III-BİÇİMSEL/PROSEDÜREL ANLAMDA HUKUK DEVLETİ İhtilafların önceden belirlenen mahkemelerde görülme- si ya da mahkemelerin önceden belirlenen prosedürleri (usulleri) takip etmesi gereği, hukuk devleti anlayışının yargıya dönük prosedürel ilkelerindendir.
Fuller, bir doğal hukuk savunucusudur. Ancak Fuller, hukuk kurallarının içeriğinin adilliği ve haklılığını sorgulayan ve kuralların içeriği üzerinde ahlaki sınırlamalar getirmeye çalışan klasik doğal hukuk anlayışını değil, prosedürel (biçimsel) nitelikte bir doğal hukuk anlayışını benimsemiştir.
Tabiî hukuk, tabiatın hukuku, tabiattan kaynaklanan hukuk, tabiata uygun olan hukuk demektir. Aynı şekilde İlk Çağ tabiî hukukçularına göre, hukukun geçerliliğinin kriteri olan adalet de tabiata uygunluk ile tanımlanır. Tabiata uygun olan şey adil; tabiata aykırı olan şey ise gayri adildir.
Hukuk devleti ilkesi, en basit şekilde, devletin hukuka bağlılığını ifade eder. Toplumsal hayat zorunlu kıldığından, siyasal toplumun teşkilatı olarak devletin, her zaman bir hukuku olduğunun mantıksal olarak kabulü gerekir. Tarihsel süreçte değişen, devletin hukuka bağlılığının nasıl sağlandığıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Hukuki güvenlik ilkesi, hukuk kurallarının belirli, istikrarlı ve öngörülebilir olması, bireylerin bu kuralların kendilerine uygulanması sırasında idarece gerçekleştirilen tüm işlem ve eylemlerde devlete güven duymaları ve bu güvenin hukuk tarafından korunması olarak tanımlanabilir.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.
Evrensel ahlaki geçerliğe sahiptir ve bağlayıcılığı bulunmaktadır. İlahi, tanrısal hukuk olarak da tanımlanan doğal hukuk, toplumlar tarafından oluşturulmaz. Aksine evrensel ölçüde var olan hukuktur. Bu kurama göre hukuk, doğada hâlihazırda zaten vardır.
Hukuk kurallarının unsurları (Konu-irade-emir/yaptırım).
Bu yazımızın konusunu oluşturan kanuni hâkim güvencesi, mahkemelerin görev ve yetkisine ilişkin kuralların yasa yoluyla düzenlenmesini ifade etmektedir. Diğer bir ifadeyle, mahkemelerin görev ve yetkisine ilişkin kaidelerin yasamanın tasarrufunda bulunması kanuni hâkim güvencesinin bir tezahürüdür.
Polis devleti ” kamunun refahı ve selameti için, her türlü önlemi alabilen, bu amaçla kişilerin hak ve özgürlüklerine alabildiğine müdahale edebilen, onlara külfetler yükleyebilen ve fakat tüm bunları yaparken idaresi hukuka bağlı olmayan” devlet demektir.
Kanunların Çeşitli Türleri
Dünya'nın, evrendeki her topluluğu ilahi bir akıl ile yöneten ilahi takdir ile idare edildiği artık aşikardır. Bu nedenle her şeyin idare edilmesinde kainatın sahibi Tanrı doğal kanunlara sahiptir. Bu tip kanunlara ebedi kanunlar adı verilir.
Gerçek eşitlik özgür ortamda anlam ifade eder. Bu durumuyla tabii haklar, devredilmesi ve vazgeçilmesi mümkün olmayan temel hak ve hürriyetler olarak belirir. Tabii haklar, hukuk kavramının ahlaki özünden kendiliğinden çıkarılır. Tabii hukuk anlayışı, bireyin kendi iç dünyasından, yani yaradılışından gelmektedir.
Objektif Hukuk - Sübjektif Hukuk
Herkese uygulanabilen, genel ve soyut hukuk kuralları objektif hukuku oluşturur. Objektif hukuk kurallarının kişilere tanıdığı haklar, yetkiler ve özgürlükler ise sübjektif hukuku oluşturur.
Felsefede kullanılan anlamı ile normatif, kural koyucu demektir. Hukuk terimi olarak ise, düzgüsel ve bir kural değerini taşıyan anlamına gelir.
Kolektif bilincin bu denli güçlü ve kuşatıcı olduğu geleneksel toplumlarda “bastırıcı” hukuk geçerlidir yani ortak bilincin yasakladığı edimlere uygulanan müeyyideler baskıyla işler. “Organik” dayanışma ise bireysel farklılaşma ve iş bölümünün arttığı modern-sanayileşmiş toplumlarda görülür.
Avukatlar, kurum avukatı,serbest avukat ve çalışan avukat olarak üçe ayrılabilir.
A-Kara Avrupası Hukuk Sistemi
ölçüde Roma Hukuku kaynaklı olan, Fransız, Alman, İtalyan, İsviçre, İspanyol vb. hukuk sistemleridir.
“Common Law” (Ortak Hukuk) adı verilen sistem “Anglosakson Hukuku” olarak da bilinir. Anglosakson sözcüğü İngiliz milletini ifade eder. Bileşik bir kelimeden oluşan kavram İngiltere'yi tarih içinde istila eden iki kavmin adıdır; Angluslar ve Saksonlar. Bu hukuk sisteminde yazılı olma zorunluluğu yoktur.
Ölçülülük ilkesi, bir özgürlük ya da hakkı sınırlandırmada başvurulan aracın, sınırlamayla ulaşılmak istenen amacı gerçekleştirmeye elverişli olması, sınırlama aracının, amaç için gerekli olması, araçla amaç arasında ölçülü bir oran bulunması2 alt görünümlerini içeren bir ilke şeklinde tanımlanmaktadır.
Ölçülülük ilkesi, elverişlilik, gereklilik ve orantılılık olmak üzere üç ana unsurdan (alt ilkeden) oluşmaktadır.44 Ölçülülük ilkesinin kap- samını belirleyen bu unsurların uygulanmasıyla, gerek yasama faali- yetlerinde gerekse kanunların uygulanmasında hak ve özgürlüklerin en üst seviyede korunması amaçlanmaktadır.
Belirlilik ilkesi, kanunların hukuk güvenliğini sağlamaya yetecek bir açıklıkta olması ve muhtemel keyfi yorumlara imkân vermemesi demektir. Öngörülebilirlik ilkesi ise kanunlardan doğacak sonuçların önceden kestirilebilir olması demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri