"Üzüm çekirdeği, koruyucu iyileştirici fonksiyonlarının çoğunu damar cidarı stabilitesi ve damar üzerine yaptığı olumlu etkilerle sağlar. Damar duvar yapısını korur, varis genişlemelerinin önüne geçer. Damar koruyucu etkisi ve içerdiği yağlarla kalp sağlığını korur.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçının sayılabileceğine dikkati çeken Dr.
Üzüm çekirdeğinin faydaları kısaca;
Dolaşımı hızlandıran üzüm çekirdeği, damar tıkanıklığını azaltır. Bununla beraber kalp sağlığı açısından da faydalıdır. Uzmanlar, kalp problemi yaşayan bireylerin sürekli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini belirtmektedir.
Üzüm çekirdeği çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Gözü katarak oluşumundan korur. Damarları sağlamlaştırarak varis hastalarına şifa olur. Kalp krizi, hipertansiyon ve felç olma riskini azaltır.
Kurutulmuş olan üzüm çekirdeğini toz haline getirdikten sonra yoğurt ya da bala karıştırarak yiyebilirsiniz. Çekirdeği çiğneyerek de tüketebilirsiniz. Tüketim alternatifleri yönünden zengin olan üzüm çekirdeğini nasıl yiyeceğiniz size kalmış. Üzüm çekirdeğinin günlük bir tatlı kaşığı kadar tüketimi önerilir.
İlgili 17 soru bulundu
Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına, vücudun toksinlerden arınmasına ve kanser hücrelerinin en doğal şekilde atılmasına yardımcı olan üzüm çekirdeği tozu, sabahları aç karnına 2-3 çorba kaşığı yoğurda 1 tatlı kaşığı eklenerek tüketilebilir.
Üzüm çekirdeğinin içindeki ana antioksidan; proantosiyanidinlerdir. Ayrıca yüzde 15 protein, yüzde 25 yağ, yüzde 45 posa (lif), bol aminoasit, mineral (demir, kalsiyum, çinko, bakır) ve bir miktar da vitamin (özellikle E vitamini) içerir.
Kan akışını artırarak kan basıncını kontrol altına almaya yardımcı olur. -Kara üzüm çekirdeği, kan dolaşımını hızlandırır ve kalp damar hastalıklarının olumunu önler. -Kişileri tütün dumanından korumaya yardımcı olur. -İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücudu oksidanların zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur.
Hangi Kuru Üzüm Faydalı? Özellikle çekirdekli güneşte doğal olarak kurutulmuş siyah üzüm tercih edilmelidir. Siyah kuru üzüm antioksidan açısında oldukça zengindir. Bunun yanı sıra siyah üzüm çekirdeği de kendisi kadar mucizevidir.
Kalp sağlığı: Omega-6 ve Omega-9 yağ asitleri içeren üzüm çekirdeği yağı, kalp sağlığını destekleyebilir. Kan dolaşımını iyileştirme ve kolesterol düzeylerini düzenleme gibi olumlu etkileri vardır.
Kuru üzüm kan basıncını düzenleyip tansiyon ve damar hastalıklarının oluşumlarını engellemektedir. Lif, potasyum ve de antioksidanlar bakımından da zengin olan kuru üzüm damar sağlığının korumasında etkili olmaktadır.
Üzümün Kalp-Damar Hastalıklarına Faydaları
Damar sertliği için bir şifa kaynağıdır. Bilhassa üzüm suyu, kandaki pıhtılaşmanın önüne geçerek kanın akıcılığını arttırır, kalp hastalıklarına karşı koyar. Üzüm yüksek oranda içerdiği potasyumla ödem azaltıcı, yüksek tansiyonu düşürücü özelliktedir.
Üzüm çekirdeği yutularak tüketilebilir. Bunun yanı sıra üzüm çekirdeği çiğnenirse de faydasını etkili bir şekilde gösterecektir. Üzüm çekirdeği oldukça güçlü bir antioksidan olarak bilinmektedir. Sağlığa pek çok yararı bulunan bu üzüm çekirdekleri istenildiği takdirde çiğnenerek ve ya yutularak tüketilebilir.
Kullanım Şekli: Günde 3-4 tatlı kaşığı gıda takviyesi olarak tüketilmesi önerilir. Pekmez, bal, yoğurt, süt ve sıcak su ile karıştırılarak tüketilebilir. Unlu mamullerde, ekmek, kurabiye, pasta gibi ürünlere katılabilir.
Kan sulandırıcı kullanan hastalar greyfurt, kızılcık veya greyfurt suyu tüketmemelidir. Aşırı zencefil, mango, sarımsak, yeşil çay (haftada 1 ) tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kan sulandırıcı etkisinden dolayı acı biber kullanılmamalıdır.
Üzüm çekirdeği direk üzüm tüketerek kullanabilirken aynı zamanda yoğurt ya da bal gibi yardımcı besinler ile karıştırılarak da tüketilebilir. Yarım bardak yoğurt için, bir çay kaşığı üzüm çekirdeği kullanılabilir. Diğer kullanım şekli de çekirdeklerinde çiğnenerek tüketilmesi yöntemidir.
"Üzüm çekirdeği, koruyucu iyileştirici fonksiyonlarının çoğunu damar cidarı stabilitesi ve damar üzerine yaptığı olumlu etkilerle sağlar. Damar duvar yapısını korur, varis genişlemelerinin önüne geçer.
Üzüm çekirdeği tozu zengin bir antioksidan kaynağıdır. Gün içerisinde yaşanan stres ve kötü beslenme gibi etkenleri azaltarak vücudun rahatlamasını sağlar. İçerisinde bulunan antioksidanlar, serbest radikaller ile savaşarak hücre yapısını korur ve kanser türlerine karşı korur vücudu dinç tutar.
Çekirdeklerde bulunan maddeler, kalp kaslarının daha sağlıklı çalışmasını sağlar ve hasar görmesini engeller. Kolesterol seviyesini dengeleyerek daha sağlıklı bir yaşam sunar. Üzümü çekirdekleri ile beraber tüketirseniz, kalp krizi hastalığına karşı güçlü bir önlem almış olursunuz.
Oldukça güçlü bir antioksidan içeriğine sahip olan siyah üzüm çekirdeği ilk olarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Ülkemizde çok yetiştirilen ve kolayca temin edilebilen siyah üzüm çekirdeği uzun süreler muhafaza edilebildiği için de dilediğiniz her dönemde tüketilebilir.
Peki, karpuz çekirdeği neye iyi gelir ve bu çekirdeklerin yararları nelerdir? Karpuz çekirdekleri, önemli miktarda magnezyum, demir, folik asit ve hatta antioksidanlar içerir. Bu çekirdeklerin düzenli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi, kalp sağlığını destekler ve kan basıncını düzenler.
Üzüm Çekirdeği ve Faydaları
Üzüm çekirdeği içeriğindeki kolajen ve resveratrol, yaşlanmaya karşı savaşmada ve mimik çizgilerinin azaltılmasında çok önemli bir role sahiptir.
Üzüm çekirdeği tozu ve ununun vitamin içeriklerinde sırasıyla D3 vitamini 7.89 ve 7.63 μg/g, α-Tokoferol ise 28.26 ve 11.03 olarak tespit edilmiştir. Ergosterol, stigmasterol ve β-sitosterol gibi fitosterol içerikleri sırayla 2.76 ve 36.03; 2757.76 ve 214.03; 2951.33 ve 1631.10 μg/g olarak belirlenmiştir.
6. Üzüm çekirdeği, yüksek miktarda E vitamini içeriyor. Bu sayede göz sağlığına fayda sağlıyor. Daha keskin görmeye yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri