Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.
Özellikle E vitamini, çinko ve selenyum içeren gıdalar prostata iyi gelir. Beslenme dışında düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı düzeyde vücut ağırlığına sahip olma gibi faktörler de prostat kanserinden korunmada fayda sağlayabilir.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
İlgili 31 soru bulundu
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.
Elma sirkesi genelde günümüzde kilo kontrolü için kullanılmaktadır. Prostat tedavisine faydası ise, prostat bezlerini küçültmeye ve sıkılaştırmaya yardım eder. Günde bir bardak ılık suya 1 çorba kaşığı elma sirkesi eklenerek hazırlanır.
Prostat sağlığının korunması için beslenme oldukça önemlidir. Yüksek yağlı gıdalar, kafein, alkol ve sigara prostatta çeşitli hastalıklar oluşumuna yol açabilmektedir. Sebze ve meyveden zengin bir beslenme düzeni, bol su ve yeşil çay tüketimi ise bu organın sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Prostat büyümesi bulunan ya da çeşitli prostat sorunları yaşayan hastaların bu besinleri tüketmesi önemlidir. Fakat bir yandan da prostat hastalıklarını olumsuz etkileyebilecek olan kırmızı ve tuz gibi besin ürünlerinden uzak durulmalıdır. Ayrıca kafein, alkol ve süt tüketimi de prostat hastalıklarını olumsuz etkiler.
Prostat hastalıkları konusunda çörek otu yağının etkisi, bilimsel çalışmalarla tam olarak kanıtlanmamıştır. Bununla birlikte, genel sağlık üzerindeki yararları göz önüne alındığında, prostat sağlığını destekleyici bir rol oynayabileceği düşünülebilir.
Kabak çekirdeği yağının (14 mg / kg) 30 gün boyunca günlük uygulaması testosteronun indüklediği sıçan hayvan modeli olan BPH'de prostat büyümesini inhibe etmiştir. Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) evre I ve II için alternatif bir tedavi olarak kabak çekirdeğinin kullanılması komisyon E tarafından tavsiye edilmiştir.
BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral prostat rezeksiyonu). Bu işlemde, üretradan (idrar kanalı) ince bir boruyla girilerek prostata ulaşılır ve kanalı daraltan prostatın orta kısmı tıraşlanarak dışarı alınır. TURP ameliyatını takiben hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilir.
Prostat iltihabında özellikle kasıklara, bacaklara, sırta yayılabilen ağrılar görülüyor. Yani bel ağrısından ziyade pelvik bölgede ağrı görüyoruz.
Elma Sirkesinin Prostat Sağlığına Faydaları
Bununla beraber, elma sirkesi düzenli olarak tüketildiğinde genel olarak vücut sağlığına da faydalar sağlıyor.
Bu beslenme şekli bir yaşam alışkanlığına dönüştürüldüğünde, prostat bağlı hastalıklar ortaya çıksa dahi, tedavi sürecini ciddi oranda kısaltabiliyor. Uzmanların erkeklere mutlaka tüketmesini önerdiği yiyecekler E vitamini, selenyum ve çinko bakımından zengin gıdalar oluyor.
Güçlü antioksidanlar olan polifenol içermesi sebebiyle ceviz tüketmek özellikle meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri riskini azaltabilir.
Çörek otunun içindeki iltihap önleyici madde eklem iltihabı için yararlıdır. •Prostat ve meme kanserini yavaşlatıcı etkinliği bulunur. Karaciğeri koruyucu özelliği çörekotu faydaları içindedir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırma karaciğer kanserine karşı koruyabileceğini göstermiştir.
Acılı ve baharatlı besinlere dikkat!
Prostat hastalıklarını artıran ve hastaların şikayetlerini tetikleyen ikinci önemli neden de beslenme alışkanlıklarıdır. Prostatta geçici olarak oluşturduğu ödem nedeniyle; acılı, turşulu, baharatlı ve mayalı yiyecek ile içecekler prostat ile ilgili sıkıntıları artırmaktadır.
Sebzelerin içeriğinde bulunan antioksidanlar prostat sağlığını koruyarak, prostat büyümesi sonrası oluşabilecek iltihabın önüne geçer. Günde en az 4 porsiyon çiğ ya da az haşlanmış sebze yemeye özen gösterin. Sebze tüketiminde mutlaka, mevsim sebzelerini tercih edin.
Hastalığın en bilinen belirtileri arasında, idrar yapmada güçlük, sık sık ve az miktarda idrar çıkışı, idrar yollarında enfeksiyon gibi semptomlar görülür. Hastalığa bağlı şikâyetler, 80'li yaşlardan sonra daha da artarak devam eder.
İyi huylu prostat büyümesinin başlıca belirtileri:
Boşaltım belirtileri: İdrara başlarken bekleme, ıkınma, zorlanma, kesik kesik idrar yapma, İdrar sonrası belirtiler: İdrarını tam boşaltamama, mesanede idrar kalma hissi, idrarı yaptıktan sonra damlama olması.
Bazen belirgin herhangi bir şikayet olmaksızın parmakla prostat muayenesi ile veya PSA (Prostat Spesifik Antijen) testi, idrar analizi, radyolojik görüntülemeler (ultrasonografi, multiparametrik prostat MR), prostat biyopsisi (MR/US Füzyon Prostat Biyopsi) yoluyla hastalık tanısı konabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri