Prostat büyümesi bulunan ya da çeşitli prostat sorunları yaşayan hastaların bu besinleri tüketmesi önemlidir. Fakat bir yandan da prostat hastalıklarını olumsuz etkileyebilecek olan kırmızı ve tuz gibi besin ürünlerinden uzak durulmalıdır. Ayrıca kafein, alkol ve süt tüketimi de prostat hastalıklarını olumsuz etkiler.
Yüksek yağlı gıdalar, kafein, alkol ve sigara prostatta çeşitli hastalıklar oluşumuna yol açabilmektedir. Sebze ve meyveden zengin bir beslenme düzeni, bol su ve yeşil çay tüketimi ise bu organın sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca kilo kontrolü ve hareketli bir yaşam tarzı da prostata iyi gelecektir.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Aşırı miktarda süt ve süt ürünleri tüketimi, doymuş yağlı gıdalardan zengin beslenme, yüksek düzeyde kalsiyum alınması,düşük D vitamini seviyeleri, kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinin aşırı tüketimi, prostat kanseri gelişiminde etkili kabul edilen diyet özellikleri arasında yer alırlar.
İlgili 25 soru bulundu
Vücudun genel sağlığı ve prostat sağlığının korunması için bilinçli sıvı tüketimi şarttır.
BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral prostat rezeksiyonu). Bu işlemde, üretradan (idrar kanalı) ince bir boruyla girilerek prostata ulaşılır ve kanalı daraltan prostatın orta kısmı tıraşlanarak dışarı alınır. TURP ameliyatını takiben hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilir.
Fındık, Badem ve Ceviz Gibi Yağlı Tohumlar: Günlük beslenme sürecinde bu tohumların yaklaşık 30 gram kadar tüketilmesinde fayda vardır. Meyveler: Antioksidanlar açısından zengin meyveler prostat kanseri için önemlidir. Bu meyveler; çilek, kiraz, portakal, greyfurt, mango, papaya, kavun, kivi, erik, üzüm ve karpuzdur.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.
Yapılan bir çalışmada, bol peynir, tereyağı ve yoğurt tüketmenin prostat kanseri riskini arttırdığı belirtiliyor.
Pek çok kuruyemiş prostat sağlığı üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Çinko bakımından zengin olan fındık buna örnek olarak gösterilebilir. Aynı zamanda kabak çekirdeği içerisinde bulunan yağ, hormonların prostat hücrelerini çoğaltmasına engel olur.
Sebzelerin içeriğinde bulunan antioksidanlar prostat sağlığını koruyarak, prostat büyümesi sonrası oluşabilecek iltihabın önüne geçer. Günde en az 4 porsiyon çiğ ya da az haşlanmış sebze yemeye özen gösterin. Sebze tüketiminde mutlaka, mevsim sebzelerini tercih edin.
Yumurta kolin içeren en zengin kaynaktır. Bir çalışmaya göre haftada 2, veya daha fazla yumurta tüketen erkeklerde ölümcül prostat kanseri riski %81 artmaktadır (7). Süt ürünlerini az tüketen erkeklerde prostat kanseri riskinin azaldığını gösteren sağlam kanıtlar vardır.
Yüksek magnezyumlu mineralli suların ayrıca prostat ve meme kanserinin görülme sıklığını azalttığını bildiren yayınlar bulunmaktadır. Avrupa Birliğinin kabul ettiği yasal düzenlemeye göre bir mineralli suda magnezyum değeri en az 50 mg/L ise, o su magnezyumdan zengin sayılır.
Güçlü antioksidanlar olan polifenol içermesi sebebiyle ceviz tüketmek özellikle meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri riskini azaltabilir.
Elma sirkesi genelde günümüzde kilo kontrolü için kullanılmaktadır. Prostat tedavisine faydası ise, prostat bezlerini küçültmeye ve sıkılaştırmaya yardım eder. Günde bir bardak ılık suya 1 çorba kaşığı elma sirkesi eklenerek hazırlanır.
Prostatın büyümesi için iki temel sebep; yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan bir takım biyolojik değişikliklerin ve erkeklik hormonlarının prostat üzerindeki uyarıcı etkisidir. Ailesel yatkınlık gibi başka sebepler de sayılabilir.
Isırgan otu, prostat sağlığını desteklemek için yaygın olarak kullanılıyor. İçeriğinde bulunan fitosteroller, prostat bezindeki iltihaplanmayı azaltarak idrar akışını iyileştiriyor. Öte yandan ısırgan otu idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı oluyor.
Tedavisi bir süre sonra yetersiz olmakta ama hastanın yakınmaları kendiliğinden belirgin şekilde azalmaktadır. Sadece yılda birkaç kez olan alevlenmeler ile devam etmektedir. En sık görülen çeşit olsa da herhangi bir mikrop saptanamayan nedeni tam olarak bilenemeyen prostat iltihabıdır.
Acılı ve baharatlı besinlere dikkat!
Prostat hastalıklarını artıran ve hastaların şikayetlerini tetikleyen ikinci önemli neden de beslenme alışkanlıklarıdır. Prostatta geçici olarak oluşturduğu ödem nedeniyle; acılı, turşulu, baharatlı ve mayalı yiyecek ile içecekler prostat ile ilgili sıkıntıları artırmaktadır.
Soğuk hava prostatı tetikliyor
Çünkü vücutta soğuktan en çok etkilenen organların başında prostat gelir. Soğuğa maruz kalma durumunda idrar yakınmalarında akut kötüleşmeler beklenebilir. Prostat büyümesi olan erkekler, özellikle kış döneminde bazı tedbirler alarak idrar şikayetlerini kontrol altına alabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri