Resmi taşıtlarda oturma düzeninde protokol sırası; birinci yer arka sağ, ikinci yer arka sol ve üçüncü yer ön sağdır. Resmi taşıta dört kişi binildiğinde, en üst ya da en kıdemli olan, taşıtın arka sağ koltuğuna; ikinci kıdemli arka sol koltuğa; üçüncü kıdemli arka ortaya, en kıdemsiz ön sağ koltuğa oturur.
Protokolde kişisel ünvan, yaş ve cinsiyet ayrımı yoktur ve protokolsüz sıralama alfabetiktir. Kamusal yaşamda ulusal bayrak ve üst, kamusal ve sosyal yaşamda konuk, sosyal yaşamda hanım daima önce gelir (sağda yer alır). Karşılamada üsstler başta, uğurlamada ise sondadır. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur.
I Şeklinde Uzun Masa:
Ev sahipleri masanın uzun kenarlarına ve tam ortaya karşılıklı olarak otururlar. Ev sahibi hanımın sağ tarafına şeref misafiri erkek oturur ve ev sahibi erkeğin sağına da şeref misafiri hanım oturur. Ev sahiplerinin soluna da ikinci derecede misafir hanım ve beyler oturur.
Yöneticiniz “buyurun oturun” demeden oturmayın veya oturmanız gerekiyorsa “müsadenizle efendim” diyerek oturun. Otururken amiriniz ve üstleriniz karşısında bacak bacak üstüne atmayın. Konuşmalarınızda daima nazik ve saygılı ifadeler kullanın. Konuşurken ve dinlerken yüzüne bakın.
Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Açılış konuşmasını evsahibi, son konuşmayı onur konuğu yapar. Bilindiği gibi mükemmeli ortaya koyan daima ayrıntılardır. Mükemmel ise bir ayrıntı değildir.
İlgili 27 soru bulundu
8-Resmi açılışlar daima en üst tarafından yapılır. Toplantı ve törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Yani en üst en son konuşur.
Protokol, resmi ilişkilerde izlenecek yol, yöntem ve görgü kuralları anlamına gelir ve söz konusu kurallara uyulması, nezaket açısından gereklilik, protokol açısından ise bir zorunluluktur. Resmi törenlerde mevki sıralaması, selamlaşma, öncelik hakkı gibi konularda uyulması gereken kuralların tümüdür.
Üste “merhaba” demek doğru değildir. Ancak üstler astlarına ve eşdüzeyde olanlar birbirlerine “merhaba” derler. Resmî ortamda makam sahibi bir üst içeriye girince astlar (hanım da olsa) ayağa kalkar ve kendisine hafif baş eğerek selam verir.
Polisler, bürokratlar, politikacılar bu yüzden lacivert elbise giyerler. Siyah asaletin, gücün, tutkunun ve olgunluğun rengidir. Siyah takım elbise insanlar arasına mesafe koyar; resmiyet ve ciddiyet sağlar. Bu yüzden, devlet adamları siyah elbise giyerler.
Resmi durumlarda kaymakam eşine hitap ederken 'Sayın Kaymakam Eşi' ifadesi kullanılabilir.
ilk çağlardan itibaren var olduğu ve barış amaçlı, elinde silah olmadığını belirtmek için yapıldığı bilinmektedir. Önce kadın el uzatmalıdır. Üst rütbe ya da makam önce elini uzatır. Yaşlı olan önce el uzatır.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
KIYAFET PROTOKOLÜ
GİYİM, KİŞİNİN İMAJIDIR. Törenlerde, resepsiyonlarda ve resmî akşam yemeklerinde, gönderilen davetiyede belirtilen kıyafet giyilir. Sivil olarak resmî kıyafet hanımlarda gündüz tayyör; gece uzun etek tuvalet; Erkeklerde koyu renk lâcivert/siyah üç düğmeli ya da kruvaze takım elbisedir.
Toplantılarda ve törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. En üst en son konuşur. Astlar daha çok teknik ve ayrıntılı konularda konuşur, • Üstler ise politik-stratejik ve genel konuşmalar yapar.
ARAÇLARDA UYGULANAN PROTOKOL KURALLARI
Makam sahibinin eşi de arabadaysa sol arka koltukta oturmalıdır. Resmi araçlara binerken önce kıdemli, sonra kıdemsiz biner, inerken ise kıdemli iner. Arka tarafta üç kişinin oturması söz konusuysa en kıdemsiz ortaya oturur.
İş ortamında ve sosyal yaşamda hiçbir zaman kirli, lekeli, ütüsüz, düğmesi kopuk, fermu- arı bozuk, frapan; vücuda, ortama, topluma, kuruma uymayan ve yakışmayan kıyafet giyilmemeli; daima temiz, düzgün sade, ütülü, uygun ve uyumlu giyinmelidir.
Protokol servisinde komiler kesinlikle yer almamalıdır. Protokol servisinde tüm servis herkese aynı anda yapılır. Şayet salonda devlet başkanları bulunuyorsa öncelik devlet başkanına verilir. Yemek servisi aynı anda yapıldığından tüm yemekler salona garsonların ellerinde getirilir.
Eğer ismini bilmiyorsanız ve yöneticiye gönderiyorsanız, Sayın İnsan Kaynakları Yöneticisi diye hitap edin. Eğer, kariyer sitelerinde bulunan özgeçmişiniz için, genel bir ön yazı yazıyorsanız, Sayın Yetkili diye hitap edebilirsiniz.
Kadın yöneticilere Sayın Müdire denmez, Sayın Müdürüm şeklinde hitap etmek uygundur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir. Ancak resmi yazıda veya adı ve soyadı kullanıldığında eski/önceki sözcüğü öne getirilir.
Madde 12 - Astların üstlere isimle hitap etmeleri caiz değildir. icap ettikçe (Mareşalım, Kumandanım, Generalim, Amiralim, Başkanım, Binbaşım, Yüzbaşım, Astsubayım) ve rütbesi olmayanlara bayım veya bayan tâbirleri kullanılmalıdır. Askerî memurlara muadili subaylığın rütbesi ile hitap edilir.
Protokol uzmanı çalıştığı kurumun protokol işlemlerinin hukuka uygun bir şekilde aksatılmadan yürütülmesini sağlamak amacıyla gerekli olan önlemleri ve kararları alan, bu kararların yerine getirilmesini sağlayan ve raporlayan kişidir. Mesleğin kalite ve verimlilik gereklerine uygun olarak çalışma düzenini belirler.
(Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri