Kül Tigin Yazıtı'nın bizzat yazarı olan Bilge Kağan, Köktürk tarihini ve kardeşi Kül Tigin'in kahramanlıklarını bir söylev üslubuyla anlatır. Kül Tigin'in hayatıyla ilgili bilgiler, ağabeyi Bilge Kağan tarafından onun adına diktirilen yazıtta ve dönemin T'ang hanedanı yıllıklarında bulunmaktadır.
Yazıttaki Metinlerin Konusu
Yazıtta Çince ve Türkçe iki ayrı metin bulunmaktadır. Gerek Türkçe gerek Çince metin Tang Hanedanlığı ve Köktürk Devleti ilişkileri tarihinden bahseder. Çince metin, Bilge Kağan'ın kardeşi Kül Tigin'in ölümü üzerine 732 yılında Tang İmparatoru Xuan Zong tarafından yazdırılmıştır.
Orhun Yazıtları, Göktürk Kağanlığı döneminde 6. ve 8. yüzyıllar arası dikilmiştir ve Türk dilinin tarihi ve kültürel mirası için büyük bir öneme sahiptir. Yazıtların asıl amacı, Göktürk liderlerinin ve ailelerinin anılarını kaydetmek, Türk tarihini ve kültürünü, hükümdarların zaferlerini ve yenilgilerini anlatmaktır.
Kül Tigin yazıtının güney, doğu ve kuzey yüzlerinde (Kök)türk harfli Türkçe metin; batı yüzünde ise, Tang İmparatoru Xuan Zong tarafından yazılmış Çince bir metin bulunmaktadır.
Orhun Yazıtları'ndan olan Kül Tigin Yazıtı, Moğolistan'da Orhun Yazıtları Müzesi'nde ziyaretçilere sergilenmektedir. Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarını Yollıg Tigin yazmıştır. Yollıg Tigin aynı zamanda Bilge Kağan'ın yeğenidir.
İlgili 32 soru bulundu
Köl Tigin birçok sefere ve meydân savaşına katılarak savaşmıştır. Kuzey Çin'de Çinlilerle; Orta Asya'da Kırgızlarla, Karluklarla, Azlarla, Dokuz Oğuzlarla ve On Oklarla çarpışmıştır. Bunların dışında ayrıca 716'da kanlı bir darbeyle yeğenini tahttan indirerek, ağabeyini yönetime getirmiştir.
Türkçe metin ise Kül Tigin yazıtı ile büyük oranda aynıdır, ayrıca eklemeler de vardır. Bu yüzden tarihe kaynaklık etmesi açısından Kül Tigin yazıtının Çince metni en önemli metindir. Bu iki yazıttan başka, önemli diğer bir yazıt ise Bilge Tonyukuk yazıtlarıdır.
Kül Tigin veya Köl Tigin (Eski Türkçe: 𐰚𐰇𐰠𐱅𐰃𐰏𐰤, Kül Tig(i)n, 闕特勤/阙特勤, Pinyin: quètèqín, Wade-Giles: chüeh-t'e-ch'in), d. 684 - ö. 27 Şubat 731), İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı'nı ağabeyi Bilge Kağan ile birlikte yöneten devlet başkanıdır. Kül Tigin devletin askeri kanadını yönetiyordu.
Bu kapsamda Göktürk Devleti yöneticilerinin liderlik ve yönetim anlayışının detaylı olarak incelendiği söylenebilir. Göktürk Devleti yöneticileri olan Kül Tigin, Bilge Kağan ve Bilge Tonyukuk devleti idare ederken dört temel liderlik tarzını sergilediği söylenebilir.
İlteriş Kağan (Eski Türkçe: , İlteris Kağan, Çince şekli: 頡跌利施可汗/颉跌利施可汗, eski adı: Aşına Kutluk, 阿史那骨篤祿/阿史那骨笃禄, āshǐnà gǔdǔlù, a-shih-na ku-tu-lu), İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı'nın kurucusu. Bilge Kağan ve Kül Tigin'in babasıdır.
682-691 yılları arasına ait olduğu düşünülür. Kimi görüşlere göre Çoyr yazıtı, Türkler'e ait en eski metinler olarak kabul edilen Kül Tigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtlarından daha eski olup; Türkçenin tarihlendirilen en eski yazıtıdır.
İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı (Çince: 後突厥/后突厥, pinyin: Hou Tūjué veya 突厥第二汗國; 681 - 744), Çin egemenliğine giren Göktürkler (Doğu Göktürk Kağanlığı) Kutluk Kağan zamanında yeniden bağımsızlığına kavuştu. Bu yüzden bu devlete "Kutluk Devleti" de denir.
Kül Tigin Yazıtı'nın 732 yılında, Bilge Kağan Yazıtı'nın 735 yılında ve Tonyukuk Yazıtı'nın ise 716 yılında yazıldığı bilinmektedir. Orhun Kitabeleri'nin yazımında Türkler'in bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi kullanılmıştır.
Nihayet 1809'da Rus bilgini Yadrintsev, sonradan Kül Tigin ve Bilge Kağan âbideleri olduğu anlaşılan Orhun kitâbelerini bulmuş, bunun üzerine 1890 tarihinde Heikel'in başkanlığında bir Fin, 1891'de de Radolff'un başkanlığında bir Rus ilmî sefer heyeti mahalline gönderilmiştir.
Müellifimiz başka bir çalışmasında, Göktürk Yazıtları'ndan olan Bilge Tonyukuk, Kül İç Çor, Kül Tigin, Ongin ve Bilge Kağan Yazıtları'nda toplam 6.000 kadar kelime bulunduğunu ifade etmektedir. bk.
Yazıt, 1897 yılında bitkibilimi uzmanı Yelizaveta Nikolayevna Klements (1854-1914) tarafından bulunmuştur.
Çocukluk adı "Şu Tigin" olup "Kara Kağan" tarafından "Kür Şad" denildi. Tarihi şahsiyet olan Chieh-she-shuai'nin babası Şipi Kağan olduğu halde roman karakteri "Kür Şad" 'ın babası "Çuluk Kağan"'dır. Kara Kağan'ın, Türk töresine uymak için evlendiği İ-çing Katun tarafından zehirlenerek öldürüldüğünden kuşkulanılıyordu.
Bostan, Celalettin Bulut (2023). Kül Tigin Yazıtı. Dil Araştırmaları, 32: 326-329. 18 Temmuz 1889 yılında Yadrintsev tarafından keşfedilen bu iki taştaki karakterlerin kendisinden yaklaşık 150 yıl önce 1722 yıllarının başında Yenisey civarında keşfedilen ve henüz çözümlenemeyen taşlardakilerle aynı karakterdeydi.
2. Kül sözcüğü ilk yazılı metinlerimizde unvan grubu içinde ve olumlu anlamıyla karşımıza çıkmaktadır. Kür sözcüğü ise hem “hile” hem de “cesur” anlamıyla metinlerimizde tespit edilebilmektedir.
Orhun Yazıtları Hangi Döneme Aittir? Orhun yazıtları 8. yüzyılda Orhun alfabesi ile yazılmıştır. Tonyukuk anıtı en eskisi olup 716 yılında dikilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda Kül Tigin yazıtının 732 yılında Bilge Kağan yazıtının ise 735 yılında dikildiği bilinmektedir.
Bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde yer alan Orhun ırmağı yatağında bulunan kitabeler, Danimarkalı dilbilimci Wilhelm Thomsen tarafından okunmuştur. Runik harflerle yazılmış olan kitabelerde ilk önce 'tengri' kelimesini okumayı başaran Thomsen daha sonra tüm yazıları okuyarak kitabeleri dünyaya tanıtmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri