Freud'un psikanalitik kuramında, psikoseksüel gelişmenin fallik aşamasında ortaya çıkan çatışma. Kişi, cinsel olarak zıt cinsiyetten ebeveyne bağlanır ve aynı cinsiyetten ebeveyni rakip olarak görür.
Çatışma, anlaşmazlığın yoğun yaşandığı durumlarda ortaya çıkan fikir, değer, istek, amaç ve ilgilerimizin karşımızdakiyle uyuşmaması ve bazı durumlarda bunların tehdit edildiği algısıdır.
İç çatışma (psişik çatışma) bilinç olmadan ruhta ortaya çıkan farklı algı ya da duygu çelişkileridir. Bu da problemli bir davranış ya da semptom olarak gün yüzüne çıkmaktadır. Bilinçdışı korku ya da tehlikeli beklentilere savunma mekanizmaları dediğimiz otonomik tepkiler veririz.
Psikanalitik bir bakış açısıyla, insanlar cinsel ve saldırgan dürtülere sahip olarak tanımlanır. Psikanalitik teorisyenler, insan davranışının deterministik olduğuna inanırlar. İrrasyonel güçler ve bilinçdışının yanı sıra içgüdüsel ve biyolojik dürtüler tarafından yönetilir.
Freud, psikanalitik kuramında zihnin üç temel kavramdan oluştuğunu düşünmekteydi. Bu kavramları sırasıyla id (alt bilinç), ego (benlik) ve süperego (üst benlik) olarak adlandırmıştı.
İlgili 31 soru bulundu
Freud psikanalizi, “bilincin doğrudan ulaşamadığı, derin ruhsal katmanlarda geçen psişik olaylar öğretisi olarak” tanımlamıştır. Bireyin ruhsal dünyasını açıklamada, toplumu ve uygarlığı anlama ve açıklamada etkin, yararlı ve yaratıcı fikirler ileri süren bir kuram geliştirmeye uğraşmıştır.
Psikanalitik kuram, insan davranışının ve deneyimlerinin büyük ölçüde bilinçaltındaki dürtüler ve çatışmalar tarafından yönlendirildiği fikrine dayanır. Freud, psikanalitik kuramı geliştirirken, insan davranışını açıklamak için üç temel yapı taşı olarak bilinç, bilinçaltı ve kişilik yapılarından bahsetmiştir.
Psikanalize göre bilinçdışının şekillenmesini sağlayan en önemli yaşam dönemi çocukluktur. Çocukluk döneminde kişinin yaşadığı zorluklar ve farklı dönemlerde baş etmesi gereken güçlükler kişinin ruhsallığını yöneten bilinçdışını belirler.
Psikanalitik yaklaşım
1890'larda doğan bu yaklaşıma göre psikoloji kişilerin bilinçdışı korkularını, isteklerini ve güdülerini ortaya çıkarmayı hedeflemelidir.
Sigmund Freud'a göre insan kişiliği karmaşıktır ve birden fazla bileşene sahiptir. Freud, ünlü psikanalitik teorisinde kişiliğin id, ego ve süperego olarak bilinen üç unsurdan oluştuğunu belirtir. Bu unsurlar, karmaşık insan davranışları oluşturmak için birlikte çalışır.
Çatışma, birbiriyle uyuşmayan iki veya daha fazla güdünün aynı anda bireyi etkilediği anlarda ortaya çıkar. Örneğin; Seçtiği alanda doktora yaparak mesleğinde ilerlemek isteyen üniversiteli genç kadının aynı zamanda sevdiği gençle erken yaşta evlenerek bir an önce anne olmak da ister.
Çatışma türleri arasında, potansiyel çatışma, algılanan çatışma, hissedilen çatışma, kişiler arası çatışma, gruplar arası çatışma, örgütsel çatışma ve aşikar çatışma yer almaktadır.
Çarpışma, savaş, şiddetli geçimsizlik, anlaşmazlık, zıtlık daima arbede kavramını çağrıştırır. Çatışma; toplumsal etkileşimin kaçınılmaz bir sonucudur. Uzlaşma ise, herkesin kararların alınmasına yaratıcı bir biçimde katıldığı bir karar alma sürecidir.
İki veya daha fazla kişi ya da grup arasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan anlaşmazlık durumudur.
Çatışma kavramına günlük yaşamda tartışma, kavga, şiddet, güç kullanma gibi anlamlar yüklenmektedir. İnsan hayatında doğal ve kaçınılmaz bir süreç olan çatışma, kişiler arasında yaşanan uyuşmazlık ya da anlaşmazlık durumudur.
Bireyler ya da gruplar arasında fikir uyuşmazlığından dolayı ortaya çıkan zıtlıklar, çatışma adı verilir. Çatışmalar sadece kişiler arasında yaşanmaz. Kuşaklar, gruplar ve kurumlar arasında yaşanan tartışmalar da çatışma olarak adlandırılır.
Psikanaliz, iyileştirme amacını ön plana çıkarmaktan ziyade içsel ruhsal süreçlerin yorumlanmasını temel alır. Psikanalitik psikoterapide ise dış gerçeklik, güncel insan ilişkilerindeki sorunlar, iyileştirme de terapinin hedefindedir.
Psikanaliz bilinç dışı ve rüyalara odaklanırken psikodinamik bununla birlikte insan kişiliğine ve zihnine odaklanıyor. Psikodinamik psikanalize ek olarak dış dünyanın kişiye olan etkileri ve güncel hayat problemlerine bakıyor. Psikodinamikte psikanalizdeki kadar detaylı bir bilinç dışı incelemesi yapılmıyor.
Psikodinamik yaklaşım, psikanalitik kuramı baz alan danışmanlık formlarına verilen genel addır. Bu yöntemde, uzman, tarafsız ve nesnel bir gözlemci konumunu koruyarak danışanların bilinçdışı motivasyonlarını fark etmelerine yardım etmeye çalışır.
Psikanaliz, kısmen bilinçdışı zihinle ilgilenen ve birlikte zihinsel bozukluklar için bir tedavi yöntemi oluşturan bir dizi teori ve terapötik tekniktir. Bu disiplin 1890'ların başında, çalışmaları kısmen Josef Breuer ve diğerlerinin klinik çalışmalarından kaynaklanan Sigmund Freud tarafından kurulmuştur.
Psikanalitik aile terapisi, Freudyen Kuram ile beraber içselleştirilmiş nesne ilişkileri üzerinden incelenecektir. Psikanalitik aile terapilerinin amacı; aile bireylerine geçmişin bilinçdışı tekrarını ve çatışmalarını fark ettirip hayatlarının üzerindeki etkisini ortadan kaldırmaktır.
Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud ruhsal sorunların kökenindeki psikolojik etmenlere ve bilinçdışının rolüne dikkat çekmiştir.
Psikanaliz ve Sonrasındaki Kuramcılar
Yeni kuramın oluşmasına katkı sağlayan isimler Alfred Adler, Carl Gustav Jung, Otto Rank, Karen Horney, Harry S. Sullivan ve Erich Fromm'dur.
Psikanalitik feminizm; psikanalizin ataerkil yapısını, erkek bakışını ve bu nedenle kadını ikincilleştirerek, ihmal etmesini eleştirir. Feminizmin bu eleştirileri neticesinde psikanalitik feministler, psikanaliz kuramını kadını merkeze alacak şekilde geliştirerek feminist bir psikanalizi mümkün hale getirir.
Psikanalitik kuram, temelini, Sigmund Freud'un hastalarıyla yaptığı klinik çalışmalardan ve gözlemlerinden alır ve çocukluk deneyimlerinin ve bilinçaltındaki isteklerin davranış üzerinde kuvvetli etkisi olduğu savı üzerine kuruludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri