Özellikle de kalp rahatsızlığı bulunan, alerjik astımı bulunan, nefes darlığı veya koah gibi rahatsızlıkları olan kişilerin propolis kullanmaması gerekmektedir. Solunum rahatsızlıklarına karşı iyi gelse bile kullanılan ilaçlar ile komplikasyon oluşturabilmektedir.
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Propolis, yüksek tansiyon, hiperkolesterolemi durumunda faydalıdır.
Alerjik astım, koah, nefes darlığı, kalp hastalığı gibi durumları yaşayanlar doktor onayı olmadan propolis tüketmemelidir.
İlgili 19 soru bulundu
Propolis her gün kullanılır mı? Antioksidan özelliği bulunan propolis, vücut sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Propolis tüketimi günde en fazla 3 kez olmalıdır. Tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.
Propolislerin aynı zamanda kapsül veya tablet formları da bulunur ve bu formlar genellikle bağışıklığı güçlendirmek amacıyla kullanılsa da uyku problemleri yaşayan kişilerde de oldukça etkilidir. Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların kullanması uygun görülmez.
Bal, propolis, polen, arı ekmeği, arı sütü, bal mumu ve arı zehri... Arı ürünleri başta kalp sağlığı olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor; kararında tüketmek, kalp atışını düzenleme, yüksek tansiyonu önleme gibi pek çok fayda sağlıyor.
Propolis düzenli olarak her gün içilebilmektedir. Düzenli kullanım sonucunda vücuda fayda sağlayabilen propolis günlük verilen miktar aşılmadığı sürece her gün kullanılabilmektedir. Çünkü fazla kullanımı çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir.
Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjiye bağlı reaksiyonları azaltmada önemli görevi bulunuyor. Ayrıca propolis solunum yolu hastalıklarını iyileştirmede olumlu sonuç veriyor. Yapılan çalışmalar propolisin özellikle astımın şiddetini azaltmada destekleyici yönünün olduğunu göstermektedir.
Propolis içerisinde bulunan antioksidanlar artrit (eklem iltihabı) gibi hastalıkların sebep olduğu inflamasyonu azaltmaktadır. Yapılan çalışmalarda propolisin artritin neden olduğu inflamasyona bağlı oluşan şişliği azalttığı ve inflamasyon oluşumuna etki ettiği görülmüştür.
Propolis, vücut metabolizmasını dengeleyici özellikte olduğu için özellikle diyabet hastalarında kan şekeri regülasyonunu sağlamada destekleyici olarak kullanıldığını gösteren bilimsel çalışmalar var.
Propolisin Antitümör Özelliği
Araştırmacılar; akciğer, karaciğer, baş boyun, meme, rahim, tiroid, pankreas, mide ve bağırsak gibi çeşitli kanser türlerinde düzenli olarak, propolis özütü kullanımını önermektedirler.
Propolis; enfeksiyonların, bakterilerin, mantarların oluşumunu önlemeye destek olur. Ayrıca bakteri gelişmesini durdurabilir. Yapılan bilimsel çalışmalar propolisin nar suyundan 70 kat daha fazla antioksidan etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Propolisin bileşenleri
Dokuları onarıcı, damar büzücü, kanı pıhtılaştırıcı, yaraları iyileştirici, sedef, hemoroid, egzama, gibi cilt rahatsızlıklarında, ağız yaraları, diş ağrısı, mide ülseri, nefrit, idrar yolları enfeksiyonu, influenza ve diğer birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
Poleni kullanmaması gereken kişiler hamileler, karaciğer sorunu olanlar ve emziren annelerdir. Bu kişilerin polen kullanması bazı yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Eğer bu kişiler polen tüketmek isterlerse mutlaka bir uzmana danışmaları gerekir.
İçeriğindeki etkin maddeler nedeni ile propolis tüketimi herkes için uygun değildir. Bazı özel durumu, hastalığı olan kişilerin kullanmaması gerekmektedir. Bu neden ile propolisi kullanmadan bir doktora danışmanız gerekmektedir.
Yapılan araştırmalar propolisin bazı antibiyotiklerle birlikte alındığında bakteriler üzerine ekstra güçlü etkisi olduğunu göstermiştir. Propolis aynı zamanda pek çok bakteri, mantar ve virüse karşı koruyucu etkiye sahiptir. Bu nedenle propolis doğal antibiyotik olarak görülmektedir.
Tüketim Önerisi: 4-10 yaş arası çocuklar için günde 10-40 damla arası, 11 yaş ve üzeri yetişkinler için günde 20-80 damla arası su, süt, meyve suyu, bal, pekmez gibi gıdalarla beraber tüketilmesi tavsiye edilir. Örneğin, 20 damla propolisi 1 bardak (yaklaşık 200 ml) su, süt, meyve suyuna karıştırarak tüketebilirsiniz.
Hücre büyümesini hızlandırdığı için cilt yanıklarının daha hızlı iyileşmesinde etkili olan propolisin, ülseratif kolit, ülser, mide ve bağırsak kanserlerinin yanı sıra diğer gastrointestinal sistem rahatsızlıklarına karşı koruma sağladığı ve bu hastalıkların tedavisine de yardımcı olduğu yönünde sınırlı çalışmalar ...
Propolisi yüksek dozda kullanmaktan kaçınmalısınız. Aksi halde midede yanma meydana gelebilir. Kimi kişilerde bulunan bal alerjisi propolis kullanımı için de risk taşır. Uzun süreli kullanılırsa alerji durumu meydana gelir.
Özellikle düzenli ilaç kullanan kişilerde karaciğerin toksisitesini azaltan önemli bir etkiye sahip olan propolis, karaciğer enzimleri olan AST ve ALT çalışmasını sağlıyor. Ayrıca propolis karaciğerde toplam protein ve gamma globulinlerin artmasını sağlayarak karaciğeri koruyucu etki yaratıyor.
Uzmanlar bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı beslenme düzenine ek destek olarak Anadolu propolisi, D3 ve K2 vitaminlerinin birlikte tüketiminin önemine dikkat çekti. Konu ile ilgili konuşan Doç. Dr. Engin Celep D3 ve K2 vitaminlerinin Anadolu propolisi ile beraber daha etkili olduğunu söyledi.
Cinsiyet ayırt etmeksizin tüm yetişkinler 250 mg tek kullanımlık saf propolisi aynen çocuklar gibi sabah ve akşam tüketmeleri güvenli ve etkilidir.
"Propolis günde ne kadar tüketilmeli?" sorusu kişilerin en çok araştırdığı konulardan biridir. Eğer yetişkinler propolis tüketecek ise günde en az 20 en fazla 80 damla tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri