Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez. Bazı durumlarda danışanın izni ve kendi belirlediği sınırlar dahilinde aile üyeleri terapi sürecinin gidişatı hakkında bilgilendirilir.
Terapistler kişinin gizliliğini, kendine dair açıkladıklarını tamamen gizli tutsalar dahi bazı durumlarda bunların ihlal edilmesi şarttır/ kabul edilebilir: Kişi kendisine yönelik intihar tehditlerinde bulunuyorsa. Kişi başkasına yönelik öldürme ve zarar verme tehdidinde bulunuyorsa.
Psikologlar genellikle sizin yazılı izniniz olmadan başkaları ile temasa geçmez. Gizlilik ya da psikologunuzun yasal olarak bildirmesi gerekenlerle ilgili özel endişeleriniz var ise bunu psikologunuz ile konuşabilirsiniz.
Danışanın izni olmadan psikiyatrik muayene ve psikoterapi sırasında asla kamera veya ses kaydı yapılmaz. Ancak danışanın kendi isteği söz konusu ise, terapide konuşulanları süreçte çalışmak ve gözden geçirmek üzere kendi kayda alabilir.
Psikolojik destek almak, sicilinize işlemez. Eğer sicile işlenen bir durum olursa bu, psikoloğa gidildiği için değil ancak bir suç işlendiği için olacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir. Kayıp, hastalık, yas, psikolojik travma konuları dahil, gündelik sorunları da içeren pek çok konu için psikoloğa gidilebilir.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, “Tıbben hafızayı silmek mümkün değildir. Burada yapılan hafızaya olumsuz şekilde depolanan anılara karşı kişinin duyarsızlaştırılmasıdır. Terapinin kişiye kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin hayata bakışını bile değiştirir” dedi.
Psikoloğa her şey anlatılır mı? Psikolog, danışanı koşulsuz bir şekilde kabul eden kişidir. Bu durum, psikolog ve danışan arasındaki terapötik ilişkinin oluşması ve güven inşa edilmesi açısından önem arz etmektedir. Kişi, psikoloğuyla istediği her şeyi konuşabilir.
“Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez.
Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.
Hayatınızla ilgili sorular soracaktır. Örneğin, geçmiş tecrübeleriniz, sosyal yaşamınız ve aile durumunuzla ilgili sorular. Psikolojik destek arama nedeninizi bilmek haricinde psikoloğunuz probleminizin sizde yarattığı diğer belirtileri bilmek isteyecektir.
Psikologlar insanlar arasında hiçbir ırk, cinsiyet, din, sosyo-ekonomik düzey ayrımı yapamazlar. Psikologlar danışanlara yapması gerekenleri söylemez veya danışanları yönlendirmezler.
Yaygın olmasına rağmen ses kayıtları danışanların otantik keşfini engellemesi ve kişisel problemlerini açıklıkla yansıtmaması nedeniyle hem danışan hem de psikolojik danışman tarafından memnuniyetsizlikle karşılanabilmektedir.
Sevgi aktarımı danışanın terapiste duyduğu ilginin oldukça artması ve danışanın terapiste çok yakın hissetmesi noktasına ulaştığında duygular cinsellik ya da aşk isteği içerebilir. Aktarım aşkı oluştuğunda terapist danışanı kendisine aşık olmakla itham etmemeli ya da suçlamamalıdır.
Psikoloğa ve Noroloji Doktoru ve Psikiyatriye gitmek sicile işlemez. İnsanlar, günümüzde hala ruh sağlığına yönelik hizmet almaktan çekiniyorlar.
Sicile işlenme korkusu asker, polis, öğretmen veya devlet memurlarında çok sık rastlanmaktadır. Ancak bu hiçbir gerçekliği olmayan yanlış bir inanıştır. Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir.
Tercihen 0 - 18 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerin öncelikle çocuk ve ergen psikiyatristi uzman hekimi tarafından değerlendirilmesi, hekimin ayrıntılı muayene ve değerlendirmesi neticesinde uygun olan terapi desteğini doğru psikologlar ile yürütülmesi önerilir.
Pedagoglar 0-12 yaş aralığında olan çocuklara özel olarak hizmet vermektedir. Daha büyük olan 13 yaşından sonraki çocuk grubuna ise psikolog ya da psikiyatrist uzmanı bakmaktadır.
Duygu, düşünce veya davranış örüntülerinde her zamanki hale göre farklılıklar mevcutsa ya da duygusal açıdan kötü hissediliyorsa, uzun denebilecek bir süredir aynı şikayetler devam ediyorsa psikoloğa gidilebilmektedir. Bazı durumlarda yaşanılan sıkıntıların kronik bir hal alması ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
İlaç kullanımını gerektiren durumlarda reçete etme yetkisi psikiyatristlerindir. Bu nedenle herhangi bir ruhsal sıkıntı ile psikoloğa başvuran bir danışanın ilaç tedavisi alması gerekiyorsa, uzman tarafından psikiyatriste gönderilir.
2. E nabız da psikiyatri girişi görünür. Ancak tanılar psikiyatrik muayene tanısı diye geçer. Sistem üzerinden yazılmadıysa reçete görünmez.
Merhabalar, başvurunuz üzerine çocuğunuzun muayenesini yapacaklar. Çocuğun muayene sonucuna göre, sizin başvurunuzu onaylarlarsa, tanıyı sistemden düşecekler. Yani tanı tamamen silinir.
psikiyatristler tıp eğitimi aldıkları için tanı koyma ve ilaçla tedavi etme yetkileri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri