Keltler, göç ettikleri yerde yaptıkları yağmalar ve acımasızlıklarla tanınan bir kavimdi. Yaklaşık 20 bin kişi olan Keltlerin bazıları Adapazarı'na göç edemedi ve o tepede kalarak, asimile olup orada yaşamaya başladılar. Bugün o kaldıkları tepeye hala Galata denir.
Cumhuriyet döneminde bu isim değişmiş olsa da Bozok ismi halk arasında hala kullanılmaktadır. Yozgat'ın soy kökeni hakkında farklı görüşler olsa da genel kabul gören görüş Oğuz Türklerinin, özellikle de Bozok koluna mensup olanlarının, bu bölgeye yerleştiği ve bu nedenle Yozgat isminin kullanıldığıdır.
Galatlar, MÖ 280-274 yıllarında Balkanlar ve Batı Anadolu'da yaşadıktan sonra Orta Anadolu'da Ankara ve Çorum, Yozgat yöresine yerleşen Orta Avrupa kökenli Kelt kavmine mensup Galyalılara, Yunanların ve Romalıların verdiği ad. Galatların yerleştiği bölgeye Antik Çağ'da Galatya adı verildi.
Oğuzların Bozok kolu Anadolu'ya geldikten sonra yoğun bir şekilde Yozgat ve çevresini yurt tutmuşlardır. Bu sebeple bu bölgeye Osmanlı İdari sistemi içerisinde Bozok sancağı adı verilmiştir. Cumhuriyet döneminde bu adlandırma değişmesine rağmen, halk arasında Bozok adlandırması sürdürülmüştür.
gördüğünüz gibi anadolu'ya gelen, istanbuldan ankara ve yozgat'a geçen ve yozgatlılaşarak kaybolan keltler aslında yozgatlıların atasıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Yozgat Ayaklanması veya Çapanoğlu Ayaklanması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Hürriyet ve İtilaf reisi Çapanoğlu Edip Bey ve kardeşi Celâl Bey tarafından Yozgat ve yöresinde çıkarılan ayaklanmadır. Ayaklanma bastırıldı.
İlin, asıl adı "BOZOK" olup, zamanla "Yozgat" olarak değiştirilmiştir. Oğuz'ların; "BOZOK" koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akınıyla birlikte, yöre "BOZOK" ismiyle anılmıştır. 1800'lü yıllara doğru bu ismin yanı sıra "YOZGAT" adı da telaffuz edilmiştir.
Yozgat çevresinde ilk siyasi birliğini kuran devlet Hititlerdir. Hititler döneminde, bugün Çorum sınırları içinde bulunan Hattuşaş antik şehri kurulmuştur. Osmanlı son döneminde Bozok Sancağı olarak geçmektedir.
Oğuz'ların; "BOZOK" koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akınıyla birlikte, yöre "BOZOK" ismiyle anılmıştır. 1800'lü yıllara doğru bu ismin yanı sıra "YOZGAT" adı da telaffuz edilmiştir.
Bunun sebeplerinin başında girişte de belirtiğimiz gibi şehrin tarihinin çok eskilere dayanmamış olması gösterilir. Genellikle Karadeniz veya Doğu Anadolu'ya giden seyyahların yol güzergâhı üzerinde olması sebebiyle içinden geçilen Yozgat, çok fazla gelişmemiş bir yerleşim yeri olarak anlatılmaktadır.
Anadolu topraklarının tam ortasında bulunmakta ve zengin yemek kültürünü korumaktadır. Tarım, hayvancılık ve kilim dokumacılık geçim kaynakları olarak bilinmektedir. Yozgat'ın Neyi Meşhur? İç Anadolu şehirlerinden biri olan Yozgat'ın testi kebabı meşhurdur.
1071 Malazgirt Zaferinden sonra Anadolu fâtihi ve Anadolu'da ilk Türk devletinin kurucusu Kutalmışoğlu Gâzi Süleymân Şah başkumandanlığındaki Selçuklu Oğuz orduları, bütün Anadolu gibi Yozgat bölgesini de fethederek 1077'de kurulan Selçuklu Türk Devletine kattı.
Mustafa Çapanoğlu (d. 1 Ocak 1956, Kayseri) Türk eski futbolcu, teknik direktör.
Bu başarısının verdiği cesaretle Maraş Valiliği'ne de göz dikince hakkında idam fermanı yayınlanmıştır. Ahmet Ağa'nın 1765'de idamından sonra Çapanoğlu Mustafa Bey'in BOZOK Sancağı Mütesellimi oluncaya kadar Çapanoğulları Yozgat ve yöresindeki etkinliklerini yitirmişlerdir.
Yaşar(1974). “Milli Mücadelede Çapanoğlu İsyanı (8-27 Haziran 1920)”, Türk Kültürü Araştırmaları Dergisi, Yıl, VII-VIII-IX-X, Ankara: 1970-1973, s. 83-149. OSMANLI MUTASARRIFI ÇAPANOĞLU MAHMUT CELÂLEDDİN (CELÂL) BEY'İN HÂTIRALARI (2013). Yayına Hazırlayanlar; Prof.
M.Ö. 2000 -1500 yılları arasında kurulan ve merkezi Yozgat sınırları içerisindeki Hattuşaş olan Hitit'lerin hakimiyetinden sonra yöre, M.Ö. 1200'lerde Deniz Hakları istilasının ardından Frig'lerin hakimiyetine girmiştir.
İlk çağlardan beri yerleşim alanı olan Yozgat ilimiz, çeşitli medeniyet ve uygarlıkların kalıntılarını kısmen de olsa günümüze kadar taşımıştır. Bu topraklar tarih boyunca Hitit, Frig, Pers, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklularına vatanlık etmiş olup, onların izlerini taşımıştır.
Yozgat, alan bakımından Türkiye'nin 15. İlidir. İlin; izdüşüm alanı ( km²) 13 597, gerçek alanı ise 14 123 km²'dir. Yozgat İl'inde, İç Anadolu Bölgesi'nin yarı kurak karasal iklimi hakimdir. Deniz etkisine kapalı olduğu için, yazlar sıcak ve kurak; kışlar soğuk ve yağışlı geçer.
Türkiye'de en çok göç veren illerin başında gelen Yozgat'ın il geneli nüfusu 420.000+ olmasına rağmen Yozgat dışında 1 milyon 300 bin (Ankara'da 400 bin, İstanbul'da 150 bin, Kayseri'de 50 bin, İzmir'de 50 bin Yozgatlı ikamet ediyor.), yurtdışında da 250.000 Yozgatlı yaşıyor.
Yozgat'ta dere kenarları gibi sulak alanlarda kendiliğinden yetişen gilaburu meyvesi, başta böbrek hastalıklarının tedavisi olmak üzere şeker ve tansiyon hastalarına şifa dağıtıyor. Yozgat'ın Çandır, Çayıralan ve Boğazlıyan ilçelerinde su kenarlarında kendiliğinden yetişen gilaburu meyvesinin hasadı başladı.
İkamet edilen ile göre nüfus kütüğüne kayıtlı olunan il istatistiklerine göre, Ankara'da en çok Çorumlu, Yozgatlı ve Çankırılı, en az ise Yalovalı, Hakkarili ve Kırklarelili yaşıyor.
1 milyon 185 bin Yozgatlı nerede yaşıyor? 11 bini Kırıkkale'de yaşamaktadır.
Yozgat: Kütüğe kayıtlı nüfus 1 milyon 217 bin, 384 bini Ankara'da. 419 bin nüfusun ise 364 bini Yozgatlı. Ağrı: Kütüğe kayıtlı nüfus 1 milyon 202 bin, 209 bini İstanbul'da. 535 bin nüfusun 489 bini Ağrılı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri