arıların iğne yapraklı ağaçlardan, bitkilerin tomurcuk, yaprak, gövde ve salgılarından topladığı maddeleri başlarında bulunan salgı bezlerinden salgıladıkları enzimlerle işleyerek ürettiği, reçine benzeri bir üründür.
Astım ilacı kullanan kişiler tarafından da propolis tüketilmemesi gerekmektedir. Astım ilaçlarıyla birlikte propolis kullanılması durumunda komplikasyona neden olabilmektedir. Hamilelik döneminde ve emzirme döneminde de kullanılmaması gerekmektedir.
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Maalesef hayır. Propolis yapışkan reçinemsi bir ürün. Rengi de açık kahverengiden koyu kahverengiye doğru değişiyor. Gerçek propolisi analiz yapmadan ayırt etmek mümkün değil.
Yapılan çalışmalarla propolisin baş ve boyun kanseri, beyin kanseri, karaciğer kanseri, prostat kanseri, mesane kanseri, pankreas kanseri, kan kanseri, kolon kanseri, meme kanserinin tedavisinde etkili olduğu görülmüştür.
Propolis düzenli olarak her gün içilebilmektedir. Düzenli kullanım sonucunda vücuda fayda sağlayabilen propolis günlük verilen miktar aşılmadığı sürece her gün kullanılabilmektedir. Çünkü fazla kullanımı çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir.
Propolisin vücuttaki kanser hücrelerinin proliferasyonunu önlemede, kanser hücrelerinin iletişimlerini bloke etmede ve sağlıklı hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesini engelleme etkili olduğu çeşitli çalışmalarla keşfedilmiştir.
Propolis sperm kalitesini artırır.
Propolis ile ilgili merak edilen bir soru ise propolis cinsel gücü artırır mı sorusudur? İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler ve flavonoidler cinsel performansı artırıcı özellik gösterir.
Cinsiyet ayırt etmeksizin tüm yetişkinler 250 mg tek kullanımlık saf propolisi aynen çocuklar gibi sabah ve akşam tüketmeleri güvenli ve etkilidir.
Propolis yüze sürülür mü? Evet, propolis yüze direkt olarak sürülebilir.
Tüketim Önerisi: 4-10 yaş arası çocuklar için günde 10-40 damla arası, 11 yaş ve üzeri yetişkinler için günde 20-80 damla arası su, süt, meyve suyu, bal, pekmez gibi gıdalarla beraber tüketilmesi tavsiye edilir. Örneğin, 20 damla propolisi 1 bardak (yaklaşık 200 ml) su, süt, meyve suyuna karıştırarak tüketebilirsiniz.
Propolis kilo aldırır mı? Propolisin kilo alma üzerinde etkisi merak edilen konular arasındadır. Propolisin tek başına tüketilmesinin kilo aldırma üzerine etkisi yoktur.
Propolisin yapısında birçok bileşik bulunur. Ona en önemli özelliklerinden biri olan antimikrobiyal aktiviteyi flavonoidler, aromatik asitler ve esterlerinin sağladığı düşünülmektedir. Ham halinin bozulması söz konusu değildir. Yapısı itibariyle herhangi bir bakteri,mantarvs oluşamaz ve üreyemez.
Propolis; enfeksiyonların, bakterilerin, mantarların oluşumunu önlemeye destek olur. Ayrıca bakteri gelişmesini durdurabilir. Yapılan bilimsel çalışmalar propolisin nar suyundan 70 kat daha fazla antioksidan etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Propolisin bileşenleri
Dokuları onarıcı, damar büzücü, kanı pıhtılaştırıcı, yaraları iyileştirici, sedef, hemoroid, egzama, gibi cilt rahatsızlıklarında, ağız yaraları, diş ağrısı, mide ülseri, nefrit, idrar yolları enfeksiyonu, influenza ve diğer birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri