-Prostat büyümesiyle, kan kolesterol seviyelerinde de yükselme olur. Bu nedenle hayvansal yağlardan, yağlı besinlerden, şekerli besinlerden sakınılmalı. Kızartmalardan, kavurmalardan, yağlı etlerden uzak durulmalı, yüksek şekerli besinler tüketilmemelidir. Süt ve süt ürünlerinin yağsız türleri tercih edilmelidir.
Mısır Püskülü: Tıpkı ısırgan otu gibi doğal bir idrar söktürücüdür. Prostat büyümesinin belirtilerini yok eder. 4 bardak suyun içerisine 6 adet taze mısır püskülü koyabilirsiniz. Yaptığınız bu karışımı on dakika boyunca ısıtıp günde 3 öğün içebilirsiniz.
Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.
Erkeklerin korkulu rüyası olan ve tipik bir belirtisinin olmaması sebebiyle sinsi bir hastalık olarak değerlendirilen 'prostat' hastalarının bol bol su tüketmesi gerektiği bildirildi. Üroloji Uzmanı Dr. Ali Rodoplu, "Prostat hastaları gündüzleri bol su tüketmeli ancak akşam yatmadan önce sulu gıdalar almamalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
-Prostat büyümesiyle, kan kolesterol seviyelerinde de yükselme olur. Bu nedenle hayvansal yağlardan, yağlı besinlerden, şekerli besinlerden sakınılmalı. Kızartmalardan, kavurmalardan, yağlı etlerden uzak durulmalı, yüksek şekerli besinler tüketilmemelidir. Süt ve süt ürünlerinin yağsız türleri tercih edilmelidir.
Sonuç olarak 50 yaş üzerinde olan ve düzenli prostat kontrolleri yapılan erkeklerin haftada 3 saatten fazla hızlı tempolu yürüyüş yapmaları, hayatlarının bir döneminde kendilerine prostat kanseri tanısı konsa bile hem kanserin ilerlemesini hem de kanserden ölme olasılığını azaltmaktadır.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Akciğer kanserine karşı koruyucu olan çörek otu, meme ve prostat kanserini yavaşlatır.
Kullanıma hazır hale getirilen sarımsak preparatları, prostat kanseri ve iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır. Prostat kanserine olumlu etkileri, anti-enflamatuar, antioksidan ve genel kanseri inhibe edici etkileri ön plana çıkmaktadır.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Kırmızı biberin içinde etkin olarak bulunan ve acılık veren bir madde, prostat kanseri hücrelerini yok ediyor.
Az yağlı ve yağsız süt ve süt ürünleri, yağsız yoğurt, yumurta akı gibi proteinlerin yanı sıra, tavuk ve hindi eti ile somon balığı ve ton balığı gibi beyaz etli protein kaynakları ve mercimek ile fasulye gibi bitkisel kaynaklı proteinler, prostat sağlığı için olumlu etkiler göstermektedirler.
Prostat adına en önemli mineral; selenyum mineralidir. Selenyum, en çok sarımsak içerisinde yer alır. Sarımsak tüketilmesi prostat kanseri ile savaşmanın en etkili yolları içerisinde bulunmaktadır. Çayı, tazesi veya pişmişi bolca tüketilerek antioksidan ve antibiyotik özelliklerinden yararlanılabilir.
Asya mutfağının vazgeçilmez baharatlarından biri olan zerdeçal, anti enflamatuvar özelliğini yanı sıra içerdiğin curcumin maddesi nedeniyle prostat büyümesi ve prostat kanserine karşı harika bir koruyucudur.
Bu konuda yapılan araştırmaların çoğu, doymuş yağların prostat kanseri ile bağlantılı olduğunu göstermekte. Özellikle keten tohumu yağı, ceviz yağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar hem prostat kanseri ile savaşır hem de E, D ve K vitaminlerinin işlenmesine yardımcı olur.
Prostat sağlığı için pişmiş domates, kabak çekirdeği, soya fasulyesi ve brokoli tüketilmesi olumlu sonuçlar verebiliyor. İyi huylu prostat büyümesinin belirtileri ile hemen hemen aynı sikayetlere neden olan prostat kanserinin erken teşhisi için rutin kontrollerin ihmal edilmemesi hayati önem taşıyor.
Bazı durumlarda, vücut kendi başına enfeksiyonla savaştığında ve iltihap gerilediğinde prostatit kendi kendine geçebilir.
Prostat hastalığı olan bireyler doğal yiyecekler ile bu problemlerine şifa bulmak isteyebilirler. Kabak çekirdeği de bu hususta tüketilmesi tavsiye edilen yiyeceklerden biridir. Düzenli bir biçimde kabak çekirdeği tüketilmesi prostata iyi gelmekle kalmaz aynı zamanda prostatın büyümesini de önler.
Malesef erkeklerin korkulu rüyası olan prostat hastalığında beslenmenize dikkat etmelisiniz. Prostat hastalarının özellikle çay kahve gibi kafeinli içecekleri tüketmemelerini azaltmaları gerekmektedir.
İyi huylu prostat büyümesi olan hastalara sıcak su uygulaması iyi gelebilir. Sıcak banyo, göbek altına ya da sıcak su torbası üzerine oturmak fayda sağlayabilir.
İdrar akımını durdurmak üretradan geri idrar kaçışına neden olur ve bu da prostatı irrite eder. Ağır Kaldırma: Mesane doluyken ağır kaldırma idrarın prostata geri kaçışına neden olur.
ABD'de yapılan çalışma, prostattan korunmanın en etkili yollarından birinin tatlı patates tüketimi olduğunu ortaya koydu. Yapılan araştırmaya göre, her gün tüketilecek bir orta boy tatlı patatesin içerisindeki A vitamini, günlük ihtiyacı yüzde 400 oranında karşılıyor.
Testosteron seviyesini düşüren bu bitki, prostat kanserinde tümörlü hücrelerin yayılmasını engeller. Prostat tedavisini desteklerek başarı şansını artırır.
Prostata iyi gelen besinler biberiye, karpuz, nar, kızılcık, keten tohumu, yeşil çay, arı poleni ve çörekotu olarak bilinmektedir. Prostat sorunu olan kişilerin bu besinleri bol bol tüketmeleri gerekir. Biberiyeli yeşil çay içmek de prostat kanseri için oldukça etkili bir çözümdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri