Dünyanın en güçlü pasaportu sıralamasında zirve değişti, Türkiye kaçıncı sırada? Japonya beş yıl aradan sonra ilk kez dünyanın en güçlü pasaportu sıralamasında zirvedeki yerini kaybetti. Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı.
Henley&Partners "dünyanın en güçlü pasaportları listesini yayınladı. Listede Japonya, Singapur ve Güney Kore zirvede yer alırken, Kuzey Kore, Afganistan ve Suriye'nin sünyanın en zayıf pasaportlarına sahip olduğu görüldü.
Azerbaycan pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 72. sıradadır. Azerbaycan pasaportu sahipleri, 69 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 160 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Henley Pasaport Endeksi, 2023 yılına ilişkin "Dünyanın en güçlü pasaportlarını" listeledi. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerinden elde edilen listede bu sene zirve değişti. Geçen yıl, 193 puanla en üst sırada olan Japonya, koltuğunu Singapur'a devretti. Türkiye ise 114 puanla 53. sırada yer aldı.
Singapur pasaportu neden güçlü? Singapur, 160'tan fazla ülkeye vizesiz seyahatin yanı sıra vergiden konuta kadar birçok çeşitli devlet yardımına izin verdiği için çok güçlü bir vatandaşlığa sahiptir.
İlgili 22 soru bulundu
En güçlü pasaportlara sahip ülkeler hangileri? 2023'ün başında Japonya 193 ülkeye vizesiz erişim ile en üst sırada yer alıyordu. Bu sayı şimdi 189 ülkeye düşerek Singapur'u birinci sıraya taşıdı. Güneydoğu Asya ülkesi son 10 yılda 25 ülkeye daha vizesiz erişim hakkı kazanarak sıralamada beş basamak yukarı çıktı.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 6. sıradadır. Amerika Birleşik Devletleri pasaportu sahipleri, 188 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 41 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
WSA'ya göre Özel kapağı ile on beş yıl için geçerli olan “Dünya Donör Pasaportu”, en az 400 $ bir bağış karşılığında verilir ve mülteciler ve vatansızlar için ücretsiz belgeler vermek için kullanılır.
Çin pasaportu şu anda Guide Consultants Pasaport Sıralama İndeksi'nde 75. sırada bulunmaktadır. Çin pasaportunun sıralaması Çin pasaport sahiplerine sağladığı giriş özgürlüğüne göre belirlenmektedir. Buna göre, Çin sahipleri 72 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 124 ülkeye giriş için vize çıkarmaları gerekir.
Ağustos 2016 Raporu'na göre 122 ülkeye vizesiz erişimle 38. sırada bulunuyordu. Ancak Pasaport Endeksi'ne göre, BAE pasaportu 175 ülkeye erişimi olarak dünyada 1. sıradadır. Emirati pasaportu, 2006-2016 döneminde vizesiz değerlendirmedeki en büyük gelişmeye sahip 5 pasaporttan biridir.
Türkiye'den Gürcistan'a giderken pasaport şartı iki ülke arasında yapılan anlaşma ile kaldırıldı. Vatandaşlar yeni kimlik kartıyla ülkeye giriş ve çıkış yapabilmektedirler.
Katar pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 55. sıradadır. Katar pasaportu sahipleri, 100 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 129 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Sigorta firması William Russell'ın verilerine göre, Avusturalya en yüksek fiyattan pasaport veren ülke oldu. Avusturalya'da pasaport maliyeti 230 dolar olarak açıklandı. Dünyanın en pahalı pasaportları listesinde 170 dolarla Meksika 2. sırada yer aldı. Avrupa ülkesi İsviçre ise 140 dolarla Meksika'yı takip ediyor.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Siyah pasaport, devlet büyüklerine verilen pasaport türüdür. Meclis üyeleri ve bakanlar bu pasaporta sahip başlıca kişilerdir. Ayrıca bu pasaport görev bitimine kadar geçerliliğini sürdürür. Siyah pasaport sayesinde pek çok ülkeye vizesiz giriş çıkış yapılabilmektedir.
Çifte vatandaşlık, kişinin aynı anda birden fazla devlet ile vatandaşlık bağıyla bağlı olması anlamına gelmektedir. Mevzuatımıza göre vatandaşlık, hiçbir din, ırk, cinsiyet ve benzeri ayrım yapmaksızın devlet ile insan arasında kurulan hukuki bir bağ olarak nitelendirilmektedir.
Bu tür pasaportlar, diplomatik veya hususi damgalı pasaport verilmesi mümkün olmayan kimselere, Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir.
Hizmet pasaportunun süresi, görev süresini kapsayacak şekilde olmak üzere düzenlenir. Gri pasaportu olanlar, hizmeti süresini sona erdikten sonra bu pasaportu kullanamazlar. Gri pasaport, çoğunlukla 5 yıllık olarak çıkarılır ve göreve çıkılacak ülkenin vizesini de kapsar.
Birleşik Krallık pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 3. sıradadır. Birleşik Krallık pasaportu sahipleri, 191 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 38 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Rusya Federasyonu pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 49. sıradadır. Rusya Federasyonu pasaportu sahipleri, 114 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 115 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Yeşil Pasaport Kimlere Verilir? (Hususi Pasaport)
Yeşil pasaport çıkarma hakkı olan kamu personeli arasında, devlette çalışan doktor ve öğretmenler de var ama kadro derecelerinin 1, 2, ya da 3 olması şartı gözetiliyor.
Pek çok ülkeye ayrıcalıklı olarak vizesiz giriş imkanı sağlayan siyah pasaportun verildiği meslek grupları şunlardır: TBMM üyeleri ve TBMM bünyesinde görevli olan bakanlar. Yargı merciinde görev yapan Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Cumhuriyet başsavcısı
Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri