Aktif dinleme teknikleri arasında göz teması kurmak, beden dilini doğru kullanmak, ara sıra başı sallayarak anladığımızı belirtmek ve konuşmacının söylediklerini kendi sözcüklerimizle tekrar etmek bulunur. Bu teknikler, karşı tarafın mesajının bizim için önemli olduğunu gösterir ve iletişim akışını güçlendirir.
Aktif dinleme pratiği yapmak için dikkat etme, soru sorma, özetleme ve netleştirme ve geri bildirim sağlama gibi çeşitli teknikler kullanılabilir. Dinleyici, konuşmacının mesajını tam olarak anlamak için sözlü ve sözsüz ipuçlarına çok dikkat etmelidir.
İlgili 45 soru bulundu
Seviye 4 / Daha fazlası için sormak: Bu seviyede, dinleyen kişi karşı tarafı daha iyi anlamak için sorular sorar ve daha fazlasını anlatması için onu teşvik eder.
Bireyin beğenilerinin şekillendirdiği ve bu niteliğiyle subjektif bir nitelik arz eden takdir edici dinleme -appreciative listening- mesajdaki görsel ve işitsel öğeleri değerlendirerek gerçekleştirilen dinlemedir.
Bu basit taktikler ile etkin dinleme becerimizi geliştirebiliriz. 1- İlk kural; Susmayı bilin! Aynı anda hem dinleyip hem de konuşmak zordur. 2- Karşınızdaki kişiyi rahatsız etmeyin.
İlk olarak, dinleme sürecine tam olarak odaklanarak empati kurmak esastır. Empati kurarak, karşıdaki kişiyi anlama çabası göstermek ve onun duygu ve düşüncelerine saygı göstermek, aktif dinleme becerisini geliştirmenin ilk adımıdır.
Etkin dinleme, kişinin karşısındakini iletişim esnasında aktif bir şekilde dinlemesine denmektedir. Etkin dinleme sadece sessiz bir şekilde dinlemek değil, doğru bir şekilde dinleyip anlama becerisidir.
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir.
Bunlar; dinleyici, sözlü metin ve ortam olmaktadır.
*Dinlerken ve konuşurken karşısındakinin yüzüne bakmanın önemi kavratıldı. *Sohbete katılmak ve konuşmak için sırasını beklemek gerektiği kavratıldı. *Duygu ve düşüncelerini uygun yollarla ifade edilmesinin önemli olduğu öğretildi. *Konuşanı dinlemek ve sıra kendisine geldiğinde uygun biçimde konuşma kuralları verildi.
Dinleme Süreci
Dinleme sürecinin aşamaları alma, yorumlama, hatırlama, değerlendirme ve cevap vermedir.
Eleştirel bir dinleyen, dikkatli bir şekilde konuşmaları dinleyip, objektif olarak değerlendirebilen, konuşmacıya görsel davranışlarıyla yardımcı olan kişilerdir. 9. Pasif dinleme: Dinleyenin, mesajı anlamaya çalışmadan, herhangi bir tepki vermeden dinleme durumudur. Konuşan aktif, dinleyici pasiftir.
İyi bir dinleyici olmak başkalarıyla daha çok bağlantı, daha güçlü ve derin ilişkiyi doğurur. Bunun temelinde herkesin gerçekten dinleyen birine olan ihtiyacı yatar. Dinlemek, aynı zamanda bilgi sahibi olmayı da arttırır.
Empatik Dinleme Nedir? Empatik dinleme, konuşma sırasında diğerlerinin söylediklerine karşı dikkatli ve duyarlı olma pratiğidir.
Dinleme türlerinden biri olan aktif dinleme; dinleyicinin konuşmacıyla etkileşime girerek dinleme faaliyetini yerinde getirmesi olarak tanımlanabilir. Aktif dinleme, bilerek dinlemektir ve başka biri sizinle konuşurken tamamen kişinin söyledikleriyle meşgul olmaktır.
Empatik dinleme, bir konuşma esnasında karşı tarafın ifadelerine özenle ve duyarlılıkla yaklaşma pratiğidir. Bu tür bir dinleme, diğer kişiyle duygusal bir bağ kurmayı ve kendi deneyimleriniz ile onların deneyimleri arasında benzerlikler bulmayı içerir, böylece daha samimi bir yanıt vermenizi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri