Doğum sonrasında kanama birinci günde yoğun ve kırmızı olup ilerleyen günlerde pembeye, kahverengine döner. Birkaç hafta sonra beyaz akıntı halini alır. Doğum sonrası olan lohusalık akıntısı azalarak 6 haftaya kadar sürebilir.
Bu vajinal akıntıya “loşi” denir. Loşinin rengi, doğum sonrası ilk birkaç gün kırmızı kan şeklinde iken sonrasında soluklaşır. 10. Günden sonraysa, beyazımsı-sarı bir renge döner ve ortalama dört hafta devam eder.
Söz konusu akıntı çoğunlukla altı haftanın sonunda tamamen kesilir ve hamilelik öncesinde de olan fizyolojik akıntı ile devam eder. Ancak bazı annelerde 8 hafta gibi daha uzun bir süreç boyunca lohusalık akıntısı devam edebilir.
40 günlük lohusalık döneminde gelişen berrak kırmızı olan kanamaya löşi denir. Kan pıhtıları da içeren bu kanama 3-10 gün boyunca sürebilir. Renk sırasıyla kırmızıdan pembeye, kahverengi, sarıya ve beyaza döner. Bu kanamalar hafif ve azalan şekilde 1 ay kadar sürebilir.
Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir. Rahmin ritmik kasılmalarla toparlanmasını bazı anneler emzirme sırasında ve sonrasında regl ağrısı şekline hissedebilirler.
İlgili 20 soru bulundu
Vajinal yoldan yani normal doğumla doğması mümkün olmayan bebekler karın ön duvarı ve rahmin kesilmesi ile birlikte sezaryen aracılığı ile doğurtulmaktadırlar. Normal doğuma kıyasla ağrısız bir doğum yöntemi olan sezaryende plasentaya kadar kesilerek bebek alınmaktadır.
Gebelik boyunca genişleyen ve esneyen karın kasları ve pelvik kaslar 6 hafta sonra toparlanır. 6 haftalık sürenin sonrasında egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. Dolaşım, boşaltım, endokrin gibi diğer sistemlerde olan değişiklikler de 6 hafta sonunda normal haline döner.
Banu Çiftçi. Adet kanaması en erken doğumdan 6-8 hafta sonra başlayabilir.
Lohusalıkta ilk günler adet kanamasına benzer devam eden kanama, ilerleyen günlerde pembemsi, kahverengi ile devam ederek sarımtırak ve beyaz bir görünüm alarak biter. Bu süreç genellikle doğumdan 20-25 gün sonraya kadar sürer.
Ağrı ve Rahatsızlık: Sezaryen doğum sonrası ilk günlerde ağrı, rahatsızlık ve hassasiyet hissedebilirsiniz. Bu ağrılar zamanla azalır. Ancak iyileşme sürecinde bazı hafif ağrılar olabilir. Normal Aktivitelere Dönüş: Genellikle 6 hafta sonra normal aktivitelere dönebilirsiniz.
Birçok anne ve baba doğumdan sonra tekrar aşklarını canlandırmak için uzun süredir unuttukları cinsel ilişkiye geri dönmek istiyor. Uzmanlar doğumdan 40 gün sonra cinsel ilişkiye girilebileceğini söylüyorlar. 40 gün öncesinde cinsel ilişkiye girilmemesi öneriliyor.
Doğum sonrası görülen damar pıhtılaşmalarının %55'i doğum sonrası ilk 3 gün içinde görülür. Fakat doğum sonrası ilk 4 hafta boyunca da ortaya çıkabilir.
Dikiş hattı ve etrafında artan koku ve kızarıklık da yara yerinde enfeksiyonun habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda ebeniz, aile doktorunuz veya doğum hekiminizle bir an önce iletişime geçin.
Sezaryen sırasında uterus yani rahimde yapılan kesi hattındaki dikişlerin iyileşmemesi ve dikiş hattının açılmasıdır. Uterusta dikiş hattında kısmi veya tam açıklık olur. Bu açıklıktan dışarı fıtıklaşma ve içi sıvı dolu kese oluşur. Bu kesesin içinde sıvı veya adet kanı birikir.
Yeni doğum yapmış kadının hamile kalması ya da emziren annenin gebe kalması, çok sık rastlanan bir durumdur. Çünkü emzirirken hamile kalmak güçlü bir olasılıktır.
Doğum tamamlandığında adet kanamalarının başlaması biraz zaman alır. Annelerde bebeğin emzirilme durumu adet kanamasının ne zaman düzene gireceğini belirleyicidir. Bebeğini emzirmeyen annelerde 4-8 hafta içinde doğum sonrası tekrar adet başlar. Ancak bebeğini emziren annelerde bu süre 1 yıla kadar çıkabilir.
Bu nedenle doğumdan sonra cinsel ilişkiye girmek için en az 30 gün kadar beklemek gerekir. Klasik birçok kaynakta lohusalık dönemi 1.5 ay yani 6 hafta kadar belirtiliyor. Bu nedenle doğumdan sonra cinsel yaşama yeniden dönmek için uzmanlar 45 gün kadar beklenmesini öneriyor.
Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir. Gebelik öncesi kiloya ise ortalama doğum sonrası 6. Ayda kavuşulur.
Diyet yapmak, pelvik egzersizler, kasları sıkılaştırmak için sporlar yapmak göbek sarkması görüntüsünü hafifletebilir. Bunların etkili olmadığı durumlarda elbetteki karın germe işlemi başarılı sonuçlar verecektir.
Doğumdan sonra normal kiloya ulaşıldığında, karın bölgesindeki derilerin büzüşerek deformasyona uğraması, anneleri karın germe ameliyatına yönlendiriyor. Bu uygulama ile göbek altında kalan dokunun tamamen çıkartılması ve göbeğin yeni yerine yerleştirilmesi sağlanıyor.
Yapıştırma Dikiş Ne Zaman İyileşir? Sezaryen doğum sonrası tercih edilen dikişlerden birisi de yapıştırma dikiştir. Yapıştırma dikiş dışarıdan görünmeyecek şekilde cildin altından atılır. Dikişler genellikle 24-48 saat arasında iyileşme gösterir.
Sezaryen yerinde yıllar sonra ağrı olması ya da aradan çok zaman geçmemesine karşın ikinci gebelikte sezaryen yeri ağrısı hissedilmesi normal bir durum değildir. Şayet alta yatan ciddi bir sorun yoksa psikolojik etmenler söz konusu olabilir.
BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri