Prostat kanseri belirtileri arasında, idrar yapmada zorlanma, idrar akım hızında zayıflama, menide kan görülmesi, idrarda kan görülmesi, boşalma sırasında ağrı, kasık bölgesinde ağrı, bel ağrısı, kemik ağrıları ve sertleşme bozukluğu bulunur.
Prostat kanseri sıklıkla kemiğe metastaz yapması sebebiyle (sıçrayabildiğinden) bel, kalça veya bacakta şiddetli ağrılara neden olabilir. Prostat bezinin mesanenin hemen altında yerleşmesi sebebiyle en sık olarak ortaya çıkan belirtiler üriner sisteme ait problemlerdir.
Sadece erkeklerde görülen ve yaygın bir kanser türü olan prostat kanseri, yaygın olarak sık sık idrara çıkma, idrar akışında azalma, idrarda zorlanma, ağrı ve yanma hissi gibi belirtiler verir. Altında yatan ve en sık görülen nedeni yaşlılık olan prostat kanseri genellikle 50 yaş üstü erkeklerde görülür.
Prostat iltihabı bel ağrısı yapar mı? Prostat iltihabında özellikle kasıklara, bacaklara, sırta yayılabilen ağrılar görülüyor. Yani bel ağrısından ziyade pelvik bölgede ağrı görüyoruz.
Özelliklere kemiklere yayılmış kanserde sırt, bel, kalça, bacak ağrıları olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Kanserin yayılması (metastaz).
Kemiklere yayılan prostat kanseri ağrıya ve kemiklerde kırılmaya neden olabilir. Prostat kanseri vücudun diğer bölgelerine yayıldıktan sonra yine de tedaviye yanıt verebilir ve kontrol altına alınabilir, ancak tamamen tedavi edilmesi olası değildir.
Prostat kanserini erken yakalamak için ilk yapılan test Total PSA değerinin belirlenmesidir. Normal değerlerin daha üstünde ölçüldüğü durumlarda (total PSA: 4-10 ng/ml arasında olduğunda) kanda proteinlere bağlı olmayan serbest PSA düzeyine ve serbest PSA'nın total PSA'ya oranına bakılır.
4 ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. 4-10 ng/ml arasındaki değerler şüpheli sınır değerler olarak kabul edilmektedir. 10 ng/ml üzerinde elde edilen PSA değeri ise yüksek olarak değerlendirilmektedir. PSA testi sonucu ne kadar yüksekse, prostat kanseri riski de o derecede yüksektir.
PSA testi, öncelikle prostat kanserinin taranması için kullanılan bir kan testidir. Bu test, prostat spesifik antijenin (PSA) kanınızdaki miktarını ölçer. PSA, erkeklerde mesanenin hemen altındaki küçük bir bez olan prostattaki hem kanserli hem de kanserli olmayan hücreler tarafından üretilen bir proteindir.
İyi huylu prostat büyümesi varsa muayenede prostat boyutları simetrik olarak büyür, prostatta ağrı ve sertlik yoktur. Muayenede elastik kıvamda bir prostat dokusu tespit edilir. Eğer prostat kanseri varsa muayenede sert ve ağrılı bir kitle ele gelir (nodül). Kitlenin boyuutu ve sayısı değişik olabilir.
Prostat kanseri tedavi ile tamamen yok edebilir ve bazı hastalarda olduğu gibi kısmen geriletilebilir. Tedaviyi tamamlamak sizi kısmen rahatlatabilir, ancak hastalığın tekrar nüks etme olasılığı için endişe duymak normaldir, bu duygu hep var olmaya devam edecektir.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Prostat büyümesinin tanısı kan ve idrar tahlilleri ile ultrasonografi, idrar akım testi gibi hastayı herhangi bir şekilde rahatsız etmeyecek tetkik ve tahliller ile konulmaktadır. Kişide tespit edilen büyümenin derecesi ve hastada yarattığı şikayetlere göre tedavi planı uygulanmaktadır.
Bu kanser, prostat bezinin hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ve çoğalması sonucu ortaya çıkar ve en sık görülen kanser türlerinden biridir. Genellikle yavaş ilerler, ancak bazı durumlarda daha hızlı yayılabilir.
Fakat tedavi edilmezse zamanla büyüyerek idrar kanalına baskı yaratabilir. Böyle hastalarda idrar yapmayla ilgili bazı şikayetler meydana gelir. Tanı ve tedavide geç kalınmış bazı hastalarda kanserli dokular prostat içinde sınırlı kalmayıp etraf dokulara yayılım gösterebilir.
Makattan ince bir cihaz aracılığıyla yapılan transrektal ultrasonografi prostat bezinin incelenmesinin çok daha başarılıdır. Bu sayede prostat bezine yakından bakılarak prostatın doku detayları ve şüpheli kitleler değerlendirilebilmektedir.
Tek başına PSA düzeyinin yüksekliği ile prostat kanseri tanısı konulamaz. PSA yüksekliği yalnızca prostat kanseri riskini gösterir. Prostat kanserinin kesin tanısı biyopsi ile konur.
New Orleans'ta gerçekleştirilen 2022 Amerika Üroloji Kongresi'nde sunulan bir çalışmanın sonuçlarına göre; idrardan yapılan bir test ile prostat kanseri teşhisi koymak mümkün.
Prostat kanseri geliştiğinde, PSA seviyesi genellikle 4'ün üzerine çıkar. Yine de, 4'ün altındaki bir değer, kanser olmadığının bir garantisi değildir. PSA düzeyi 4 ile 10 arasında olan erkeklerin prostat kanseri olma olasılığı yaklaşık 4'te 1'dir.
Genel olarak 40 yaşındaki bir kişide PSA değeri bir olmalıdır. 50-55 yarısı arasındaki bir kişide ise PSA değeri 2 kabul edilebilmektedir. 60'lı yaşlarda ise 4 olurken, 70'li yaşlarda 6 normal sınır olarak kabul edilmektedir.
PSA seviyesi 4 ile 10 arasında olan erkeklerin prostat kanseri geliştirme riski yaklaşık 4'te 1'dir. PSA 10'dan fazlaysa prostat kanseri olma riski % 50'nin üzerindedir.
Tüm erkeklerin yaşam boyu prostat kanserine yakalanma olasılığı yaklaşık %10-12 olarak bildirilmektedir ve prostat kanseri erkeklerde ikinci en sık görülen kanser türüdür. Ancak erken tanı ile prostat kanserinden tamamen kurtulma ihtimali (kür şansı) diğer birçok kanserden daha yüksektir.
Prostatın iyi huylu büyümesinde kullanılan Proscar (içeriği Finasterid) ve Avodart (Dutasterid) gibi 5-alfa reduktaz inhibitörü grubu ilaçlar PSA düzeylerinin düşürebilmektedirler.
En güncel verilere göre, prostat kanserinin tüm evreleri dahil edildiğinde: 5 yıllık bağıl sağ kalım oranı neredeyse %100'dür. 10 yıllık bağıl sağ kalım oranı %98'dir. 15 yıllık bağıl sağ kalım oranı %95'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri