Prostat ameliyatında; kapalı ameliyatlar penisten girilerek yapılıyor. Prostatın iç kısmı, Kabuk kısmına kadar bıçakla soyulur gibi parça parça çıkarılıyor. Lazerde ise prostatın iç dokusu buharlaştırılıyor.
Kapalı prostat ameliyatı nasıl yapılır sorusunun birkaç yöntemli şekilde cevabı mevcuttur; klasik TUR yöntemi, plazma kinetik TUR ve lazer vb. Kapalı ameliyatlar penis yolu ile yapılmaktadırlar. Toplam ameliyat süresi ortalama olarak 1 saattir. Ameliyat ardından odaya çıkarma işlemi ve sonda takımı yapılmaktadır.
Ameliyata bağlı yara iyileşmesi 2-3 hafta gibi bir sürede tamamıyla iyileşse de ameliyat sonrası istenmeyen bazı idrar kaçırma ve sertleşme problemi gibi yan etkiler ömür boyu sürebileceği gibi 6ay veya 1 yıl sonra kısmen düzelebilmektedir.
Prostat büyümesi ameliyatlarında da her cerrahi yöntemde olduğu gibi bazı riskler elbette vardır. Anesteziye bağlı ve cerrahi strese bağlı riskler bir yana bırakılırsa; kanama, enfeksiyon, geçici idrar kaçırma, geçici idrar yapamama gibi çoğunlukla çözülebilen sorunlar gelişebilmektedir.
Prostat ameliyatı yaklaşık 60-70 dakika sürer.
İlgili 40 soru bulundu
Bu operasyon yapıldıktan sonra hastanede en az 2 gün kalınması gerekir.
Özetle, prostat kanseri ameliyatı sonrası normal yaşama dönüş, ameliyatın açık ya da kapalı yöntemle yapılıp yapılmadığına göre değişir. Açık ameliyat yapılan hastalarda sondanın çıkarılması ortalama 21 gün iken robotik cerrahide 5. gün sonda alınabilir. Sondası alınan hasta artık normal hayatına dönebilir.
Prostatın mekanik sıkıştırması sonucu en büyük hasarı mesane ve böbrekler görür. Tıpkı bir su hortumun ucunun tıkanması gibidir, hortumun gerisinde basınç artar, idrar geri tepmeye başlar, bunun sonucunda da mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Bu ameliyatta tüm prostat ve çevreleyen zar dokusu ile bazen sinirlerin de çıkarılması gereken bir işlemdir. Radikal prostatektomi ameliyatı sonrası hemen her hastada bir miktar ya da aşırı derecede sinir hasarı ve penis kas doku kaybı olur. Bu da; ereksiyon kaybına ve cinsel işlev bozukluğuna yol açar.
Prostat büyürken kişinin idrar yollarını da olumsuz olarak etkilemektedir. Ani idrar tıkanması, idrar yolu iltihabı, idrar kesesi bozuklukları ve böbrek yetmezliğine kadar varabilen rahatsızlıklar hastalığın bilinen olumsuz etkilerinden bazılarıdır.
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
HoLEP nedir? (Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu)
Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilen kapalı bir işlemdir. Büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar veren konforlu bir yöntemdir. Günümüzde prostatın cerrahi tedavisinde altın standart tedavi olarak kabul edilmektedir.
Prostat ameliyatı sonrası dönemde mesanenin yıkanması için bol su içilmelidir. Prostat ameliyatı sonrası lifli gıdalar, yumuşak gıdalar ameliyat sonrası dönemde tercih edilmelidir. Prostat ameliyatı sonrasında hastaların sert zeminlere oturmamaları gerekmektedir.
Hasta genel anestezi ile uyutulur ya da belden spinal veya epidural anestezi uygulanır.
Prostat ameliyatı belli başlı riskler taşımaktadır. Özellikle ameliyat sonrası için oluşan bazı riskler her hastada görülmez. Yine de ameliyatı geçiren hastanın genel sağlık durumu ya da ameliyat sonrası oluşan yan etkiler bazı hastalarda geçici ya da kalıcı hasarlara oluşabilmektedir.
Cerrah bu yöntemde karnın alt kısmından kasık kemiğine kadar bir kesi açar. Bu kesiden müdahale edilerek prostat ve etrafındaki dokular çıkartılır. Ancak prostat kapsülü yerinde bırakılır. Sonrasında hastaya sonda takılır ve açılan kesi kapatılarak operasyon sonlandırılır.
Prostatın herhangi bir hastalığı (prostat kanseri, prostat büyümesi, prostatit) cinsel ilişkiye girmek için engel değildir. İyi huylu prostat büyümesi ameliyatlarından sonra da sertleşme (ereksiyon) problemleri çok büyük çoğunlukla yaşanmaz. Özellikle lazer prostat ameliyatı ile bu konuda çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
Belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrarda yanma, ağrı, menide kan, bel ve kalça ağrılarıdır. Prostat kanserinde erken tanı ve tedavi ile hastalar kanserden tamamen kurtulabilirler.
Ameliyatın durumuna ve başarısına göre kasık bölgesindeki sinirlerde hasar oluşup oluşmadığı ve hastanın genel sağlık durumu cinsel yaşam üzerinde etkilidir.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Prostat büyüklüğünün miktarına göre hastaya önerilecek cerrahi tedavinin tipi değişecektir. Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır.
Eğer, ilaç tedavilerine rağmen işeme şikayetleriniz devam ediyorsa; ilaç tedavilerine rağmen tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarınız veya idrardan ciddi kanama şikayetleriniz oluyorsa; veya size idrar yapamadığınız için sonda takılmışsa ameliyat olma zamanınız gelmiş demektir.
ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nden Siobhan Phillips, prostat kanseri tedavisi gören 51 binden fazla kişinin verilerini incelediklerini ifade ederek haftada 3 saat yürüyüşün bu hastalarda tedavi sonrası sık sık görülen yorgunluk, depresyon, fazla kilo ve idrar kaçırma gibi şikayetleri önemli oranda azalttığını ...
Haftada 3 saat tempolu fiziksel aktivite prostat kanserinin ilerlemesini yavaşlatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri