Danışanların terapistlerine âşık olması sıklıkla görülür. Kimileri terapistlerine ideal bir arkadaş gibi yaklaşırken, kimileri ise romantik veya cinsel duygular besleyebilir. Terapistinize aşık olduğunuzu hissettiğinizde ilk başta korkmuş olabilirsiniz. Ama böyle hissetmeniz oldukça doğaldır.
Sevgi aktarımı; danışanın terapistini kendine çok yakın hissetmesidir ve terapistine karşı hissettiği duygular cinsellik veya aşk isteği içerebilir. Danışan ciddi bir şekilde duygusal olarak yaralandıysa veya cinsel olarak taciz edildiyse, terapistine karşı cinsel bir bağlılık hissedebilir.
Bu durum hastaya, terapiste ve terapötik sürece zarar verir. Psikoterapi alanında çalışan klinik psikologlar için terapist-hasta ilişkisini düzenleyen etik kurallarda, terapist ve hasta arasındaki cinsel ilişki etik dışı eylem olarak belirlenmiştir.
Psikologlar, etik ve yasal yönergeler gereği danışanlarıyla romantik veya cinsel bir ilişki kuramazlar. Dolayısıyla, psikologlar danışanlarıyla evlenemezler. Bu tür bir ilişki kesinlikle etik dışı kabul edilir ve psikoloğun mesleki lisansının iptaline yol açabilmektedir.
Psikolog danışmanlık sürecinde akıl ve öğüt vermez. Yargılamaz ve suçlamaz. Psikolog sizin adınıza kararlar alamaz; danışanın kendi kararlarını kendi alması beklenir. Psikolog danışanına sarılmaz, sarılıp ağlaşmaz.
İlgili 40 soru bulundu
Psikoterapi de, öncelikle terapist ile danışan arasında kurulacak güven ortamı önemlidir. Kabullenildiğini, anlaşıldığını, eleştirilmeyeceğini, yargılanmayacağını gören danışan, terapistinin samimiyetine güvendiği ölçüde sorunlarını konuşacak, değişim için çaba sarf edecektir. Terapistin yaptığı keşfe rehberliktir.
Bir danışan ile terapisti arasındaki ilişki kesinlikle benzersiz bir ilişkidir. Sahip olabileceğimiz başka hiçbir ilişki sağlıklı bir danışan/terapist ilişkisine benzemez. Terapistinizle olan ilişkiniz güven, mahremiyet ve saygı üzerine kurulu yakın bir ilişki olacaktır.
Terapistler kişinin gizliliğini, kendine dair açıkladıklarını tamamen gizli tutsalar dahi bazı durumlarda bunların ihlal edilmesi şarttır/ kabul edilebilir: Kişi kendisine yönelik intihar tehditlerinde bulunuyorsa. Kişi başkasına yönelik öldürme ve zarar verme tehdidinde bulunuyorsa.
“Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez.
Psikolog tanıdığı kişilere terapi uygulamaz. Profesyonel ve sağlıklı bir danışmanlık ya da terapi süreci için mesleki etik kurallar çerçevesinde arada sadece terapist ve danışan ilişkisi bulunmalıdır. Bununla birlikte danışanlarıyla seanslar dışında görüşmez, arkadaşlık etmez.
Aşkın üç maddesi vardır: yakınlık, tutku ve sadakat. Sternberg'e göre, ilişkiler bu maddelerin en az iki tanesi üzerine kurulur. Bir ilişkide bu üç madde de varsa o ilişki mükemmel bir aşk içeriyor demektir. Hepsini içeren ilişki en uzun süre ayakta kalan ve yolunda giden ilişkidir.
Cevapların büyük çoğunluğu kişinin kendisindedir; ancak kişinin gücü bazen onları bulmaya yetmez. İşte tam bu noktada psikolog, kişinin duygularını anlamasına ve aşk acısını hayatında kalıcı yaralar bırakmadan atlatmasına yardımcı olur.
Aktarım nasıl terapinin/analizin mihenk taşıysa ve hastanın nesne ilişkilerini yok sayılmamış, terapisti tarafından fark edilmiş, süreç içerisinde çalışılarak anlamlandırılmış ve yeniden inşa edilmiş kılıyorsa, karşı aktarım da öyledir.
Bütün psikologlar eğitim hayatları boyunca etik ilkeleri benimseyerek mesleğe ilk adımları atarlar. Bunları göz önünde bulundurarak, terapistine güvenebilir, her şeyi anlatabilir ve anlattıklarınızı başkalarına anlatmayacağı konusunda içiniz rahat olabilir.
Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.
Sonuç olarak, psikoterapi alanında uzmanlaşmış psikologlar, herhangi bir alanda problem yaşayan ve kişisel gelişimi amaçlayan bireylere ya da gruplara tanısal ve danışmanlık alanlarında hizmet sunarlar. Psikoterapist Kimdir? Psikoterapistler , psikoterapi eğitimini tamamlamış ruh sağlığı uzmanlarıdır.
Danışanın izni olmadan psikiyatrik muayene ve psikoterapi sırasında asla kamera veya ses kaydı yapılmaz. Ancak danışanın kendi isteği söz konusu ise, terapide konuşulanları süreçte çalışmak ve gözden geçirmek üzere kendi kayda alabilir.
Yaygın olmasına rağmen ses kayıtları danışanların otantik keşfini engellemesi ve kişisel problemlerini açıklıkla yansıtmaması nedeniyle hem danışan hem de psikolojik danışman tarafından memnuniyetsizlikle karşılanabilmektedir.
Psikolojik destek almak, sicilinize işlemez. Eğer sicile işlenen bir durum olursa bu, psikoloğa gidildiği için değil ancak bir suç işlendiği için olacaktır.
hipokrat yemini etmeyen (doktor olmadıkları için) meslek grubu. temel olarak 4 yıllık bir psikoloji bölümünü tamamlayan herkese verilen ünvan.
Psikologlar psikolojik destek süresince doğruluk, dürüstlük ve tarafsızlık ilkelerini benimsemelidir. Danışanlarını yanıltmaktan, kandırmaktan ya da aldatmaktan kaçınmalıdır. Bu noktada danışana belirsiz vaatlerde bulunmamalı, doğru ve dürüst bilgilendirmeler yapmalıdır.
Bunlar; terapist, danışan ve terapötik ilişkidir. Danışan ve terapist arasında kurulan ilişkiye terapötik ilişki denir. Bu ilişki, empatik güven bağını içeren profesyonel bir ilişkidir ve sınırları belli, açık, nettir.
Psikologlar akıl vermez, yargılamaz, etiketlemez, eleştirmez, sorgulamaz, kınamaz, tanı koymaz. Psikologlar ilaç yazmazlar. Ne yapar ne yapmaz? Kişiler psikoloğa genellikle hayatlarında yaşadıkları sıkıntılar nedeni ile olumsuz ve bastırılmış düşünce ve duyguları ile birlikte gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri