Çünkü büyüyen etli kısım idrar çıkışını engeller. İşte bu prostat büyümesi yani halk arasında sık bilinen prostat sorunudur. Prostat kanseri ise kabuk kısmından gelişir. Kabuk kısmından geliştiği için idrarla ilgili herhangi bir şikayete yol açmaz.
Prostat büyümesi asla ve asla kansere dönüşmez. İkisi tamamen ayrı mekanizmayla oluşan ayrı ayrı hastalıklardır. Ancak bir kişide prostat büyümesi olsun yada olmasın bir gün kanser de gelişebilir. Dolayısıyla prostat büyümesi olan ama prostat olduğu anlaşılan bir kişi takip edildiği dönemde kanser de geliştirebilir.
Prostat kanserinde en etkili tedavi yöntemi prostatın cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu işleme radikal prostatektomi ameliyatı adı verilir. Açık, laposkopik ve robotik yöntemlerle yapılabilir. Ameliyat için kanserin prostat bezi içinde olması yani başka organlara sıçramamış olması gerekir.
Prostat kanseri erken evrelerde belirgin belirtiler ortaya çıkarmayan bir rahatsızlıktır. Prostat bezinin büyümesi ile birlikte kişide idrara çıkma sıklığında artış, gece idrara kalkma, idrar yapmaya başlama ve akımı korumada zorlanma, idrarda kan olması ve ağrılı idrar yapma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Yaygın ve ciddi bir kanser çeşidi olan prostat kanserinin en belirgin semptomları arasında sık sık ve özellikle geceleri idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, yanma ve ağrı gösterilir. Tedavisi mümkün olan prostat kanserinde erken teşhis hayati bir önem taşır.
İlgili 42 soru bulundu
Prostat kanseri tedavi ile tamamen yok edebilir ve bazı hastalarda olduğu gibi kısmen geriletilebilir. Tedaviyi tamamlamak sizi kısmen rahatlatabilir, ancak hastalığın tekrar nüks etme olasılığı için endişe duymak normaldir, bu duygu hep var olmaya devam edecektir.
En güncel verilere göre, prostat kanserinin tüm evreleri dahil edildiğinde: 5 yıllık bağıl sağ kalım oranı neredeyse %100'dür. 10 yıllık bağıl sağ kalım oranı %98'dir. 15 yıllık bağıl sağ kalım oranı %95'dir.
Tüm erkeklerin yaşam boyu prostat kanserine yakalanma olasılığı yaklaşık %10-12 olarak bildirilmektedir ve prostat kanseri erkeklerde ikinci en sık görülen kanser türüdür. Ancak erken tanı ile prostat kanserinden tamamen kurtulma ihtimali (kür şansı) diğer birçok kanserden daha yüksektir.
İyi huylu prostat büyümesi varsa muayenede prostat boyutları simetrik olarak büyür, prostatta ağrı ve sertlik yoktur. Muayenede elastik kıvamda bir prostat dokusu tespit edilir. Eğer prostat kanseri varsa muayenede sert ve ağrılı bir kitle ele gelir (nodül). Kitlenin boyuutu ve sayısı değişik olabilir.
Kanser ölümlerinde ikinci sıradadır. Araştırmalar göstermiştir ki prostat kanseri görülme yaşı günümüzde 40'lı yaşlara kadar inmiş olup, 50 yaşında bir erkeğin prostat kanserine yakalanma riski yüzde 40, bu hastalığa bağlı ölüm riski ise yüzde 2,9 olarak açıklanmıştır.
Evre 4 prostat kanserinin belirti ve bulguları: Ağrılı idrara çıkma.
4 ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. 4-10 ng/ml arasındaki değerler şüpheli sınır değerler olarak kabul edilmektedir. 10 ng/ml üzerinde elde edilen PSA değeri ise yüksek olarak değerlendirilmektedir. PSA testi sonucu ne kadar yüksekse, prostat kanseri riski de o derecede yüksektir.
Prostat kanseri belirtileri arasında, idrar yapmada zorlanma, idrar akım hızında zayıflama, menide kan görülmesi, idrarda kan görülmesi, boşalma sırasında ağrı, kasık bölgesinde ağrı, bel ağrısı, kemik ağrıları ve sertleşme bozukluğu bulunur.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Bazen 40-50 gram prostat çok ciddi şikayetlere neden olur ve ameliyat gerektirirken, bazen de 150-200 gram olan prostat ciddi bir rahatsızlık vermez ve ameliyat ihtiyacı olmaz. Prostat ağırlığı ameliyat kararı için değil, fakat ameliyat şekli için önemlidir.
Prostat kanseri ameliyatı kaç günde iyileşir? Radikal prostatektomi cerrahisinden sonra yara iyileşmesi genellikle 10 gün sürer. Sondanın çıkarılıp normal sosyal hayata dönüş de ortalama 2 haftadır.
PSA'nın normal olması gereken değeri her ülkeye, her yaşa göre farklılık göstermektedir. Genel olarak 40 yaşındaki bir kişide PSA değeri bir olmalıdır. 50-55 yarısı arasındaki bir kişide ise PSA değeri 2 kabul edilebilmektedir. 60'lı yaşlarda ise 4 olurken, 70'li yaşlarda 6 normal sınır olarak kabul edilmektedir.
Bu ameliyatta tüm prostat ve çevreleyen zar dokusu ile bazen sinirlerin de çıkarılması gereken bir işlemdir. Radikal prostatektomi ameliyatı sonrası hemen her hastada bir miktar ya da aşırı derecede sinir hasarı ve penis kas doku kaybı olur. Bu da; ereksiyon kaybına ve cinsel işlev bozukluğuna yol açar.
Genç hastalara erken dönemde prostat kanseri tanısı konulduğunda bunun tedavisindeki en önemli basamak ameliyat tedavisidir. Prostat kanseri ameliyatı genellikle kanser sonuçları açısından yüz güldürücü bir ameliyattır. Hastayı tamamen kanserden kurtarabilen bu ameliyat bazı değişikliklere neden olabilir.
Bu kanser, prostat bezinin hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ve çoğalması sonucu ortaya çıkar ve en sık görülen kanser türlerinden biridir. Genellikle yavaş ilerler, ancak bazı durumlarda daha hızlı yayılabilir.
Prostatın mekanik sıkıştırması sonucu en büyük hasarı mesane ve böbrekler görür. Tıpkı bir su hortumun ucunun tıkanması gibidir, hortumun gerisinde basınç artar, idrar geri tepmeye başlar, bunun sonucunda da mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Prostat Kanseri Neden Olur? Bir erkekte ömür boyu prostat kanseri gelişme riski %16 iken, prostat kanserine bağlı ölüm riski %2,9'dur.
Prostat kanserinin ana evreleri I ile IV arasında değişir. Bazı evreler daha alt evrelere de ayrılır (A, B, vb.). Evrelemede, rakamlar ne kadar düşük ise, kanser o kadar az yayılmış demektir. Örneğin Evre IV, diğer evrelere göre kanserin daha fazla yayıldığını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri