Skolastik felsefe/düşünce, Latince kökenli schola (okul) kelimesinden türetilen scholasticus teriminden gelmektedir ve kelime anlamı olarak okul felsefesi demektir.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nde, Rönesans, “XV. yüzyıldan başlayarak İtalya'da ve daha sonra diğer Avrupa ülkelerinde hümanizmin etkisiyle ortaya çıkan, klasik İlk Çağ kültür ve sanatına dayanarak gelişen bilim ve sanat akımıdır” (TDK sözlüğü, 2008: 457) diye tanımlanır.
Spastik kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Spastik kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Spastik kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı spastique şeklindedir.
Spastik nedir? Spastisite, serebral palside en sık görülen hareket bozukluğu tipidir. Bu hareket bozukluğu, serebral palsi ile doğan çocukların yüzde 60'ında görülür. Spastisite-serebral palsi, kol ve bacak kaslarında artan kas kasılması nedeniyle hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğu ile seyreder.
İlgili 24 soru bulundu
Spastisite, sinir sistemi sorunlarından kaynaklanan bir hareket bozukluğudur. Spastisite, kasların normalden fazla gergin, sert veya istemsiz olarak kasılması ile karakterizedir. Bu durum, beynin ve omuriliğin hasar görmesi sonucu ortaya çıkar.
Yeterlilik ilkesi olarak da adlandırabileceğimiz liyakat, verilen görevi başarı ile yapabilme yetisi olarak tanımlanabilir. Göreve kabul edilme ve yükselmelerde “bilgi, görgü ve diplomayı” esas alan bir anlayıştır.
Tekamül Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Olgunlaşma, gelişim.
Bu bağlamda gezmeyi seven insanlar için seyyah kavramı kullanılmaktadır.
Sansasyon, kişileri ya da toplumu etkileyen, sevinç, heyecan, merak, korku ve endişe gibi duyguların açığa çıkmasına sebep olan etkileyici olaylar olarak tanımlanabilir. Sansasyonel olaylar ortaya çıkardığı duygular nedeniyle toplumda sıklıkla takip edilen ve merak uyandıran içeriklerdendir.
(Fr. compliqué < Lat.) Kendisini meydana getiren unsur veya parçaların çokluğu, çeşitliliği ve birbirlerine karşı olan etkileri sebebiyle güç anlaşılır durumda olan, çözülmesi, tahlil edilmesi zor, karmaşık, girift: Tabii komplike ürünler de hazırlıyoruz, ancak yatırımcı basit ve risksiz ürün istiyor (Forbes).
(i). arka plan, zemin; (güz). (san). (fon).; bir kimsenin geçmişteki görgü, muhit ve tahsili.
Peşrev, Türk Müziğinde bir çeşit sözsüz form. İsmi Farsça "ön" manasındaki pîş (پیش) ve "gitmek" manasındaki rev (رو)'den oluşur. Fasılların en başında çalınır.
Keşiş sözcüğünün kökü Arapça ve Farsçaya dayanır. Keşişler Hristiyanlığı içlerinde en yoğun şekliyle yaşamaya gayret eden, bunun için inzivaya çekilip günlerce tanrısal meditasyon yapan, manastırda yaşayıp hayatını Hristiyanlığa göre şekillendiren kişilerdir. Eski dilde manastırlara "keşişhane" denirdi.
Gezgin, günlük yaşamda bulunduğu yerin dışına çıkarak farklı kültürler ve yöreleri keşfeden kişilere denmektedir. Gezgin olanın amacı gezip, görmek, kültürleri ve coğrafyaları tanımaktır. Kendileri gezgin, seyyah ya da gezici olarak da tanımlanabilmektedir.
(Ar. tekāmul “gelişmek, olgunlaşmak”tan mutekāmil) Tekâmül eden, gelişip olgunlaşan, olgunlaşmış, gelişmiş: Millet diye böylesine mütekâmil bir insan toplumuna denir (Mukbil Özyörük).
İptidai kelimesi eski dönemlerde ilkokul olarak kullanılmaktaydı. Geçerliliği günümüzde hala bulunsa dahi gündelik yaşamda ya da yeni yazılı kaynaklarda pek kullanılmamaktadır. Bu cümlede görüldüğü gibi daha çok ilkokul anlamına gelen yapısı üzerinde kullanılmaktadır.
Efrad kelimesi fert kelimesinden türetilmiştir ve fertler, bireyler, şahıslar anlamına gelir. Arapçada fert kelimesi ''ferd'' şeklinde yazıldığı için kelime de ''efrat'' değil ''efrad'' şeklinde yazılmalıdır.
Arapça riyâ (göründüğü gibi olmama, ikiyüzlülük) kavramından Türkçeye geçmiştir. Riya yapan kişiye riyakâr veya mürai denir. Riyakâr bir kimse, din bilgisi varsa münafık, yoksa yobaz olarak adlandırılır. Riyanın zıddı olan İslam dinî kavramı ihlastır (samimiyet).
Riyakâr kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğü anlam karşılığı; “İkiyüzlü” olarak tanımlanmıştır. Riyakâr, Arapça ve Farsça üzerinden Türkçeye yerleşmiş olan bir kelimedir.
"İltimâs" kelimesinden türetilmiştir ve "ayırt etme, özel muamelede bulunma" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla iltimas, kişinin başkalarına özel muamelede bulunma veya ayrıcalık tanıma eylemini ifade eder.
Ahraz kelimesi halk arasında sağır ve dilsiz manasını taşımaktadır. Ahraz kelimesi dilimizde sıfat olarak kullanılmaktadır. Özellikle Anadolu'da yaygın olarak kullanılan ahraz olma durumu dilsiz ve hem dilsiz hem de sağır olma durumuna verilen addır. Genel olarak dilsizler için kullanılan bir kelimedir.
Diskinetik: Beyinde, korteks ile beyin sapı arasındaki hareketin akıcılığı ve kontrolünü düzenleyen sinir hücresi gruplarının zedelenmesinden kaynaklanmaktadır. Bu bölgelerin hasarında istenen hareketler düzgün şekilde yapılamaz. Kişide dönme, bükülme, kasılma şeklinde istemsiz hareketler görülür.
Pasif Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: Bir şeye karşı tepki göstermeyen, etkinliği olmayan.
Karavel ya da Karavela, 15. yüzyılda ortaya çıkan iki ya da üç Latin yelkenine sahip olan yelkenli bir gemi türüdür. Sonraki dönemlerde Latin ve kare yelkenlerin birleşimi ile hareket edenleri de üretilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri