Protein Ağırlıklı Besinler
Hayvansal protein ağırlık besinler arasında; yoğurt ve süt, yağı az olan dana eti, orta boy yumurta, yağı az olan beyaz peynir, somon ve ton balığı başta gelir. Bitkisel protein ağırlıklı besinler arasında; brüksel lahanası, kinoa, brokoli, fasulye, bezelye ve ıspanak ilk sıralarda yer alır.
İlgili 31 soru bulundu
Yumurta: Hayvansal kaynaklı protein içeren besinler arasında en önemli protein kaynaklarından biri yumurtadır. Yumurtanın hem sarısı hem beyazı protein içerir ancak beyazı protein bakımından daha zengindir. Balık: Protein ağırlıklı besinler arasında hayvansal bir besin olan balık da bulunur.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Günlük alınması gereken proteinin gün içinde tüketilen öğün sayısına göre dengeli bir dağılım göstermesi gerekiyor. Dolayısıyla her öğünde protein tüketmeye çalışmak önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle sağlıklı bireylerde günlük protein ihtiyacı kabaca kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanıyor.
Yüksek miktarda protein içeren meyveler ise şunlardır; kivi, böğürtlen, avakado, kayısı, şeftali, kavun, portakal ve muz meyvelerdir.
Yüksek protein içeren et, balık, tavuk ve baklagiller, kuruyemişler gibi gıdaların yine melatonin salgılamanıza yardımcı olduğu, bu sebeple iyi bir uyku uyumanızı sağladığı biliniyor.
Florida'daki The Scripps Research Institute'de yapılan araştırmalar, yemeklerde tüketilen protein ve yüksek miktarda tuzun uyku getirdiğini ortaya koydu.
Emilim bozukluğu sendromları, açlık ve uzun süren beslenme bozuklukları gibi organizmaya protein girişinin azaldığı durumlarda görülebilir. Ayrıca vücut sıvılarının çeşitli amaçlarla boşaltılması,geniş yanıklar, bol kanamalar, karaciğer – böbrek hastalıkları hipoproteinemiye yol açan diğer etkenlerdir.
Protein en fazla, süt ürünlerinde, kırmızı et, yumurta ve balıklarda bulunur. Bunun yanında baklagiller ve fındık benzeri yiyecekler, protein açısından zengindirler. Protein ihtiyacı, ekstra bir uğraşı olmayan kişiler için sağlıklı seviyede ilerler.
Vücuda yeterince protein alınmadığında, vücut otomatik olarak kas, doku ve hücreler için kullanması gereken proteini, enerji üretimi için kullanır. Bu da kaslarda ağrılara, eklem sıvısının azalmasına ve dolayısıyla eklem ağrılarına sebep olur.
1 Kase (200g) Ev Yapımı Yoğurt 128,28 kaloridir. Ev Yapımı Yoğurt içeriğinde 8,00 Karbonhidrat(g), 6,78 Protein(g), 7,04 yağ(g), 100,00 Sodyum(mg), 301,40 potasyum(mg), 241,40 Kalsiyum(mg), 84,60 A Vitamini(ui), 2,00 C Vitamini(mg), 0,10 ve Demir barındırır.
Yetersiz protein tüketildiğinde büyüme durur ve kas dokusundan kayıplar başlayarak vücut ağırlığında azalma meydana gelir. Vücut direnci azalır, hastalıklara yakalanma riski artarak iyileşme süreci uzar ve hastalıklar daha ağır seyreder.
Ayrıca yatmadan önce protein-polifenol içeceklerin tüketilmesi, eksantrik kaynaklı kas hasarını takiben iskelet kası fonksiyonunun iyileşmesini hızlandırmıştır. Uykudan önce alınan protein, uyku sırasında etkili bir şekilde sindirilir ve emilir, böylece gece boyunca kas protein sentezi hızları artar.
Kazeinin en yavaş sindirilen protein olma özelliğinden dolayı, vücudun uzun süre beslenebilmesi adına genelde gece yatmadan önce kullanılması tavsiye edilir.
Uyurken kasların besinsiz kalmasını önlemek amacıyla gece yatmadan önce bir ölçek protein tozu tüketilebilir. Böylelikle kaslar gece boyunca ihtiyaç duyduğu proteini alacağından kas yakımı engellenmiş olur.
İyi kalite protein kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinlerdir. Düşük kalite proteinlere ise buğday, arpa, yulaf, pirinç gibi tahıllarda bulunanları örnek verebiliriz.
Leblebi Besin Değeri
100 gram leblebinin içerdiği besin değerleri şu şekilde: Karbonhidrat: 38 gr. Protein: 20 gr. Yağ: 3,4 gr.
Hayvansal gıdaların dışında mercimek, nohut, barbunya, fındık, badem, ceviz ve tohumlar da vücudun protein ihtiyacını karşıladığından öğünlerde yer verilmesi gereken besinlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri