Sorusunun cevabı ve iskan belgesi nereden alınır? Sorusunun cevabı ise; müteahhidin ya da yetki verdiği kişinin dilekçe ile ilgili bölgenin belediye imar müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu başvuru için tek bir ön şart vardır, o da binanın onaylanmış projeye uygun bir biçimde tamamlanmış olmasıdır.
İskan raporu almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyeye başvurmalıdır. Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek saptar.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
İskan: Ruhsatı inşaatın bitmesi sonrasında binanın kanun ve yönetmeliklerde belirlenen standartlara uygun olduğunu teyit eden yapı kullanım izni belgesidir. Bu belge Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimi tarafından düzenlenir.
Belediyece yapı ruhsatı çıkarılır, İnşa edilecek yapı tamamlanır, Yapı tamamlandıktan sonra gerekli belgelerle birlikte belediyeye başvurulur ve inşası biten binanın yapı ruhsatına, projeye, eklerine uygun olarak yapıldığının tespiti ve bu doğrultuda yapı kullanım izin belgesi verilmesi talep edilir.
İlgili 31 soru bulundu
Sorusunun cevabı ve iskan belgesi nereden alınır? Sorusunun cevabı ise; müteahhidin ya da yetki verdiği kişinin dilekçe ile ilgili bölgenin belediye imar müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu başvuru için tek bir ön şart vardır, o da binanın onaylanmış projeye uygun bir biçimde tamamlanmış olmasıdır.
İskansız evde oturmak suç değildir. Fakat bazı yaptırımları söz konusu olabiliyor. Eğer izinsiz bir projeden ev alacaksanız dikkate almanız gereken en büyük risk can ve mal kaybı tehlikesidir. İskanı olmayan binalarda şantiye elektriği kullanılıyor.
Yapı kayıt belgeleri bina ve arsanın metrekareleri ile belediyelerin belirlediği rayiç bedeller üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, vatandaş daire başına ortalama 2 bin 880 TL ödeyerek iskânına kavuşabilecek.
Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
İskan belgesi, yani yapı kullanma izin belgesi alabilmek için yapı tamamlandıktan sonra inşaat sahibinin veya yetkilisinin ilgili belediyeye bir dilekçeyle başvuru yapması gerekir. Bunun üzerine belediyenin ilgili birimi tarafından gerekli kontroller sağlanır.
İskan ruhsatı için başvuru yapılmasının arından 30 günlük süre geçmişse yapının tamamının ya da biten kısmının kullanılmasına izin verilmiş sayılır. Ülkemizde gayrimenkullerin bir çoğunun iskan izni bulunmamaktadır. Bu durum, özellikle kanuni prosedürlere uyulmamış olmasından kaynaklanır.
Yapı kullanma “İSKAN “ izni için müracaat eden kişi (yapı sahibi) “yapı müteahhidi” değilse, müteahhidin vergi ve sigorta borcu bulunsa bile izin talebinin gereği yerine getirilmelidir.
Teklif olduğu gibi yasalaşırsa iskansız konutlara abonelik hakkı gelecek. Oturulmaya başlanan ancak imar aykırılıkları nedeniyle iskanı olmayan konutlar elektrik ve su aboneliği alabilecek. Bu faturaların düşmesi anlamına geliyor.
İşyeri ruhsatı başvurularında faaliyetin yürütüleceği yapının iskan/yapı kullanma izin belgesi ruhsatının sunulması gereklidir. (Yönetmelik madde 5) Hatta Türk Ceza Kanununun 184/3. maddesinde iskanı bulunmayan bir yapı için işyeri ruhsatı verilmesi durumunda ruhsat düzenleyene ceza verileceği düzenlenmiştir.
İskan belgesini alabilmek için sadece müteahhitte olan belgelerin ilgili idarelere verilmesi gerekiyor. Ayrıca iskan, daireler için ayrı ayrı değil, bütün bina için alınıyor. İskanı olmayan bir evi satın almanız durumunda, bina inşaatını yürüten yetkili kişi ile koordine bir biçimde bu iznin alınışını izleyebilirsiniz.
Bir yapı için henüz iskan belgesi alınmamış ise, resmi kayıtlarda bu yapı inşaat olarak gözükür. Henüz iskan belgesi olmadığı için, binaya elektrik ve su gibi mesken abonelikleri alınamaz, ancak şantiye abonelikleri alınabilir. Bu durum, konut sahiplerinin faturasına ek maliyetlerin yansımasına sebebiyet verir.
İskan sorgulama için bulunduğunuz il veya ilçedeki belediyenin imar müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Eğer tapu sahibi iseniz aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz; e-Devlet sistemine giriş yapın. İskan sorgulama yapacağınız yapının tapusu, kimin adına ise onun sisteminden bakılır.
İSKANIN KAT MÜLKİYETİNE GEÇİŞE ETKİSİ
Bina veya yapının proje ve eklerine uygun yapılmadığı zaman, iskan ruhsatı alamaz, iskan ruhsatı olmayan yerde kat mülkiyetine dönüştürülemez.
İskanı olmayan bina satın almak ya da satmak birçok riski de beraberinde getiriyor. Bu binalarda kat mülkiyeti alamadığınız gibi, elektrik su gibi hizmetlerden de yararlanamıyorsunuz. Ayrıca iskan belgesi kaçak yapı ya da imara uygun olmayan yapı olması nedeniyle de verilmemiş olabiliyor.
Yapı kullanma izni düzenlenmesi için ancak yapının tamamı için başvuru yapılması gerekmektedir. Bu nedenlerle kısmi kullanma izni başvurularına, İmar Kanununun 28 inci maddesinin onuncu fıkrası kapsamında uygulama yapılması mümkün değildir.
Afet Yönetiminde Geçici İskan Alanı Çalışmaları
Afet sonrasında evleri yıkılmıĢ veya ağır hasar görmüĢ, kullanılamayacak durumda olan afetzedelerin barındırılması amacıyla kullanılan geçici iskan alanları bu özelliğiyle afet yönetimi ve planlaması çalıĢmalarında yer almaktadır.
İskan belgesi almak için gerekli olan harç bedeli, bina sahibi tarafından ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri