Belge yönetimi açısından bir sınıflandırma yapmak gerekirse, gerek içerik , biçim, kapsam ve hedeflenen kesim, gerekse üretim miktarları göz önüne alınarak kurum ve kuruluşlarda üretilen belgeleri formlar , talimatlar , raporlar ve yazışmalar şeklinde dört temel grup altında incelemek mümkündür.
Dosyalamaya konu olan belgeler nitelikleri bakımından resmi, ticari, gizli ve kıymetli belgeler olarak sınıflandırılabilir. – Resmi belgeler: Resmi kurum ve kuruluşlara gönderilen ya da buralardan gelen belgelerdir.
Genel türleri “yazma eserler”, “belgeler”, “evraklar” Page 8 şeklinde açıklarken özel türleri ise “tutanaklar”, “raporlar”, “yazışmalar” ve “defterler” vb.
Acele ve günlü yazılar: Normal yazılara göre daha kısa sürede işleme konması gereken yazılardır. Yazıların acele ve günlü olması durumunda, ilgili mevzuata göre tarih bölümünün üstünde bunu belirtir ibare yer almalıdır.
Tüm bu tanımlamalar ışığında bir belgenin hukuksal geçerlilik bakımından taşıması gereken özellikler üç ana başlık etrafında toplanabilir: Yazılı Olma, • Hukuki Değer Taşıyan Bir İçeriğe Sahip Olma (Kanıt Oluşturabilme Özelliği), • Düzenleyicisinin Belli Olması (Belgenin Aidiyetinin Saptanabilir Olması).
İlgili 41 soru bulundu
Çok genel anlamıyla, bilgi taşıyan kil tablet, yontu, papirüs, harita, yazma , kitap, dergi , resim ,film , kaset , CD-ROM,DVD ağ aracılığıyla erişilebilen web sayfası, vb. gibi nesneler belge olarak adlandırılmaktadır.
Resmî yazılara uygun sürede cevap verilmemesi durumunda ilgili kurum ve kuruluşlara tekit yazısı yazılır. Madde 25- Sayfa numarası, yazı alanının sağ altına toplam sayfa sayısının kaçıncısı olduğunu gösterecek şekilde verilir (Örnek: 1/9, 2/7, 5/32).
Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.
Kontrollü evrak, çok gizli gizlilik dereceli evrak ve mesajlardır. Kontrollü evrakın her an kimin elinde olduğunu bilmek amacıyla kontrol kartları kullanılır. Gizlilik dereceli evraka yapılacak işlemlerde aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir: Bütün gizlilik dereceleri büyük harflerle yazılır.
Genel olarak raporlar, içeriklerine (fonksiyonlarına), sürelerine ve şekillerine göre üçe ayrılır. raporlar, araştırma raporları, uzman raporları, durum raporları ve öneri raporları olarak sınıflandırabiliriz.
- Sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışan sigortalılar 2 nolu belge türü, - Tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışan diğer sigortalılar ise, 1 nolu belge türü, seçilmek suretiyle Kuruma bildirilecektir.”
e-Belge, dijital dönüşüm kapsamında, Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya geçirilen elektronik belgelerin tümüne verilen genel isimdir. Elektronik belge uygulamaları, mükellefler tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) önceden belirlediği standartlara uygun olarak hazırlanır.
Muhasebenin objektif belge (tarafsızlık ve belgelendirme) kavramı, muhasebe kayıtlarının gerçek durumunu yansıtan ve usulüne uygun olarak düzenlenmiş objektif belgelere dayandırılması ve muhasebe kayıtlarına esas alınacak yöntemlerin seçilmesinde tarafsız ve önyargısız davranılması gereğini ifade eder.
SGK verilecek belge türlerinden biri de 13 No.lu belge türü olup,işsizlik sigortasından muaf olacaklar için seçilecektir.
ARŞİV TÜRLERİ Belli başlı arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, şehir arşivleri, noter arşivleri, dinî arşivler, özel arşivler, hastahane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, iko- nografik arşivler, odyovizüel arşivler ve kurum arşivleridir.
Bono, çek, poliçe gibi kambiyo senetleri, vasiyetname, tahvil gibi belgeler özel belge niteliğinde olmasına rağmen kanunun özel hükmü gereği (TCK md. 210) resmi belge olarak kabul edilmektedir.
Özel belgeler, resmi belgelerden sayılmayan hukuka uygun bütün yazılar özel belgeler olarak tanımlanmaktadır. Özel belgede sahtecilik suçu TCK (207, 208, 210, 212) düzenlenmiştir. Belgede sahtecilik suçunun oluşması için kullanılan belgenin aldatma kabiliyetinin (iğfal kabiliyeti) bulunması gerekir.
Tutanak, belgelenmesi gereken bir duruma dair bilgilerin yer aldığı, tarafların da imzaladığı, resmi belge niteliği taşıyan bir belgedir.
Bir kelime veya cümleyi lafız yahut mânaca pekiştiren sözel öğeler anlamında nahiv ve belâgat terimi. Sözlükte “güçlendirmek, sağlam hale getirmek” anlamındaki ekd kökünden türeyen te'kîd “sağlamlaştırmak, pekiştirmek” demektir. Vekd, tevkîd de aynı mânada kullanılır.
Borçlu kişinin tapuda, bankada veya herhangi başka yerde bulunan mallarının haczedildiğini bildirmek için İcra Müdürlükleri tarafından gerekli yerlere gönderilen ve borçlunun söz konusu yerlerdeki mallarının haciz altına alındığını gösteren yazılı belgeye de müzekkere adı verilir.
Tenkit etmek kısaca açıklamak gerekirse eleştirmek demektir. Birisini tenkit etmek o kişiyi eleştirmek ile aynıdır. Bundan dolayı eleştiri olduğu zaman tenkit sözcüğü hemen akla gelir. Tenkit bir eleştiri yazısı ortaya koymaya yarar.
Belge Yönetimi Dört Aşamada Ele Alınmaktadır. Bunlar; (1) üretim-dolaşım (2) dosyalama-erişim-kullanım (3) depolama-koruma (4) değerlendirme-düzenlemedir.
Gelen Evrak
kişilerden belgeler gelir. Örgüte dışarıdan gelen belgeler; posta, faks, kargo, kurye, e- mail gibi yollarla gelmektedir. görevlendirildiği olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri