Terapistin süreçle ilgili aşağı yukarı bir fikrinin oluşması en geç 2. seanstan sonra gerçekleşmektedir. Ortalama 15-20 seans arasında danışanın şikayetlerinde ciddi bir azalma olur ve toparlanma süreci kendisini net olarak belli eder. Ancak bazı danışanlarda bu süreç çok daha fazla uzayabilmektedir.
Özellikle psikodinamik yaklaşım uzun sürmesi nedeniyle eleştirilir. Oysaki ortalama terapi seansının kaç olduğunu tespit etmek üzere yapılan çalışmalar 4 ila 8 seans arasında sonuçları öngörüyorlar.
Genel olarak psikoterapi müşterilerinin çoğunluğu 3 ay sonra daha iyi hissettiklerini belirtmişlerdir. Ancak depresyon ve anksiyetesi olan kişilerde daha kısa ve uzun zaman aralıkları gözlemlenmiştir. Genel olarak 1-2 ay ve 3-4 gibi sürelerde belirgin iyileşmeler yaşanmaktadır.
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
Örneğin depresyon, panik bozukluk, sosyal fobi, özgül fobiler gibi rahatsızlıklarda ağırlıklı olarak bilişsel davranışçı terapilere özgü bir protokol izlendiğinden eşlik eden başka bir problem yoksa ortalama süre 8 ile 12 seans olacaktır. Sorunun şiddeti de tedavi süresini ve yoğunluğunu etkiler.
İlgili 22 soru bulundu
Genel olarak terapi seanslarının seyri haftada 1 gün ya da 2 haftada 1 gün şeklinde düzenlenir. Çocuk ve Genç Psikologu ve Oyun Terapisti olarak, çocuklar, gençler ve aileleriyle çalışan Uzman Psikolog Nilüfer ÖZKAN çocuk, ergen ve yetişkin kişilik, gelişim ve zekâ testlerinin uygulama hak ve yetkinliğine sahiptir.
Her türlü ruhsal sorun ve yakınmanın öncelikle tıp eğitimi almış hekimlerce değerlendirilmesi gerekir, uygulanacak tedavi şekline sizinle birlikte sadece hekiminiz karar verebilir. Ruhsal rahatsızlıkların çoğu ilaç tedavisi gibi biyolojik tedaviler ve/veya psikoterapi yöntemleri ile başarıyla tedavi edilebilmektedir.
Psikologla ilk seans; danışmanlar tarafından sıklıkla merak edilen konular arasında yer alır. Özellikle ilk defa psikolojik destek alacak kişilerin aklında soru işaretleri olabilir. Karşısındaki uzmanın ona yardımcı olup olamayacağı ya da bu iletişimin kişiye nasıl hissettireceği gibi konular üzerinde durulabilir.
Basit problemler için tedavi genellikle birkaç hafta sürer. Daha ciddi problemler için psikolojik tedavi süresi yıllar alabilir.
Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir. Sicile işlenme durumu, psikiyatri polikliniklerinden veya psikiyatri hastanelerinden alınan rapor veya yatış kararı sonrası gerçekleşir.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 150 TL'den başlıyor ve 2800 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 671.50₺ (2022 yılında 398.25 TL) olarak hesaplanmaktadır.
Duygu, düşünce veya davranış örüntülerinde her zamanki hale göre farklılıklar mevcutsa ya da duygusal açıdan kötü hissediliyorsa, uzun denebilecek bir süredir aynı şikayetler devam ediyorsa psikoloğa gidilebilmektedir. Bazı durumlarda yaşanılan sıkıntıların kronik bir hal alması ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
Psikolog seans ücretleri 2023 yılı için 750 TL ile 2000 TL arasında değişim gösterir. Ancak 45 ile 60 dakikalık seans süresi sonucunda merkezimizde ücretler en alt sınırda tutularak belirlenmiştir. Ayrıca Online psikolog ücretleri daha düşük olduğundan 500 TL olarak belirlenmiştir.
Bazı hastalıklarda sadece ilaç, bazı hastalıklarda sadece psikoterapi yeterli olabilirken, bazı durumlarda ise psikoterapi ve ilaç kombinasyonu gerekmektedir. Psikotrop ilaçların psikoterapi ile birlikte kullanımı günümüzde birçok psikiyatrik bozukluk için yaygın kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Bu güven sağlanamaz ise kişi terapiyi devam ettirmeyebilir. İlk terapi seansı hem hasta hem de psikoterapist için önemlidir. Terapist, bu seans boyunca hastayı tanımaya çalışır. Bu seans boyunca hasta ile terapist arasında bir uyum sağlanmalıdır.
Sonuç olarak psikiyatrik hastalıklar ömür boyu süren hastalıklar değildir. Bu nedenle tedavileri de ömür boyu değildir. Kısa dönem ilaç tedavilerinin psikoterapiler ile desteklenmesi hem tedavi sürecini kısaltmakta hem de iyilik sürecini uzatmaktadır.
Yataklı Psikiyatri servisleri, psikiyatrik bozuklukların tedavi edildiği kliniklerdir. Psikiyatri servisleri depresyon, bipolar (iki uçlu) bozukluk gibi duygudurum bozuklukları, şizofreni, şizofreniform bozukluk, sanrısal bozukluk, şizoaffektif bozukluk gibi şizofreni spektrum bozuklukları ile ilgilenir.
Bir psikolog danışanının psikiyatrik değerlendirmeye ihtiyaç duyduğunu görürse onu psikiyatri hekimine yönlendirir. Yine aynı şekilde bir psikiyatrist te hastasının ilaç tedavisine destek olarak psikoterapiye ihtiyaç duyduğunu gözlemlediğinde psikoloğa yönlendirir. Bilimsel açıdan genel uygulama bu yöndedir.
Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar. Ancak cevap vermek istemediğiniz bir soru karşısında sessiz kalma hakkınızın her zaman olduğunu unutmayın.
Psikoloğa her şey ama her şey anlatılır. Hatta, psikodinamik psikoterapide “temel kural” diye bir kavram vardır. Buna göre hasta/danışan, aklına gelen her şeyi, hiçbir filtreye maruz bırakmadan açıkça dile getirmelidir -serbest çağrışım ile ilgili bir yönergedir bu.
İnsan psikolojisi, belirli etkenlere bağlı olarak bozulabilmektedir. Psikolojik bozulmalar sonucu en sık rastlanan durum ise hastaların ilaç kullanmayı istemeyerek tedaviyi reddetmesidir. Bu durumda ilaçsız psikolojik tedavi yöntemleri uygulanarak psikolojinin iyileştirilmesi mümkün olmaktadır.
Tedavi edilmeyen depresyon; Anksiyete bozukluğu, panik bozukluklar, sosyal fobi gibi diğer psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. İntihar düşünceleri, girişimleri veya intihara eğilimi görülebilir. Kendine zarar verme davranışları ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri