Yalnızca profesyonel sporcular tarafından bir uzman gözetimi altında tüketilmesi gereken protein tozları, özellikle vücut geliştirme ile ilgilenen kişiler tarafından kas kütlesinin hızlı bir şekilde arttırılması için bilinçsizce tüketilen bir tür besin takviyesidir.
Protein Tozunu Kimler Kullanmalı? Protein tozu, genellikle sporculardan veya aktif olan insanlardan tüketilir, ancak herhangi bir kişi protein ihtiyacını karşılamak için de kullanabilir. Özellikle, vücut geliştirme ve kas kütlesinin artırılması amacıyla protein tozu tüketen insanlar olabilir.
Protein tozu zararları
Vücudun ihtiyacından fazla protein alımı ve protein tozu kullanımı zararlıdır. Protein tozu sporla ilgilenen her birey için gerekli değildir. Yalnızca profesyonel sporcular tarafından, uzman eşliğinde günlük gereksinim hesaplamaları yapıldıktan sonra kullanılması uygundur.
Genellikle ihtiyaç duyulduğu zamanlar; spor yapan gençlerde büyümeye takviye olarak alınabilir. Spor esnasında gerekli olan kas kütlesi artırımında uygulanabilir. Düzenli spor yapanların performans artırımı gerektirdiği hallerde kullanılması mümkündür.
Ortalama 16 – 18 yaş aralığındaki gençler; antrenman yoğunluğu ile birlikte artan protein ihtiyacını peynir altı suyu (whey) protein tozu ile desteklemeyi tercih edebilirler.
İlgili 24 soru bulundu
Adana'da gittiği spor salonunda içtiği protein tozu nedeniyle felç kaldığı öne sürülen 20 yaşındaki Hüseyin Ömer Uğurludoğan hayatını kaybetti.
Protein alımının doğal yollarla besinlerden alınması, ağır spor yapanların ise vücuttaki eksiklerini aşırıya kaçmamak şartıyla protein tozlarıyla takviye etmeleri öneriliyor. Fiziksel aktivite yapmayan, durağan bir yaşam tarzı olan insanların ise protein tozunu kesinlikle kullanmaması gerekiyor.
Protein tozu metabolizmayı hızlandırır. Bu sayede yağ yakımı da hızlanır. Ancak protein tozlarının kullanım amacı zayıflama ya da kilo vermek değil kas kütlesinin korunması olmalıdır. Bu nedenle protein tozları zayıflamak için tavsiye edilmez.
Protein tozunun uzman önerisi olmaksızın kullanımı, vücudun ihtiyacının çok üzerinde, kimyasal işlem görmüş proteinin alınmasını ya da vücuda uzun vadede büyük zarar veren yapıların alınmasına neden olur. Bu yüzden insan sağlığına yapması beklenen olumlu etkiden çok zarar getirebilir.
Spora yeni başlayanlar protein tozu kullanmalı mı? Spora yeni başlayanların protein tozu kullanımına ihtiyaçları yoktur. Spor yaparak vücutlarının protein ihtiyacını doğal yollardan karşılayabilirler. Ancak bazı sporcular özellikle kas yapmak ve kas onarımını hızlandırmak amacıyla protein tozlarını kullanabilirler.
Hayır, protein tozu cinselliğe zararlı değildir.
Testosteron seviyesine veya cinselliğe etki etmez.
Protein tozu bilinenin aksine hormonlar gibi kaslarınızı şişirmez ve vücudunuz da sarkma yapmaz. Asıl sarkmaya neden olan kas üzerindeki yağ yüzdesinin artmasıdır.
Miktar olarak protein tozunu günlük ihtiyacınızı tamamlamak için gereken ne kadarsa, o kadar alabilirsiniz. Fazla protein almanın da bir zararı yoktur. Spor yapılan günlerde protein ihtiyacı diğer günlerden farklı olmayacaktır, çünkü spor yapmadığınız gün de kaslarınız yenilenmektedir.
Sağlıklı bir yetişkin için kilogram başına 0,8 gram protein alımı ideal seviye olarak kabul edilir. Her gün yoğun antrenman yapan bireyler içinse bu miktar, profesyonel görüş alınarak iki katına kadar çıkarılabilir.
Nasıl ki peynir, süt, tavuk gibi protein kaynaklı besinlerin tüketilmesi saç dökülmesine yol açmıyorsa, protein tozları da böyle bir duruma sebebiyet vermez. Protein tozunun olası zararlarını öğrenmek için “Protein Tozu Zararlı mı?” yazısını okuyabilirsiniz.
Buradan hareketle protein tozu kullanmak kilo almaya değil, kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Kilo alımının en önemli nedeni, şeker ve karbonhidrat içeren gıdalardır. Protein, kilo alımının sebeplerinden biri değildir. Dolayısıyla protein tozu kullanımının, kilo alma ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.
Haftanın belirli günlerinde protein tozu kullanıp ağırlık çalışanların, protein tozunu bıraktıktan sonra cildinde sarkma meydana geldiği bilinmektedir. Protein tozu kullanıldığı süreçte kas ve deriyi toplayan bir güce sahiptir. Vücut bu besine alıştığı için kullanıma ara verdiğinizde deride sarkma yaşanabilir.
Yalnız; protein tozu ve Aminoasit kullanımında kasta sarkma olur.Buda bir gerçek.Bunlardan uzak durmak gerekir.. vücut geliştirme kurallarından birisi de ; DOĞAL BESLENMEDİR. Protein ve aminoasitler kasların gelişmesi için kaçınılmazdır. Zaten proteinlerin yapı taşı aminoasittir.Proteinsiz kas gelişmez.
Sonuç Whey protein, evde spor veya herhangi bir yerde antrenman yapan bireylerin beslenme düzenine daha fazla protein eklemek için tercih edebileceği son derece sağlıklı bir yoldur. İnsan vücudu tarafından verimli bir şekilde emilen ve kullanılan kaliteli bir protein kaynağıdır.
Whey Protein Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 359 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Ölçü Kaşığı yani 30 gramlık miktarında Whey Protein 108 kalori bulunmaktadır.
Kullanacaksan bile günde 2 ölçeği geçmemeli ve doğru zamanlarda kullanmalısın.Bir ara öğünde ve antrenman sonrası kullanımı uygun olur.
Protein tozunu tabii ki alabilirsin hiçbir sakıncası yok fakat çok abartma abartırsan en fazla gut çıkar kısacası protein tozu kullanmanda sakınca yok.
Yeterli miktarda protein alamıyorsanız, protein tozu almalısınız. Kreatin daha çok sizin enerjinizi korur ve kas kütlenizi arttırmaya yarar. Kaslarda su tutacağı için kilonuzda 2-3 kiloluk bir artış olur fakat bu yağ değildir. Bilindik, kaliteli markalar kullanın.
Çoğu insan, yedikleri yiyeceklerden bol miktarda protein alır. Ancak protein alımınızı artırmaya çalışıyorsanız, bir protein shake içmek veya yulaf ezmesi ve yoğurt gibi yiyeceklere protein tozu eklemek ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olabilir.
Kadınlarda protein tozu kullanımı, erkeklerde olduğunda farklı değildir. Kadınlar da erkekler gibi tüm protein tozlarını kullanabilirler. Beslenme konusunda dikkatli, kilo vermeyi amaçlayan veya düzenli egzersiz yapan kadınlar için kesinlikle önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri