Özellikle 40ml'den büyük prostatı olan hastalar için prostatı küçültmeye yarayan ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar erkeklik hormonu üzerinden etki gösterir ve 6 aydan uzun süre kullanımda prostat hacminde %30'a varan bir küçülme sağlayabilir. İlaç tedavisinden fayda görmeyen hastalarımıza ameliyat söz konusu olmaktadır.
Prostatın idrar kanalına bası yaparak daraltan büyüyen kısımları tıraşlanarak küçük parçalar şeklinde kesilir ve dışarı alınır. Prostat büyümesinde kullanılan başka ameliyat yöntemleri de vardır. Açık prostat ameliyatı, eskiden daha sık uygulanan bir yöntemdi.
Alfa bloker ilaçlar, prostatın çevresindeki kasları gevşeterek idrar akışını kolaylaştırabilir. Bu ilaçlar, semptomları hızla hafifletmek için kullanılır. 5-alfa Redüktaz İnhibitörleri, prostatın büyümesine neden olan hormonların üretimini azaltarak prostatın boyutunu küçültebilirler.
Tedavisi bir süre sonra yetersiz olmakta ama hastanın yakınmaları kendiliğinden belirgin şekilde azalmaktadır. Sadece yılda birkaç kez olan alevlenmeler ile devam etmektedir. En sık görülen çeşit olsa da herhangi bir mikrop saptanamayan nedeni tam olarak bilenemeyen prostat iltihabıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Prostat kanserinde erken tanı ve tedavi ile hastalar kanserden tamamen kurtulabilirler. Gecikmiş hastalar ise uzun süreli tedavi ile yıllarca normal hayatlarını yaşayabilirler.
Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır. Ancak hastadan hastaya göre değişen faktörler farklı tedavi seçeneklerinin yapılmasını gerektirebilir.
Yaş ilerledikçe prostat büyür ve idrar kaçırma, gece idrara çıkma, sık sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı ve yanma gibi şikâyetlere neden olur. Prostatı büyüyen yaklaşık 80 gram ve üstü olması durumunda hastaya ameliyatsız prostat tedavisi uygulanır.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Prostat büyümesinde ilaç tedavisi, hastaların şikayetlerini azaltmaya yönelik uygulanır. İlaç tedavisi olarak en sık kullanılan ve prostatın neden olduğu tıkanmayı en hızlı şekilde rahatlatan “alfa bloker” adı verilen ilaçlardır. Son yıllarda bu ilaçların yan etki profili oldukça düşük tipleri bulunmaktadır.
Prostat sağlığının korunması için beslenme oldukça önemlidir. Yüksek yağlı gıdalar, kafein, alkol ve sigara prostatta çeşitli hastalıklar oluşumuna yol açabilmektedir. Sebze ve meyveden zengin bir beslenme düzeni, bol su ve yeşil çay tüketimi ise bu organın sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi şişmiş prostat bezlerini küçültmeye ve sıkılaştırmaya hizmet eder. İdrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların önüne geçmeyi sağlar. Ayrıca kilo vermeyi de hızlandırır.
Kabak çekirdeği yağının (14 mg / kg) 30 gün boyunca günlük uygulaması testosteronun indüklediği sıçan hayvan modeli olan BPH'de prostat büyümesini inhibe etmiştir. Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) evre I ve II için alternatif bir tedavi olarak kabak çekirdeğinin kullanılması komisyon E tarafından tavsiye edilmiştir.
Prostat büyümesi bulunan ya da çeşitli prostat sorunları yaşayan hastaların bu besinleri tüketmesi önemlidir. Fakat bir yandan da prostat hastalıklarını olumsuz etkileyebilecek olan kırmızı ve tuz gibi besin ürünlerinden uzak durulmalıdır. Ayrıca kafein, alkol ve süt tüketimi de prostat hastalıklarını olumsuz etkiler.
Prostatın büyümesi önlenebilir mi? Prostatın büyümesi önlemek mümkün değilse de hayat tarzı değişikliği ve erken teşhis ile ilaç tedavisi kullanılarak belirtiler tedavi edilebilir.
İyi huylu prostat büyümesinin başlıca belirtileri:
Boşaltım belirtileri: İdrara başlarken bekleme, ıkınma, zorlanma, kesik kesik idrar yapma, İdrar sonrası belirtiler: İdrarını tam boşaltamama, mesanede idrar kalma hissi, idrarı yaptıktan sonra damlama olması.
Bu ilaçlar üriner retansiyon riskini ve cerrahi müdahale gereksinimini azaltabilir. Belirtileri düzeltmesi çok uzun zaman alacağı için, 5ARI, 1 yıldan uzun süren tedavilerde önerilir. 2 tür 5ARI bulunur ve hepsi de benzer sonuçlar verir: Dutasterid. Finasterid.
Prostat büyüklüğü kaç gram olmalı? Normal bir prostatın çapı yaklaşık olarak 4 cm, ağırlığı ise 25-30 gr kadardır. Büyüyen prostatın doğal olarak ağırlığı artar ve 60, 80, 100 grama kadar ulaşabilir.
Prostatın büyümesi için iki temel sebep; yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan bir takım biyolojik değişikliklerin ve erkeklik hormonlarının prostat üzerindeki uyarıcı etkisidir. Ailesel yatkınlık gibi başka sebepler de sayılabilir.
Prostat bezi erişkin bir insanda yaklaşık 15-25gr büyüklüğündedir. Her organda olduğu gibi boyutları kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Aslında gram olarak ifade edilse de ultrasonla veya MR ile prostat boyutları ölçülerek ağırlığı değil hacmi hesaplanmaktadır.
Prostatın mekanik sıkıştırması sonucu en büyük hasarı mesane ve böbrekler görür. Tıpkı bir su hortumun ucunun tıkanması gibidir, hortumun gerisinde basınç artar, idrar geri tepmeye başlar, bunun sonucunda da mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Erken evre prostat kanserinde tercih edilen ameliyat, laparoskopitir. Yine erken evrede prostat ışın tedavisi (radyoterapi) de uygun hastalarda önemli bir tedavi seçeneğidir. Laparoskopik cerrahi, hastaya konforlu bir ameliyat süreci sağlar ve kanser kontrolü açısından da yüksek başarı oranlarına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri