Prostat kanseri ameliyatı sonrası hastanın prostatı tamamen alınır. Böylece artık bir PSA sorunu olmaz. Gelecekte prostat büyümesi gibi prostata bağlı başka bir hastalık geçirmez.
Prostat kanseri ameliyatında prostat kapsülü ve meni yolları ile beraber tümüyle çıkarılır. Daha sonra mesane ve penis içerisine ilerleyen üretra denilen idrar kanalı birbirine anastomoz (birleştirme) yapılarak işlem sonlandırılır.
Prostatın tamamen çıkarılması durumunda ortalama bir sene içinde hasta yeniden idrar tutma fonksiyonlarını kazanır.
Belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrarda yanma, ağrı, menide kan, bel ve kalça ağrılarıdır. Prostat kanserinde erken tanı ve tedavi ile hastalar kanserden tamamen kurtulabilirler.
Radikal prostatektomi açık veya laparoskopik cerrahi ile yapılabilir. Açık cerrahide, cerrah prostata doğrudan ulaşmak için karın duvarına veya perine bölgesine cerrahi kesi yapar. Prostat ve seminal veziküller çıkarılır, mesane ve üretra (idrar kanalı) biraraya getirilir (Şekil 1).
İlgili 34 soru bulundu
Sistektomi, mesaneyi çıkarmak için yapılan bir ameliyattır. Erkeklerde mesanenin tamamının çıkarılması (radikal sistektomi) tipik olarak prostatın ve seminal veziküllerin çıkarılmasını içerir. Kadınlarda radikal sistektomi ayrıca rahim, yumurtalıklar ve vajinanın bir kısmının alınmasını içerir.
Prostat kanseri ameliyatından sonra belirli aralıklarla yapılan PSA takibi önemlidir. Ameliyat sonrası PSA yüksekliği, kanserin kaldığını ya da tekrarladığını gösterir. PSA ameliyattan 4 – 6 hafta sonra 0.01 ng/ml'nin altına düşmelidir. 0.01'den yüksek değerler vücutta hala kanser hücrelerinin varlığını gösterir.
Prostat ameliyatından sonra bu tür sorunlar ortadan kalktığı için cinsel fonksiyonları normale döner, hastalarımızın ameliyattan sonra cinsel hayatlarında bir kayıp söz konusu olmaz. .
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
HoLEP ameliyatından sonra prostatın tekrar büyümesi çok nadirdir. Aslında iyi yapılmış prostat ameliyatlarında prostat dokusunun tekrar büyümesiyle az karşılaşmaktayız.
Bu ameliyatta tüm prostat ve çevreleyen zar dokusu ile bazen sinirlerin de çıkarılması gereken bir işlemdir. Radikal prostatektomi ameliyatı sonrası hemen her hastada bir miktar ya da aşırı derecede sinir hasarı ve penis kas doku kaybı olur. Bu da; ereksiyon kaybına ve cinsel işlev bozukluğuna yol açar.
Sonda, genellikle ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde çıkartılır.
Radikal prostatektomi sonrasında PSA yükselmesi olan hastaların hemen hemen yarısında radyoterapi ile etkin tedavi yanıtı alınabilmekte ve PSA değeri düşmektedir.
Ameliyat esnasında olursa prostat yeterli şekilde temizlenmeyebilir. Ameliyat sonrası olursa hasta tekrar ameliyat olmak zorunda kalabilir. Bunun dışında ameliyat sonrası idrar kanallarında darlık gelişmesi nadiren gelişen ama olduğunda hem doktor hemde hasta için can sıkan bir komplikasyondur.
Prostat ameliyat sonrası iyileşme süresi içindeki ilk 6 haftada cinsel birlikteliğin yaşanmaması önerilmektedir.
Prostat ameliyatı sonrası dönemde mesanenin yıkanması için bol su içilmelidir. Prostat ameliyatı sonrası lifli gıdalar, yumuşak gıdalar ameliyat sonrası dönemde tercih edilmelidir. Prostat ameliyatı sonrasında hastaların sert zeminlere oturmamaları gerekmektedir.
Ameliyata bağlı yara iyileşmesi 2-3 hafta gibi bir sürede tamamıyla iyileşse de ameliyat sonrası istenmeyen bazı idrar kaçırma ve sertleşme problemi gibi yan etkiler ömür boyu sürebileceği gibi 6ay veya 1 yıl sonra kısmen düzelebilmektedir.
ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nden Siobhan Phillips, prostat kanseri tedavisi gören 51 binden fazla kişinin verilerini incelediklerini ifade ederek haftada 3 saat yürüyüşün bu hastalarda tedavi sonrası sık sık görülen yorgunluk, depresyon, fazla kilo ve idrar kaçırma gibi şikayetleri önemli oranda azalttığını ...
Prostat büyümesi ameliyatlarında da her cerrahi yöntemde olduğu gibi bazı riskler elbette vardır. Anesteziye bağlı ve cerrahi strese bağlı riskler bir yana bırakılırsa; kanama, enfeksiyon, geçici idrar kaçırma, geçici idrar yapamama gibi çoğunlukla çözülebilen sorunlar gelişebilmektedir.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
HoLEP nedir? (Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu)
Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilen kapalı bir işlemdir. Büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar veren konforlu bir yöntemdir. Günümüzde prostatın cerrahi tedavisinde altın standart tedavi olarak kabul edilmektedir.
Prostatın mekanik sıkıştırması sonucu en büyük hasarı mesane ve böbrekler görür. Tıpkı bir su hortumun ucunun tıkanması gibidir, hortumun gerisinde basınç artar, idrar geri tepmeye başlar, bunun sonucunda da mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
PSA seviyesi 4 ile 10 arasında olan erkeklerin prostat kanseri geliştirme riski yaklaşık 4'te 1'dir. PSA 10'dan fazlaysa prostat kanseri olma riski % 50'nin üzerindedir.
Hasta özellikleri ve toplam sağkalım
Biyokimyasal nükse kadar geçen süre ortalama 3.5±3.0 yıl (ortanca 2 yıl) biyokimyasal nüks sonrası ortala- ma takip süresi 7.3±3.9 yıldı (ortanca 7 yıl). Bu süre içinde 379 hasta- nın 76'sı (%20) prostat kanserinden kaybedildi.
PSA' nın ameliyattan sonra 0,1 üzerinde bir değerde olmaması gerekir. Bu değerin üzerinde ise hastalık nüksü manasına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri