Polisler, bürokratlar, politikacılar bu yüzden lacivert elbise giyerler. Siyah asaletin, gücün, tutkunun ve olgunluğun rengidir. Siyah takım elbise insanlar arasına mesafe koyar; resmiyet ve ciddiyet sağlar. Bu yüzden, devlet adamları siyah elbise giyerler.
İş ortamında ve sosyal yaşamda hiçbir zaman kirli, lekeli, ütüsüz, düğmesi kopuk, fermu- arı bozuk, frapan; vücuda, ortama, topluma, kuruma uymayan ve yakışmayan kıyafet giyilmemeli; daima temiz, düzgün sade, ütülü, uygun ve uyumlu giyinmelidir.
KIYAFET PROTOKOLÜ
Törenlerde, resepsiyonlarda ve resmî akşam yemeklerinde, gönderilen davetiyede belirtilen kıyafet giyilir. Sivil olarak resmî kıyafet hanımlarda gündüz tayyör; gece uzun etek tuvalet; Erkeklerde koyu renk lâcivert/siyah üç düğmeli ya da kruvaze takım elbisedir.
Davette koyu renk kıyafet (takım elbise) giyilmelidir. Masa ve oturma düzeni protokole göre düzenlenmelidir. Masa üstü en güzel biçimde düzenlenmeli ve süslenmelidir.
Protokol, resmi ilişkilerde izlenecek yol, yöntem ve görgü kuralları anlamına gelir ve söz konusu kurallara uyulması, nezaket açısından gereklilik, protokol açısından ise bir zorunluluktur. Resmi törenlerde mevki sıralaması, selamlaşma, öncelik hakkı gibi konularda uyulması gereken kuralların tümüdür.
İlgili 35 soru bulundu
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın. 2-Üstünüzün makamına girerken ceketinizin düğmeli olmasına dikkat edin, palto ve şapka ile girmeyin.
Protokolde kişi kendisini temsil etmez, unvanını ve kurumunu temsil eder. Her yöneticinin temel görevi kurumunu en iyi biçimde temsil etmektir. Bir kişinin temsil niteliği; dış görünümü, giyimi, tutum ve davranışı, konuşması, protokol- saygı, görgü ve nezaket - kurallarına uyması ile ortaya çıkar.
İlk görüşmelerimizde, iş toplantılarında, resmi işlerimizde kullanmamız gereken renkler diplomasi renkleri olarak da adlandırabileceğimiz güven ve resmiyet duygularını uyandıran lacivert, siyah, gri, bordo,haki ya da beyazdır.
Resepsiyon resmi nitelikte olduğundan dolayı davetiyede yazılan kıyafetin giyilmesi zorunluluğu vardır, davetiye üzerinde kıyafet belirtilmemiş ise koyu renk takım elbise giymek gerekmektedir.
Resmi taşıtlarda oturma düzeninde protokol sırası; birinci yer arka sağ, ikinci yer arka sol ve üçüncü yer ön sağdır. Resmi taşıta dört kişi binildiğinde, en üst ya da en kıdemli olan, taşıtın arka sağ koltuğuna; ikinci kıdemli arka sol koltuğa; üçüncü kıdemli arka ortaya, en kıdemsiz ön sağ koltuğa oturur.
Türkiye Cumhuriyeti devlet protokolü, aşağıda başkanlık sistemli cumhuriyet ile yönetilen Türkiye'nin, Dışişleri Bakanlığı Protokol Müdürlüğünce düzenlenen, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan "Devlet Protokolü Listesi" bulunmaktadır.
Resepsiyon; milli ve resmi vesilelerle kutlamalarda, kuruluş günlerinde, her türlü yıl dönümde, üst düzeydeki atamalarda ve görevden ayrılmalarda, yabancı resmi konuk veya seçkin bir ziyaretçi onuruna düzenlenen kabul törenidir.
Resmi ve diplomatik törenlerde, resmi ilişkilerde ve toplumsal yaşamda uyulması gereken kurallardır. İnsanlar arasında saygı ve anlayışa dayanan, öğrenilmesi gereken kurallardır.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
heyecan verici ve iştah açıcı bir renk olan kırmızı yaygın ve etkili olduğu gözlemlenmektedir (Grossman & Wisenblit, 1999).
Mavi çoğu zaman güven ve gücü temsil ederken, sarı iyimser olmayı temsil eder. Bu iki rengin bir arada kullanılması hem iyimser ve dost bir marka, hem de güven veren bir marka olduğu izlenimini verir.
Yüzyıllar boyu dünyada şatafatın, gücün ve zenginliğin rengi olmuş mor rengin, genellikle iç çatışmaları olan kişiler tarafından tercih edildiği düşünülüyor. Fakat yine de mor kıyafetler kişinin çevresinde eskiden olduğu gibi güçlü, zengin algısı oluşturabiliyor.
Kontrast Renkler
Birbirine karşılık gelen renklere kontrast –tamamlayıcı renkler denir. Kontrast renkler yan yana geldikleri zaman en yüksek zıtlık etkisini yaparlar. Kırmızı -yeşil, sarı-mor, mavi-turuncu kontrast renklerin aralarında bütünleyici, tamamlayıcı özellikleri vardır.
Protokolde kişisel ünvan, yaş ve cinsiyet ayrımı yoktur ve protokolsüz sıralama alfabetiktir. Kamusal yaşamda ulusal bayrak ve üst, kamusal ve sosyal yaşamda konuk, sosyal yaşamda hanım daima önce gelir (sağda yer alır). Karşılamada üsstler başta, uğurlamada ise sondadır. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur.
MASAYA OTURACAK KİŞİ SAYISI
Onur konuğu, ev sahibesinin sağına, onur konuğunun eşi ise ev sahibinin sağına oturur. Onur konuğundan sonraki konuklar, mevki ve yakınlıklarına göre dizilirler. Örn: İkinci önemli konuk, onur konuğunun eşinin sağ tarafına, eşi ise onur konuğunun sağ tarafına oturur.
Örnek; Astların, üstlerine “Sayın Valim”, “Sayın Müdürüm”; üstlerin de astlarına “Ayşe Hanım”, “Mehmet Bey” şeklinde hitap etmeleri en tabii bir nezaket kuralıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri