Ay'ın evleri, Ay'ın Güneş'in aydınlattığı kısmının Dünya'dan gözlemlenen şekilleridir. Ay'ın toplam 8 evresi vardır: Yeni ay, hilal, ilk dördün, şişkin ay, dolunay, şişkin ay, son dördün ve hilal.
4 evreden oluşan ayın evrelerini şu şekilde ele almak mümkün; 'Yeniay, ilk dördün, dolunay ve son dördün' Bu şekilde farklı evreleri doğrultusunda ay dünya üzerinden değişik biçimlerde ve şekillerde görünür. Halk arasında diğer bir isim ile çeyrek ay ya da yarım ay gibi isimler takılır.
Ayın kendi ışık kaynağı olmadığı için güneşten aldığı ışığı bize yansıtır. Bu sebepten dolayı Dünya'dan baktığımız zaman ay farklı şekillerde görünür. Ayın her gece farklı şekillerde görünmesine ayın evreleri denir. Ay'ın 4 ana ve 4 ara evresi olmak üzere toplamda 8 tane evresi bulunmaktadır.
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür. Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay'ın evreleri (safhaları) denir.
İlgili 28 soru bulundu
Ay'ın dört tane ana, dört tane de ara evresi vardır. Ay'ın ana evreleri; yeni ay, ilk dördün, dolunay, son dördündür. Ay'ın ara evreleri ise; hilal ve şişkin aydır.
Bu evreler, Ay'ı hiç göremediğimiz Yeni Ay ile başlar, sonrasında ise Ay Dede'yi bembeyaz şekilde izleyebildiğimiz Dolunay'a kadar devam eder. Ay'ın dört adet ana evresi bulunur. Ay, Dünya ve Güneş'in arasına girdiğinde Ay'ın aydınlık yüzünü gezegenimizden göremeyiz. Ay'ın Güneş gören yüzü diğer tarafta kalır.
Yeni ay, ayın ilk evresi olarak tanımlanır. Ancak, yeni ayın görüldüğü istisnai bazı durumlar olabiliyor. Örneğin, güneş tutulması sırasında yeni ay dünyadan gözükebilir.
Dolunay: Gökyüzünün yükünün azalmasına ve kişilerin auraların çoğalmasına yani enerji artışına yol açar. Ay'ın manipülasyonu ile meydana gelen bu ekstra enerji artışı ise dengeli ve tutarlı olmayan hareketleri tetiklemektedir.
AYIN EVRELERİ Bu sekiz evre sırasıyla yeni ay, ilk dördün, dolunay ve son dördün evreleri Ay'ın ana evreleridir.
Yani yaklaşık 27 gün verilen yıldızıl ay süresinin bir baskı hatası olduğunu ve 29 gün olarak verilen Ay'ın evrelerinin tamamlanması için geçen süre ile aynı süreyi ifade ettiğini düşünmektedirler.
Matematiksel hesaplamalar sonucu bir yıl 365 günden ve 12 aydan oluşmaktadır. Dünya, Güneş etrafındaki tam turunu 365 gün 6 saatte tamamlamaktadır. 365 günü 12 aya böldüğümüzde ortaya 30,4 gibi bir sayı çıkmaktadır.
Sinodik aya göre Ay'ın aynı evreleri arasındaki zaman ortalama 29.53 gündür. Bu sebeple yeniay ile başlayan Ay takvimine göre dolunay 14 veya 15. günde gerçekleşir.
Ay tıpkı dünyada da olduğu gibi hareket halindedir. Ayın üç çeşit hareketi bulunmaktadır. Ay kendi ekseni çevresinde, Dünyanın etrafında ve bununla birlikte Güneş'in etrafında da döner.
Peki, ayın büyüdüğü 14 günlük zaman dilimine ne denir? İşte, Ay'ın büyüdüğü 14 günlük zaman dilimi sorusunun yanıtı ve ayın evreleriyle ilgili bilgiler… Ayın büyüdüğü 14 günlük zaman dilimine ilk dördün adı verilir.
Gökyüzünde daha parlak ve dünyaya daha yakın olarak görsel bir şölen sunacak olan süper dolunay, 1 Ağustos akşamı görülecek. 2023 yılında yaşanacak dört süper ay etkinliğinden ikisi Ağustos'ta olacak, ilki bugün, diğer ise 30 Ağustos'ta.
Normalde bir yıl boyunca Ay 12 kez dolunay evresine giriyor. Bunların her birinin Çilek Ay, Hasat Dolunayı ya da Solucan Ay gibi özel isimleri var. Ancak Mavi Ay bunlardan biraz daha farklı. Ay'ın evreleri her 29,5 günde bir tekrar ediyor.
Ay, gün boyunca Oğlak burcunda ilerliyor. Salı günü saat 21:31'de Kova burcunda bir Süper Dolunay gerçekleşecek.
Ay, aydınlık tarafta ise Yeni Ay evresinde demektir ve dünyanın karanlık tarafından görülmez. Bu döngü yaklaşık olarak 5 gün sürer. Eğer Yeni Ay evresinde, tam veya yarım tutulma gerçekleşmezse, hem aydınlık hem de karanlık tarafta kalanlar, yaklaşık olarak bir ayın 5 günü Ay'ı göremezler.
Dolunay, her ayın yaklaşık 29.5 gününde bir meydana gelir ve yaklaşık 3-4 gün boyunca görülebilir. 2023 yılında, Türkiye'de dolunay tarihleri aşağıdaki gibi olacaktır: Ocak: 6 Ocak 2023.
Bir yeni ay evresinden sonra tekrar yeni ay evresinin görülebilmesi için yaklaşık olarak 29 gün 12 saat geçer. Bu süre takvimde 1 ay olarak adlandırılır.
Ne zaman doğmuştur? Güneş doğduktan 2-3 saat sonra doğmuştur. Ay da dünyamız gibi yörüngesinde batıdan doğuya doğru yol alır.
Yeniay evresinde Ay, Dünya ile Güneş arasındadır. Ay, Dünya etrafındaki turunu 27 gün 8 saatte tamamladığı zaman Dünya da Güneş etrafında dönme sürecini gerçekleştirmektedir. Bu nedenle gözlemlenebilmesi için gereken pozisyon olan Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girebilmesi için 2 gün, 4 saat daha geçmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri