Birçok önemli vitamin ve mineral içermesinin yanı sıra karanfil, doğal bir antioksidan görevi gören öjenol adı verilen bir bileşen içerir. Bu bileşen özellikle karaciğer sağlığı için faydalıdır.
Araştırmalar, karanfildeki faydalı bileşiklerin karaciğer sağlığını geliştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bileşik öjenol özellikle karaciğer için faydalı olabilir.
2 yaşında bir erkek çocukta yapılan bir vaka çalışması, 5-10 mL karanfil yağının ciddi karaciğer hasarına neden olduğunu gösterdi. Bu nedenle takviyeleri kullanırken uzman kontrolündeolmak çok önemlidir.
Antioksidan deposu zerdeçal vücudun yağları sindirme yeteneğini geliştirdiği için bu yağların karaciğerde birikmesine engel olur. 1 çay kaşığı zerdeçal tozunu bir bardak suya ekleyerek kaynatıp bunu birkaç hafta boyunca günde iki kez içebilirsiniz.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Karaciğer yağlanmasının etkinliği kanıtlanmış tek tedavisi; kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi ve düşük kalorili, az yağlı, paketli-işlenmiş gıda tüketiminin azaltıldığı, sağlıklı besinlerden oluşan bir diyet planı ile kilo vermesidir. Kilo verirken özellikle bel çevresinin incelmesi hedeflenmelidir.
Karaciğeri temizleyen bitkiler arasında zerdeçal, sarımsak, yeşil çay, pancar, enginar, menekşe otu, çörek otu, adaçayı, meyan kökü, maydanoz, yaban mersini, ısırgan otu, karnıyarık otu, at kuyruğu otu bulunur. Karaciğerinizin daha sağlıklı çalışmasını istiyorsanız bu bitkileri haftada 1 kez olsun tüketmeniz gerekir.
Enginar sirkesi bağırsaklarda oluşan iltihabın da temizlenmesini sağlar. Enginar sirkesi Maranki gündemine de gelmiştir. Ahmet Maranki, enginar sirkesinin bağırsaklara ve karaciğere olan etkisini özellikle vurgular. Sağlıklı bağırsaklar sağlıklı bedenin bir şifresidir.
Karaciğere iyi gelen besinlerin ortak özelliği antioksidan, E vitamini ve glutatyon depolarını artırıyor olmasıdır. Bu besinler kahve, turpgiller, yeşil yapraklılar, fındık ve çiğ badem, balık, zeytinyağı, sarımsak, zerdeçal, enginar, koyu renkli meyveler, yulaf ezmesidir” dedi.
Günümüzde karaciğer yağlanması hastalığını tedavi etmek için herhangi bir ilaç bulunmamaktadır. Ancak birçok vakada, yaşam tarzında yapılacak değişiklikler karaciğer yağlanmasını tersine çevirebilir.
Karanfil suyu içildiğinde, karaciğerin kendisini yenilemesine yardımcı olunabilir.
Birçok önemli vitamin ve mineral içermesinin yanı sıra karanfil, doğal bir antioksidan görevi gören öjenol adı verilen bir bileşen içerir. Bu bileşen özellikle karaciğer sağlığı için faydalıdır.
Karanfilde bulunan öjenolun anestezik ve antibakteriyel özellik diş ağrısının dinmesine fayda sağlar. Daha sağlıklı karaciğere sahip olmada yardımcı olur. Karanfil, vücutta insülin görevi taşıdığı için şeker hastalığı gibi kan şekeri problemleri yaşayan insanlar için doğal ilaçtır.
- Ispanak, karahindiba, yeşil çay, sarımsak, zerdeçal, lahana, avokado, enginar vb. Zengin demir içeriğine sahip C vitaminli besinler olmaktadır. Özellikle karışım halinde tüketilen bazı bitkilerin karaciğer yağlanmasını engellediği de görülmektedir.
Papatya çayını günde 2 kez olmak üzere düzenli olarak tüketerek karaciğer yağlanmasını geçirebilirsiniz. Papatya çayı düzenli tüketildiği takdirde daha etkili sonuç vermekte ve bu tarz şikayetleri de ortadan kaldırmaktadır.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Maden suyu içerdiği mineraller ile karaciğer ve safra kesesinin çalışmasına yardımcı olur. Ek olarak yeterli sıvı alımı, karaciğerin detoksifikasyon görevi için gereklidir. Yetersiz sıvı alımı, karaciğer üzerindeki yükü artıracağından dolayı maden suyu ile hidrasyonu sağlamak önemlidir.
Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, karaciğer sağlığını koruyan besinleri anlatıyor. En iyi antioksidanlardan biri olan sarımsak, karaciğerin yenilenmesinde oldukça önemli bir besindir.
Yanlış beslenme, alkol tüketimi ve benzeri zararlı alışkanlıklar karaciğerin yapısını bozmakta, işlevini olumsuz şekilde etkilemektedir. Karaciğer, yapısı gereği kendi kendini yenileyebilmektedir ve bu süreç yaklaşık 6 ay kadar sürmektedir.
Dr. Saraçoğlu şunları söyledi: “Bu sayede maydanoz limon kürü; karaciğerin bağışıklık sistemi, karaciğer yağlanması, hepatit B, sivilce gibi cilt sorunlarında da etkili.
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Üzerinde bulunan yüksek miktardaki “klorofiller” kendi üzerindeki toksinleri de emebilir ve ağır metal, kimyasallar, pestisitleri nötralize ederek karaciğerin ciddi anlamda rahatlamasına ve dinlenmesine destek olur. Ispanak, roka, karahindiba en iyi seçeneklerdir.
Yüksek seviyede karbonhidratlı besinler, paketli atıştırmalıklar, yağlı gıdalar karaciğere zarar verir. Hamburger ve patates kızartması gibi fast food yiyecekler de karaciğer için tehlike oluşturur. Doymuş yağ oranı yüksek olan yiyecekleri aşırı tüketmek, karaciğeri zorlayarak siroza neden olabilir.
Prof. Dr. Yaprak, karaciğere fayda sağlayan gıdaları ise şu şekilde sıraladı: "Omega-3, Selenyum, Glutatyon, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır. Glutatyon karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan esas antioksidandır.
Karaciğeri temizlemek için yeşil çayın harika bir bitki olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca alkolle gelen zararlardan, tümörlerden ve hepatitten korunmak için harikadır. İçeriğindeki kateşin doğal olarak kanser ile savaşır ve karaciğerde biriken yağların çözülmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri