Güvenlik testlerine göre isofix, koltuk ile araç gövdesi arasında sağlam bir bağlantı sağlayarak çocuklar için oldukça güvenli bir yolculuk sunuyor. Isofix'in yanlış takılma ihtimali emniyet kemerlerine göre daha düşük. Bu da onu daha güvenli yapan bir diğer neden.
Aracın arka koltuklarının arasında isofix aparatı ya da logosu olup olmadığına bakılarak da bu durum anlaşılabilir. Bir diğer yöntem ise kullanma kılavuzu veya bilgi kitapçığı gibi dokümanlara bakmaktır.
Eğer Isofix yoksa
Çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile otomobil arka koltuğuna sabitleyebilirsiniz. Emniyet kemerini, çocuk koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirerek araca sabitleyebilirsiniz. Isofix kadar kolay bağlantı sunmadığını belirtelim. Aynı zamanda Isofix bağlantısı kadar da güvenli olmayacaktır.
I-size, 4 yaşa kadar olan bebek ve çocuk oto koltukları için geçerli. Bu düzenleme; gelişmiş baş ve boyun koruması sağlıyor, oto koltuğunun minimum 15. aya kadar (çocuk 105 cm olana kadar) seyahat yönünün tersine bağlanmasını ve Isofix'i zorunlu kılıyor.
Takılır hiç bir problem olmaz.
İlgili 39 soru bulundu
Eğer oto koltuğunuz isofix veya diğer özel bağlantılara sahip değilse emniyet kemeri ile sabitleme yapabilirsiniz. Kemerleri sıkıca çekerek gerektiğinde kilitleyip koltuğu sabitleyebilirsiniz.
Entegrasyon işlemi de hemen akabinde metal sabitleme noktaları ve bağlantı noktası aracılığıyla yapılıyor. Bu bağlantılar genellikle sarı renkte oluyor. Daha sonra bebek koltuğunda bulunan Isofix aparatını ya da Isofix kemerini arabanın arka koltuğundaki eklem noktasında bulunan kancalara geçirmeniz gerekiyor.
Bebek koltuklarını isofix yöntemiyle arabaya sabitlemek hem pratik hem de oldukça güvenli. Peki, hangi araçlarda isofix var? İsofix oto koltuğu, 2006 yılında itibaren üretimi yapılan tüm araçlarda yer alıyor.
ISOFIX Oto Koltuğu Her Arabaya Uyar mı? Standartlara uygun olarak üretilen çocuk koltukları, ISOFIX bağlantı noktaları ile uyumlu olarak çalışıyor. Günümüzde üretilen tüm araçlar ve çocuk koltukları bu standartlara uygun olarak geliştiriliyor. Bu nedenle de herhangi bir sorun yaşanmıyor.
Darbe emici yan bariyerleri ve ekstra boyun korumalığı olan alev almaz oto koltuklarını tercih edin. Uzmanlar, sağlık açısından kaplaması terletmeyen, hava alan ve kolaylıkla çıkarılıp temizlenebilen kumaştan yapılmış bebek oto koltuğu tavsiye ediyorlar. Siz de bu kriterlere uygun ürünlere yönelin.
İsofixli koltukların neredeyse tamamı normal emniyet kemeriyle de kullanılabiliyor.
İsofix kısa tanımı ile bir montaj çeşididir. Geleneksel oto koltuklarında görülen emniyet kemeri montaj hatalarının giderilmesi ve montaj işleminin olabildiğince pratik, hızlı ve güvenli hale getirilmesi, isofix oto koltuklarının en önemli niteliğidir.
9.ayın sonunda bebekler dik konumda, kendi yaşlarına uygun oto koltuklarında seyahat edebilirler (bazı oto koltukları 6 aylık için tasarlansa da 9. aya dek kullanılabilir). Çocukların 2 yaşına kadar arabada yüzleri arka cama doğru bakar şekilde yani ters oturtulmaları gerekiyor.
İsofix aparatı bebek koltuklarının araç içerisine güvenli bir şekilde yerleştirilmesini ve sabitlenmesini sağlayan bir sistemdir. İsofix kemerini güvenilir yapan en önemli özellik pratik ve kolay bağlanma şekline sahip olmasıdır.
Güvenlik testlerine göre isofix, koltuk ile araç gövdesi arasında sağlam bir bağlantı sağlayarak çocuklar için oldukça güvenli bir yolculuk sunuyor. Isofix'in yanlış takılma ihtimali emniyet kemerlerine göre daha düşük. Bu da onu daha güvenli yapan bir diğer neden.
Çünkü arka ortada ISOFIX yani sabitleme kancası yoktur, bebek emniyet kemeriyle sabitlenir. Ancak iki çocuk varsa o zaman ISOFIX kancası ile sabitlenebilir. Çünkü bebek koltuğunu bu kancalara çok iyi oturtalabiliyorsunuz.
Isofix bağlantı aparatı olan metal çubuklar, araç koltuğunun tabanındaki sabitleme noktalarına / klipslerine bağlanır. Üst bağlantı kemeri de bagajın zemininde ya da koltuğun oturma yerinin arka kısmında yer alır. Araçta bulunan üst bağlantı kemerinin sabitleme noktasına sağlam bir şekilde takılması da şarttır.
İsofix bağlantısı, genellikle araçların arka koltuklarında bulunur. Oto koltuğunu araçtaki İsofix bağlantısının bulunduğu noktaya yerleştirin.
Ailelerin araba kullanırken en çok dikkat ettiği konuların başında çocuklarının güvenliği gelir. Kendini koruyamayan çocuklar şiddetli çarpma sonucu araçtan fırlayarak ölümcül trafik kazalarına sebebiyet verebilir. Çıkan yasalarla, çocuklara 12 yaşına kadar araçlarda oto koltuğunda oturma zorunluluğu getirilmiştir.
İsofix, çocuk güvenliği için tasarlanmış ve otomobil endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir montaj sistemidir. Bu sistem, çocuk koltuklarını otomobil koltuklarına daha güvenli ve doğru bir şekilde sabitlemeyi sağlar.
Malesef Puntolarda isofix bağlantı noktası bulunmuyor.
İsofix otomobillerde çocukların güvenliğini sağlamak adına geliştirilen bir tür montaj sistemidir. Bu sistem ile çocukların güvenli bir şekilde sarsılmadan seyahat etmesi amaçlanır. 2006 yılında zorunlu hale gelen bu sistem 2013 ve sonrası araçların hemen hepsinde bulunur.
İlk önce omuzlar sonrasında da bacak kısımları giyilir ve göğüs kısmındaki aparat ile omuz ve bacaklar arasındaki bağlantı sağlanır. Paraşüt tipi emniyet kemeri nereye bağlanır bilgisi doğru kullanım ile yüzde yüz güvenlik sağlar.
Isofix taktırma isteyen kullanıcıların artması ve araç seçimlerinde de ön plana alınması doğal olarak piyasada da Isofix'i zorunlu kıldı. 2013 yılında tüm araç firmalarına Isofix'in artık zorunlu olduğu şartı koşuldu. Bu tarihten itibaren üretilen tüm araçlar ilgili standarda göre Isofix uyumlu olmak zorundaydı.
Emniyet kemeri, omuz üzerinden ve göğüs ortasından çapraz olarak çekilirken, alt kısımdan gelen emniyet kemerinin devamı ise kalçaların hizasından geçecek şekilde yuvasına takılmalıdır. Emniyet kemerinin işlevini yerine getirebilmesi için doğru takılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri