Bu soruya cevaben şunu söyleyebiliriz ki, prostat ameliyatı sonrasında erkeklerin cinsel yaşamı büyük çoğunlukla etkilenmez. Fakat, bu ameliyat öncesinde de cinsel sorunlar yaşayan bireylerin hekim kontrolünden geçmeleri gerekebilir.
Prostat büyümesi ameliyatlarında prostatın hepsi değil, sadece idrar yolunu tıkayan kısmı alınır. Ameliyattan sonra oluşan tek sekel meninin mesaneye kaçmasıdır ki bu da herhangi bir cinsel fonksiyon bozukluğu yaratmaz. Dolayısıyla prostat büyümesinin cinselliği bitirdiğine dair kanı doğru değildir.
Bu ameliyatta tüm prostat ve çevreleyen zar dokusu ile bazen sinirlerin de çıkarılması gereken bir işlemdir. Radikal prostatektomi ameliyatı sonrası hemen her hastada bir miktar ya da aşırı derecede sinir hasarı ve penis kas doku kaybı olur. Bu da; ereksiyon kaybına ve cinsel işlev bozukluğuna yol açar.
Prostatın tamamen çıkarılması durumunda ortalama bir sene içinde hasta yeniden idrar tutma fonksiyonlarını kazanır.
Özet olarak: İyi huylu prostat büyümesi cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açar. Bir çok çalışmada BPH şikayetlerinin fazlalığının cinsel fonksiyon bozukluğu için ciddi bir risk oluşturduğu gösterilmiştir. BPH'a bağlı şikayetler ne kadar fazla ise cinsel fonksiyon bozukluğu da o oranda şiddetlidir.
İlgili 17 soru bulundu
Prostat ameliyat sonrası iyileşme süresi içindeki ilk 6 haftada cinsel birlikteliğin yaşanmaması önerilmektedir. Prostat ameliyatı sonrası cinsel ilişki için ameliyat bölgesinin tamamen iyileşmesinin beklenmesi tavsiye edilmektedir.
1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
Belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrarda yanma, ağrı, menide kan, bel ve kalça ağrılarıdır. Prostat kanserinde erken tanı ve tedavi ile hastalar kanserden tamamen kurtulabilirler.
Ameliyat esnasında olursa prostat yeterli şekilde temizlenmeyebilir. Ameliyat sonrası olursa hasta tekrar ameliyat olmak zorunda kalabilir. Bunun dışında ameliyat sonrası idrar kanallarında darlık gelişmesi nadiren gelişen ama olduğunda hem doktor hemde hasta için can sıkan bir komplikasyondur.
Prostat büyümesi nedeni ile tıkanıklık bulguları oluşan hasta eğer zamanında ameliyat edilmezse böbrek yetmezliği, mesane taşı ve tam tıkanıklık, sonda takılması gerekliliği, ciddi üriner sistem enfeksiyonu, mesane duvarında uzun süren tıkanıklar nedeni ile bozulma ve cepler (divertikül) oluşur.
Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir. Bu besinler vücut sağlığına iyi gelerek sertleşmeye iyi gelen hormonların salgılanmasına katkıda bulunabilir.
Prostat büyürken kişinin idrar yollarını da olumsuz olarak etkilemektedir. Ani idrar tıkanması, idrar yolu iltihabı, idrar kesesi bozuklukları ve böbrek yetmezliğine kadar varabilen rahatsızlıklar hastalığın bilinen olumsuz etkilerinden bazılarıdır.
Ameliyata bağlı yara iyileşmesi 2-3 hafta gibi bir sürede tamamıyla iyileşse de ameliyat sonrası istenmeyen bazı idrar kaçırma ve sertleşme problemi gibi yan etkiler ömür boyu sürebileceği gibi 6ay veya 1 yıl sonra kısmen düzelebilmektedir.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Prostat ameliyatı sonrası dönemde mesanenin yıkanması için bol su içilmelidir. Prostat ameliyatı sonrası lifli gıdalar, yumuşak gıdalar ameliyat sonrası dönemde tercih edilmelidir. Prostat ameliyatı sonrasında hastaların sert zeminlere oturmamaları gerekmektedir.
Öte yandan prostat büyümesi için kullanılan alfa bloker sınıfındaki ilaçlar retrograd ejekülasyona (meninin mesaneye kaçması) neden olarak orgazm sorunu oluşturabilirler. Yine 5 alfa redüktaz etken maddeli ilaçlar ise testosteron seviyesini azaltarak cinsel fonksiyonlarda bozulmaya yol açabilir.
Prostat kanseri ameliyatı sonrası hastanın prostatı tamamen alınır. Böylece artık bir PSA sorunu olmaz.
Prostat kanseri ameliyatından sonra belirli aralıklarla yapılan PSA takibi önemlidir. Ameliyat sonrası PSA yüksekliği, kanserin kaldığını ya da tekrarladığını gösterir. PSA ameliyattan 4 – 6 hafta sonra 0.01 ng/ml'nin altına düşmelidir. 0.01'den yüksek değerler vücutta hala kanser hücrelerinin varlığını gösterir.
Radikal prostatektomi sonrasında PSA yükselmesi olan hastaların hemen hemen yarısında radyoterapi ile etkin tedavi yanıtı alınabilmekte ve PSA değeri düşmektedir.
HoLEP nedir? (Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu)
Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilen kapalı bir işlemdir. Büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar veren konforlu bir yöntemdir. Günümüzde prostatın cerrahi tedavisinde altın standart tedavi olarak kabul edilmektedir.
Ancak prostat şikayetleri ortaya çıktığında bu sorunlarda da artış olur. Yani idrar yapma sorunu ile birlikte ağrılı boşalma, meni miktarında ve sertleşme oranında azalma da ortaya çıkmaktadır.
Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
İnmemiş bir testis de hormon üretebilir, ancak sperm yapma yeteneği bozulur. 1 yaşına ulaşmış erkek bebeklerin yaklaşık% 1'inde kriptorşidizm yani inmemiş testis görülebilmektedir. Bu, yeni doğan erkek bebeklerde görülen en yaygın cinsel organ doğum kusurudur.
Cinsiyet değiştiren bir vajinal sonra yaklaşık olarak üç ay sonra cinsel ilişkiye girebilirler. üç ay kadar bu hastaların bol kullanmaları gerekir. deri grefti olanlarda altı ay mutlak surette mor dediğimiz protez kullanmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri